avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Cheltuieli nejustificate / justificate, cine decide ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Cheltuieli nejustificate / justificate, cine decide cine are dreptate?

Sa zicem ca bag o cheltuiala, care dupa mine e / at trebuii sa fie deductible, iar dupa organul de control de la finance nu. Intrebarea mea e: cine poate sa decida intre noi ca cine are dreptate? Tribunalul, daca o dau pe ei in judecata? Ceva expertiza, cu ceva experti? Sau asa-i facuta legea, ca daca reprezentantul organului de finante nu-i place de mine poate sa zice pe fiecare cheltuiala ca-i nedeductibila ca-i permite legea?

Va dau doua exemple:

O data a venit un control de la finante la o firma, unde lucram (ca angajat).
Patronul acelei firme era simpatic reprezentantului de la Finante (pentru ca a avut motive sa fie simpatic) si s-a legat doar de un obiect decorativ -de valoare foarte mica. - doar sa aiba si el ceva ca a gasit, o neregula. Sa fiu sincer pe mine m-ar deranja si aia, nu ca nu a-si putea sa suport acele cheltuieli de 10 sau 200 ron cit o fii elementul ala decorativ.

La exemplul doi ma vad pe mine:
Vine organul la control si nu-i place de mine, si are motive sa nu fiu simpatic eu. La care ma astept sa zica ca acea ceeace am trecut la cheltuieli nu-i deductibil, am facut o illegalitate si ma amendeaza. Si eu o sa zic ca ba da, a fost o cheltuiala, care mareste incasarile, chiar daca nu mareste profitul, dar asta nu aveam de unde sa stiu la momentul achizitionarii.
A-si putea sa scriu aici multe exemple, in care am eu dreptate clar, dar hai sa fie unul in care probabil ca nu( cel mai rau caz), si sa vedem ce zice legea si cum e procedura legala.

Eu zic la de aceea am cumparat lampa aia cu diamante cu 1 million euro, ca am sentimentul de lux si scriu cod mai bun ( activitate de programare) si am incasat vinzarile cu 1 ron deocamdata, dar poate ca in anul viitor cind am chef sa finalizez softul o sa produca 10 milioane de euro. Sper ca acest exemplu bate la ochi la fiecare fianti si sint curios cum se procedeaza in acest caz.

In realitate e vorba de max 2000 de euro lunar, nu de ordinul millioanelor, dar eu stiu ca nu o sa fiu asa de simpatic ptr ei si sint ferm convins ca o sa am discutii de acest gen, dupa cum s-a purtat doamna la ghiseul cu mine... si a fost doar prima intilnire de a noastra.
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 22:46, 14 Decembrie 2014
DlGoe a scris:
Pt. a intari judele ca albul este alb!


Consider ca cel mai greu lucru este sa demonstrezi lucrurile evidente. Cum ar fi: albul este alb.

Abuzuri este evident ca se fac. Pacat insa ca uneori se fac fata de cazuri minore ... de parca nu ar mai exista evazionisti in tara noastra.

Practica ne-a demonstrat insa ca cei mici de obicei isi platesc obligatiile.
Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2014
ContSters256771, utilizator
@MarianBratu
In cazurile la care faceam eu referire si pe care le cunosc, era vorba de regimul deducerilor aplicat veniturilor realizate in Romania de nerezidenti, cetateni ai unor state membre EFTA. Au castigat in instanta, au executat finantele (executor trebuia sa ma fac!), apoi au impachetat si au plecat.
Si in urma lor cateva sute de romani au scapat de exploatare!
Intotdeauna exista si exceptii si ciudatenii. Cunosc o firma in Bucuresti (de programare) care are cativa zeci de angajati si lucreaza la dezvoltarea unui sistem de peste 1 an. Din cate stiu nu au nici macar un client. Sunt in stadiul de dezvoltare inca, si vor mai trece multe luni pana va fi gata. In tot acest timp nu au nici un venit dar cheltuieli sunt. Oare ce va face ANAF-ul in acest caz? Aici sunt cheltuieli mari si venituri doar peste cativa ani. Bineinteles ca in spate este o firma informatica mare, dar aceasta este separata. In cazul dumneavoastra e clar ca daca nu va convine si vi se respinge contestatia trebuie mers la proces.
Ultima modificare: Duminică, 14 Decembrie 2014
GermanAlex, utilizator
Nu are venituri? Este platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor?

Cheltuielile salariale le-au inregistrat pe cheltuieli luna de luna sau le vor considera cheltuieli cand vor avea veniturile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bloc neterminat dezvoltator doctorATU doctorATU De doi ani de cand am achizitonat apartamentul intr un bloc nou, nu se mai termina nimic din lucrarile de amenajare: spatii comune interioare sau exterioare: ... (vezi toată discuția)
Declaratia 220 alina240 alina240 Buna ziua, Sunt PFA, anul trecut am avut activitate, insa anul acesta nu o sa mai am. Am cateva facturi de anul trecut neincasate. Sper ca le voi incasa ... (vezi toată discuția)
Pfa si adeverinta de venit morella morella Buna ziua, Sunt PFA din 2009, cu venituri in sistem real. Din luna iulie 2011 nu am mai realizat venituri si estimez ca, in anul 2012, incasarile vor nu vor ... (vezi toată discuția)