ynocentta a scris:
Care dispozitie in vigoare prevede obligatia invocata de dv ?
ORDIN nr. 839 din 12 octombrie 2009 (*actualizat*)pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii
Articolul 76
Operaţiuni privind obligaţiile investitorilor/beneficiarilor faţă de autorităţi
(1) După obţinerea autorizaţiei de construire/desfiinţare, în vederea executării lucrărilor, investitorul/beneficiarul are obligaţia de a realiza următoarele operaţiuni:
a) Anunţarea începerii lucrărilor de construcţii autorizate
Se va aduce la cunoştinţă emitentului autorizaţiei şi Inspectoratului teritorial în construcţii data şi ora începerii lucrărilor de construcţii autorizate, utilizându-se «Formularul-model F.13 - COMUNICARE privind începerea execuţiei lucrărilor» (pentru uzul administraţiei publice), respectiv «Formularul-model F.14 - COMUNICARE privind începerea execuţiei lucrărilor» (pentru uzul ISC) puse la dispoziţie de emitentul autorizaţiei împreună cu autorizaţia.
b) Amplasarea, la loc vizibil, a Panoului de identificare a investiţiei.
Se vor aplica prevederile cuprinse în anexa nr. 8 la prezentele norme metodologice.
Anexa 8
-------
MODEL
PENTRU PANOU DE IDENTIFICARE A INVESTIŢIEI *)
----------
NOTĂ
Reprezentarea modelului pentru panoul de identificare a investiţiei se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 797 bis din 23 noiembrie 2009, la pagina 89 (a se vedea imaginea asociată).
NOTĂ:
1. Datele de mai sus vor fi înscrise obligatoriu într-un panou de minimum 60x90 cm (literele având o înălţime de cel puţin 5 cm), confecţionat din materiale rezistente la intemperii şi afişat la loc vizibil pe toată perioada lucrărilor.
2. Datele privind identificarea proiectanţilor/constructorilor se înscriu în măsura în care proiectarea/execuţia sunt realizate de mai mulţi operatori.
3. Vederea de ansamblu poate fi: fotografia machetei, o perspectivă sau o faţadă reprezentativă (principală) a investiţiei.
La o asociatie de proprietari pot fi constituite patru fonduri, care trebuie evidentiate in registre separate.
1. Fondul de rulment constituit conform HG 1588/2007 art 24.(2), fond care se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate conform art 24.(4). Banii provin de la proprietari sau de la chiriaşi, daca in contractul de inchiriere se specifica aceasta obligatie.
2. Fondul de reparatii constituit conform HG 1588/2007 art 24.(5), fond care nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari. Banii provin de la proprietari.
3. Fondul special constituit conform HG 1588/2007 art 24.(6), din veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate, din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii.
Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati.
4. Fondul de penalitati constituit conform HG 1588/2007 art 25.(2), fond care se va utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli de reparatii ale proprietatii comune sau pentru alte cheltuieli de natura administrativa.
Revin la fondurile constituite din banii proprietarilor.
Pe adeverinta eliberata de catre Asociatia de proprietari vinzatorului unui apartament, solicitata la notar in momentul intocmirii contractului de vinzare/cumparare, sint specificate urmatoarele:
- vinzatorul are/nu are datorii la asociatie;
- vinzatorul are/nu are constituit fond de rulment;
- vinzatorul are/nu are constituit fond de reparatii;
Domnule realplayer, fondul de reparatii, constituit din banii vinzatorului, nu poate fi un cadou, un bonus la pretul de vinzare al apartamentului. Vinzatorul a depus acesti bani pentru o lucrare care urmeaza sa se execute. O lucrare la care el nu mai este beneficiar. Faptul ca fondul de rulment "nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari" nu inseamna ca acesti bani nu pot fi returnati unui proprietar care a vindut apartamentul. De lucrare veti beneficia si dumneavoastra, deci e normal sa o si platiti. Banuiesc ca e vorba de o suma mai mare, altfel nu ati fi asa suparat. Intelegeti-va cu comitetul executiv al Asociatiei - comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, duce la îndeplinire hotărârile adunării generale - in privinta esalonarii sumei.
Tot respectul pentru elga50, dar consider ca ar fi fost "o cardasie", de fapt o ilegalitate, doar daca acesti bani erau restituiti din fondul special eventual constituit.
Este nevoie de autorizaţie de construire conform Lege nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, CAPITOLUL I, Art. 3. — (1) b) lucrari de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la constructii reprezentand monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate in acelasi imobil — teren si/sau constructii, la constructii amplasate in zone de protectie a monumentelor si in zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la constructii cu valoare arhitecturala sau istorica deosebita, stabilite prin documentatii de urbanism aprobate; a se vedea şi Art. 11.(3).
În privinţa acordului Asociaţiei de proprietari, conform Lege nr. 230 din 06/07/2007
privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, pusă în aplicare prin:
- Norma metodologică publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 din 18/01/2008.
acest ACORD NU TREBUIE decît în cazul parţilor comune, sau in cazul schimbării destinaţiei spaţiului, unde pe lîngă acordul comitetului executiv, trebuie şi acordul proprietarilor direct afectaţi. Vezi Art 41 şi 42 din Lege.
„ynocentta „ citeste cu atentie Legea nr.230/2007 în special art. 3 si art. 25 si citeaza corect.
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) clădire-bloc de locuinţe-condominiu - proprietatea imobiliară formată din proprietăţi individuale, definite apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţe, şi proprietatea comună indiviză. Poate fi definit condominiu şi un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comună;
b) proprietate individuală - apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte dintr-o clădire, destinată locuirii sau altor activităţi, care împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comună constituie o unitate de proprietate imobiliară. Cu excepţia unor situaţii pentru care există alte prevederi exprese în prezenta lege sau în acordul de asociere, dreptul de proprietate asupra unei proprietăţi individuale dintr-un condominiu trebuie considerat în acelaşi mod ca şi dreptul de proprietate asupra altor bunuri imobile;
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;
f) proprietar al spaţiului, respectiv al apartamentului persoana fizică sau juridică, de drept public ori de drept privat, care are în proprietate acel spaţiu, respectiv apartament, într-un condominiu;
g) asociaţie de proprietari - formă de asociere autonomă şi nonprofit a majorităţii proprietarilor dintr-un condominiu;
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;
c) proprietarul poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează;
d) un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai mulţi membri absenţi, dacă prezintă împuternicire semnată de către proprietarii în numele cărora votează;
e) în cazul unui vot paritar, votul preşedintelui asociaţiei de proprietari este decisiv.
(2) Hotărârile adunărilor generale vor fi luate cu votul majorităţii membrilor asociaţiei de proprietari prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociaţiei de proprietari pot fi prevăzute şi alte condiţii, dar nu mai puţin de jumătate plus unu din voturile celor prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată.
(3) În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal.
CONCLUZII:
Fiecare proprietate individuală – apartament sau spatiu cu alta destinatie decât aceea de locuinta - este inscrisa intr-o carte funciară (C.F.) sub un nr. cadastral sau topografic unde este trecuta suprafata utila si cotele parti comune. Intr-un imobil poti sa detii mai multe proprietati individuale si in functie de suma totala a cotelor parti indivize pe care le detii din proprietatea comună, votul tau in adunarea generală va conta „mai mult” sau „mai putin”.
In primul rind pentru TOTI cei ce a-ti postat fara sa cititi atent SUBIECTUL.
„dincadragosanton” face parte dintr-o Asociatie de LOCATARI.
Asociatiile de LOCATARI au functionat LEGAL in baza Decretului Consiliului de Stat nr.387/1977 şi a Legii 114 din 11.10.1996. In aceasta lege, la art.69 scrie .
Art. 69. - În termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, proprietarii din clădirile cu mai multe locuinţe în proprietate privată sau mixtă se vor constitui în asociaţii de proprietari, în conformitate cu Regulamentul-cadru al asociaţiilor de proprietari, cuprins în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta lege. Până la înfiinţarea şi funcţionarea birourilor de carte funciară, înregistrarea proprietăţii în vederea constituirii asociaţiilor de proprietari se face în registrele de publicitate aflate în vigoare la birourile de transcripţiuni şi inscripţiuni imobiliare din judecătorii.
Până la data dobândirii personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari, asociaţiile de locatari îşi desfăşoară activitatea pe baza Decretului Consiliului de Stat nr. 387/1977 pentru aprobarea Statutului privind organizarea şi funcţionarea asociaţiei locatarilor.
Acest articol a fost insa ABROGAT prin Legea 230/2007 publicata in M.Of. 490 din 23.07.207 si privind infiintarea , organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, art.61. A se vedea si HG 1588/2007 Normele metodologice de aplicare a Legii 230/2007.
Practic Asociatiile de LOCATARI sint in afara legii.
Iata ce spunea Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România in 2007 privind DEZAVANTAJELE ASOCIATIEI DE LOCATARI:
1. Lipsa calitatii de persoana juridica cu drepturi depline in fata oricarei institutii publice de stat sau private, ceea ce inseamna ilegalitate in raporturile cu terti.
2. Proprietarii nu au dreptul la urmatoarele scutiri: de impozit pe veniturile din inchirieri ale spatiilor comune, din activitati economice etc., la plata taxei judiciare de timbru pentru actiunile in instanta impotriva restantierilor, la plata taxei judiciare de timbru pentru actiunile in instanta impotriva furnizorilor de servicii publice (RADET, APA NOVA etc.) privind drepturile consumatorilor.
3. Nu se poate beneficia de o actiune simpla si rapida in justitie si de privilegiul imobiliar asupra bunurilor mobile si imobile ale restantierilor, la judecatorie, ceea ce inseamna ca restantierii care nu platesc intretinerea sunt foarte greu de judecat si de executat silit. Se mai poate spune ca proprietarii bun-platnici suporta cheltuielile restantierilor.
4. Nu se poate aplica un sistem propriu de penalizari, ceea ce inseamna pierderi de bani
5. Nu se pot elimina fraudele financiar-contabile si munca la "negru".
6. Nu se pot obtine finantari sau credite avantajoase, cu dobanda subventionata, pentru lucrari de reabilitare, consolidare sau modernizare.
7. Nu se pot deschide conturi bancare.
8. Nu se pot retribui persoanele care se implica in activitati practice sau cu raspundere in cadrul blocului.
9. Riscul proprietarilor de a primi in fiecare zi amenzi de la primarie, fisc, ITM etc.
10. Cresc pierderile financiare datorita degradarii cladirii si a instalatiilor, creste riscul de a ramane oricand fara apa rece si calda, caldura, gaze, energie electrica, canalizare etc.
11. Netransformarea in asociatie de proprietari este primul pas spre a duce statutul blocului la stadiul de "ghetto".
Ceea ce trebuie sa faceti d-vostra este sa STUDIATI in primul rind Legea 230/2007 si HG 1588/2007 si sa convingeti JUMATATE PLUS UNU din proprietari sa infiinteze Asociatia de PROPRIETARI.
Dupa cum vedeti nu am spus nimic despre administrator (are atestat?, este angajat cu carte de munca ?) pentru ca in clipa de fata sinteti toti in afara legii.