Pensia de invaliditate gradul III se recalculeaza odata cu revizuirea anuala daca am obtinut venituri suplimentare in anul precedent prin prestarea unei activitati independente(timp neprecizat dar mai putin de 2ore/zi si un venit anual aproximativ de 4000 lei) si angajarea cu contract de munca de 2 ore/zi cu salariul minim.
Ce procedura este mai avantajoasa financiar pentru dezbatere mostenire cat timp sunt parintii in viata.Sa depun cerere de deschidere a mostenirii in instanta, testament olograf, testament la notar sau alta cale.
Mentionez ca suntem doi mostenitori eu si sora mea si suntem de acord amandoi cu impartirea averii pe care am stabilit-o clar fara probleme
Conform deciziei de pensionare de invaliditate :total stagiu de cotizare 33 ani 8 luni si 25zile din care:
1)In sistemul public din care:
In conditii normale 26 ani.5 luni si 14 de zile
In conditii deosebite......................
In conditii speciale..................
In grupa I-a -0
In grupa II-a 1 an 4 luni 13 zile
Stagiu aferent perioade incapacitate de munca 4 luni 22 zile
Perioade asimilate 5 ani 6 luni 6 zile
Dupa aceasta decizie din 15.01.2015 am primit decizia judecataroresca pe 9.06.2015 pentru acordarea adeverinta grupa I pentru 6 ani si 10 luni, la dosarul inaintat la casa de pensii avand deja depusa o adeverinta din 2014 pentru grupa I 1 an 8 luni si 23 zile(neluata in considerare probabil ca este mai mica de 2 ani).Va trebui sa depun adeverinta pentru recalcularea pensiei si se vor cumula cele 2 adeverinte?
Total stagiu de cotizare 33 ani 8 luni si 25zile din care:
1)In sistemul public din care:
In conditii normale 17 ani.11 luni si 14 de zile
In conditii deosebite......................
In conditii speciale..................
In grupa I-a 6 ani 10 luni + 1an 8 luni 23 zile la unitati diferite
In grupa II-a 1 an 4 luni 13 zile
Stagiu aferent perioade incapacitate de munca 4 luni 22 zile
Perioade asimilate 5 ani 6 luni 6 zile
Perioada din decizie este pentru 6 ani si 10 luni(01.06.1994-31.03.2001) la aceasta unitate.
La alta unitate am adeverinta pentru grupa I de munca 1 an 8 luni (07.01.1991-01.10.1992)
si la alta unitate grupa II 1an si 6 luni(01.10.1992-01.06.1992).Se cumuleaza cele doua perioade de grupa I de la unitati diferite ?
Sunt nascut in 30.09.1961 si sunt pensionar gradul III de invaliditate din ianuarie 2015.Am primit, dupa pensionare, decizie judecatoreasca pentru elliberarea de adeverinta pentru gradul I de munca pentru perioada 01.06.1994-31.03.2001.Mai am adeverinta pentru gradul I de munca in perioada 07.01.1991-01.10.1992 de la alt loc de munca neluat in calcul la pensionare si mai am in cartea de munca o perioada de 1 an si 4 luni la alta unitate gradul II de munca.Aceste perioade se cumuleaza , se recalculeaza pensia si la ce varsta am dreptul la pensie pentru limita de varsta?
Va multumesc anticipat!
Buna seara
Pentru un pensionar anticipat la 60 de ani penalizarea la implinirea varstei de 61 de ani se diminueaza?Si tot asa pana la pensia pentrulimita de varsta aceasta penalizare se diminueaza in fiecare an?
Va multumesc
Am prestat o activitate liberala pe baza unui cif in perioada in care eram angajat, din care am venituri de 5000 ron in anul trecut,iar din iulie sunt in somaj .Se pot cumula aceste venituri (care in perioada iulie-decembrie au fost de 2500 din total) cu venitul din somaj,sau se suspenda somajul?
Va multumesc
Buna ziua
Ma numesc Ungureanu Gheorghe si am depus actele pentru pensie de invaliditate gradul III la care ma incadrez conform deciziei medicale asupra capacitatii de munca.Am certificat de inregistrate fiscala prin care am niste venituri suplimentare din prestarea profesiei liberale de auditor energetic pentru cladiri si daca primesc decizia de pensionare am dreptul la lucru cu 1/2 norma .Cum cuantific aceasta norma (prin raport de serviciu ?) si daca sunt ingradit de valoarea castigului realizat cumulat pensie + castigul din activitatea independenta la valoarea salariului brut pe tara?
Cu stima