avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Activitate Corinaalexe

Activitate Corinaalexe

Buna ziua,
Locuiesc intr-un imobil din Bucuresti care are 3 apartamente.
Fiecare dintre cei 3 proprietari si-a facut formalitatile de cadastru si intabulare la nivelul anilor 2003-2004.
In urma cu 3 saptamani, unul dintre proprietari si-a redeschis dosarul de cadastru in vederea actualizarii unor date.
Firma de cadastru care a efectuat masuratorile si se ocupa de solutionarea dosarului sau, obliga pe ceilalti 2 proprietari sa renunte la numerele lor de cadastru si sa intre sub un numar de cadastru comun. Motivarea firmei de cadastru este ca s-a schimbat legea cadastrului si trebuie sa existe un singur numar comun, vechile cadastre individuale pierzandu-si valabilitatea.
Intrebari:
1. Este adevarat ca legea cadastrului cere obligatoriu sa existe un singur numar cadastral pentru intregul imobil si terenul aferent sau este posibil, in continuare, sa existe 3 numere cadastrale, si astfel, dosarul in lucru sa primeasca numar de sine statator?
2. Daca ceilalti 2 proprietari nu doresc sa renunte la numele lor cadastrale si sa intre sub un numar comun cu ceilalti doi, care sunt consecintele si ce se intampla cu dosarul in lucru?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
C. Alexe
Buna ziua,
In luna aprilie 2021, m-am pensionat anticipat partial, la varsta de 59 de ani, in baza legii nr. 263/2010.
Limita de varsta este prevazuta pentru 62 ani si 3 luni care s-ar fi implinit in luna iulie 2024.
In perioada apr. 2021 - nov. 2023, am obtinut 2 adeverinte de la 2 locuri de munca in care am activat, din care au reiesit 8 ani de munca in grupa II, fapt care mi-a dat dreptul de a iesi la pensie cu 2 ani si 4 luni inainte de varsta prevazuta in lege, respectiv la 59 ani si 11 luni.
Pe data de 29.11.2023, la varsta de 61 ani si 7 luni, am depus la CNPP cerere pentru recalculare pensie si iesirea la limita de varsta, conform adeverintelor sus mentionate.
Decizia de pensionare pt limita de varsta s-a emis la 18.01.2024. In decizie este specificata valoarea punctului de pensie = 1785 lei, aferenta anului 2023, iar cuantumul pensiei este calculat in consecinta. Avand in vedere ca, de la data de 01.01.2024 valoarea punctului de pensie a fost marita la 2032 lei, decizia este eronata intrucat contine date si calculatii la nivelul anului 2023.
Fata de cele de mai sus, solicit raspunsurile dvs. la urmatoarele 2 intrebari:
1. Ce actiuni pot intreprinde pentru corectia deciziei: pot face o adresa catre CNPP in care sa specific erorile continute si sa cer emiterea unei cereri corecte sau este necesar sa fac contestatie in instanta in termenul legal de 45 de zile de la comunicarea deciziei?
2. Ce actiune pot intreprinde pentru a recupera penalizarea aplicata la pensionarea anticipat partiala pentru perioada dintre 59 ani si 11 luni, varsta la care ar fi trebuit sa ies la pensie considerand anii de grupa II si 61 ani si 7 luni, varsta la care s-a emis decizia de pensionare la limita de varsta?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri,
C. Alexe
Buna ziua.
In anul 2022, m-am pensionat anticipat partial, decizia de pensionare fiind in baza datelor din cartea de munca si Revisal, fara adeverinte de la serviciile la care am lucrat.
Anul viitor voi implini varsta legala de pensionare.
1. Daca la momentul depunerii cererii de pensionare la varsta, depun adeverinte de unde reies venituri suplimentare (munca in acord, prime, grupa, sporuri, etc.), acestea se vor lua in calcul pentru marirea pensiei? Ce coeficient de corectie li se va aplica acestora?
2. Penalizarea aplicata la pensionarea anticipata partial se va ridica automat?
C. Alexe
Buna ziua,
Relansez intrebarea mea, cu rugamintea sa-mi dati o solutie sau un sfat.
Locuiesc intr-un imobil, la parter, iar la etaj locuieste o alta familie. Curtile noastre sunt paralele. Unul din geamurile mele da spre curtea vecinilor. Pe de alta parte, toate geamurile lor de la etaj dau spre curtea mea. Vecinii sustin ca eu trebuie sa acopar geamul dinspre curtea lor si mi l-au acoperit fortat. In acelasi timp, ei nu au nicio responsabilitate in acest sens si au toata libertatea sa se uite la noi in curte fara retinere. Va rog sa-mi spuneti care este realitatea si cum pot sa-i impiedic sa-mi acopere geamul pierzand astfel lumina.
Multumesc.
Buna ziua,
Locuiesc intr-un imobil, la parter, iar la etaj locuieste o alta familie. Curtile noastre sunt paralele. Unul din geamurile mele da spre curtea vecinilor. Pe de alta parte, toate geamurile lor de la etaj dau spre curtea mea. Vecinii sustin ca eu trebuie sa acopar geamul dinspre curtea lor si mi l-au acoperit fortat. In acelasi timp, ei nu au nicio responsabilitate in acest sens si au toata libertatea sa se uite la noi in curte fara retinere. Va rog sa-mi spuneti care este realitatea si cum pot sa-i impiedic sa-mi acopere geamul pierzand astfel lumina.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri; m-am edificat.
Multumesc mult pentru raspunsul rapid si concis.
O mica remarca: e vorba de o garsoniera, nu de un apartament. Punctez acest lucru intrucat mi s-a spus ca nu e posibila vanzarea uneia din parti fiind vorba de o garsoniera, spatiul neputand fi impartit. Mi s-a mai spus ca ar fi posibila doar vanzarea de catre ambele parti, iar sotul meu nu doreste sa-si vanda partea.
Ramane valabil raspunsul dvs. si in cazul garsonierei?

Buna ziua,

Impreuna cu sotul meu detinem proprietatea asupra unei garsoniere. Dorim sa divortam de comun acord, la notar dar inainte de aceasta, doresc sa donez/vand drepturile mele fiului nostru, intrucat nu doresc ca ulterior divortului sotul meu sa ceara partaj pentru acest bun comun. Este posibil?
In cazul in care nu este posibil si daca dupa divort sotul meu cere partaj, poate instanta sa hotarasca ramanerea garsonierei numai pe numele lui?