avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie fatada blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie fatada blocului

As dori si eu cateva lamuriri.

Am cumparat un apartament in urma cu 3 ani, intr-un bloc nou. Chiar de atunci blocul a inceput sa aiba probleme, cu finisajele interioare si exterioare. Dar acum cea mai importanta problema este fatada blocului; multe parti de tencuiala au cazut si este intr-o stare proasta. Este clar ca lucrarea a fost facuta prost si cu bani putini, nu stiu daca din cauza proprietarului sau a constructorului.

Acum se va organiza o intrunire pentru a se vota un fond de reparatii, dar din cate am inteles o astfel de lucrare este foarte scumpa, aprox 90.000euro pentru tot blocul.

Intrebarea mea este daca se poate da in judecata cel care a construit blocul? Daca exista o garantie pentru constructie; pentru ca mi se pare foarte scurta perioada in care a inceput sa se strice, 1,2 ani. Si in caz afirmativ, care sunt sansele.

O alta problema in cazul afirmativ, ar fi aceea ca proprietarul, este si presedintele asociatiei de proprietari. Pentru a-l da in judecata ar trebui schimbat initial din functia de presedinte presupun, nu? Care ar fi pasii?

Iar in caz ca se va vota reparatia fatadei; se poate cere un ajutor de la primarie, iar apoi locatarii sa plateasca in transee, sau ceva de acest gen? Pentru ca altfel este foarte greu de strans acesti bani, probabil doar in cativa ani, 2-3. Asta pentru a incepe lucrarile in acest an.

Sper ca m-am facut inteles, pentru ca nu am avut tangenta cu aceste lucruri pana acum, si nu stiu cat de bine am explicat problema.
Multumesc anticipat.
Ar trebui sa existe o carte tehnica a constructiei.
Solicitati accesul la documentatia aferenta acesteia.
Cred ca inainte sa faceti reparatia s-ar impune efectuarea unei experize in specialitatea constructii care sa stabileasca deficientele, cauzele acestora, valoarea reparatiilor, solutia propusa,eventual cine poate fi tras la raspundere.
Pentru raspuns la obiect este necesar sa furnizati date relevante
Cand a fost dat in exploatare imobiliul?
Data darii in exploatare a constructiei este esentiala,deoarece orice constructie noua beneficiaza de o perioada de garantie,in interiorul careia constrctorul are obligatia sa remedieze cu surse propririi eventualele deficiente
proprietarul, este si presedintele asociatiei de proprietari.

Constructorul este responsabil pentru deficientele aparute la constructie nu proprietarul
Teoretic .a fost demarat programul national de reabilitare,modernizare si eficientizare termica ,dar in cazul unui imobil nou dupa cum ati afirmat responsabilitatea revine exclusiv constructorului
tocmai s-a terminat o sedinta. Acum m-am lamurit cu mai multe chestii: deci primul proprietar al blocului a fost si constructorul acestuia, din ce am inteles prin mai multe firme alea sale. Acum inteleg ca singura proprietate care o mai detine in bloc este un garaj, si acesta prin firma sa, persoana juridica deci.

Astazi s-a incercat schimbarea acestuia. Dar nu s-a putut din mai multe cauze. In primul rand am inteles ca presedinte poate fi doar o persoana care este proprietar, iar in cazul lui nu stiu daca este valabil.

S-a incercat un vot: problema ridicata de el a fost ca in lege ar scrie ca fiecare are dreptul la un vot pe proprietate. Gen daca cineva are 5 garaje si o garsoniera, ar avea dreptul la 6 voturi. Este adevarat?

S-a pus si problema unei expertize, dar am inteles ca o expertiza privata nu are rost, pentru ca nu este luata in calcul in juridic, pentru ca te-ai putea intelege cu firma. Asa am inteles.
Alte acte gen cartea tehnica nu avem. I s-au cerut, si a spus ca o sa le caute.

O alta chestie spusa de el a fost faptul ca in contract spune ca proprietarii de apartamente nu au voie sa faca lucrari in partea exterioara, care ar putea afecta blocul, ceea ce este scris in contract. Gen, ati inchis balcoanele si din cauza asta fatada s-a stricat. Constructorul nu are nici o vina.


A, in final sedinta s-a anulat pentru vineri, considerandu-se ca nu a fost cvorum, desi a fost cum ar veni ceea de-a 3 sedinta, si initial stabilisem ca pe cea de data trecuta sa nu o luam in calcul. Asta tot pentru a nu se putea vota.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2015
Adriantot, moderator
Presedintele poate fi schimbat prin votul celor prezenti la sedinta. Fiecare proprietar are dreptul la un vot. Chiar daca are doar un garaj, el este proprietar si are dreptul la un vot.

Presedintele nu conduce dupa bunul plac o asociatie, ci are in spate un Comitet Executiv care decide, iar el executa. Daca cei din Comitet ii fac pe plac.. singura solutie este schimbarea comitetului si, implicit, a presedintelui. Cheia schimbarii sta in fiecare proprietar. Daca totul se rezuma doar la barfa de la coltul blocului si nu se implica... atunci asta e rezultatul.

Apoi, noul Comitet sa ceara constructorului cartea tehnica. Daca refuza, actiune in instanta si se rezolva cu toate problemele: si cu cartea tehnica, si cu repararea fatadei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Martie 2015
gamarand, utilizator
am inteles. intrebarea era daca voturile sunt in functie de cate proprietari are fiecare sau in functie de persoane? adica daca am doua apartamente si un garaj am 3 voturi?

si cealalta intrebare era daca spatiul pe care il deti este pe numele firmei, se pune ca esti proprietar in bloc? pentru ca daca nu este nu are dreptul sa fie presedinte.

lume ar fi destul pentru a-l schimba, doar ca el incearca unele tertipuri, incercand sa profite ca noi nu stim legea foarte bine

Alte discuții în legătură

Lege pentru suprafata indiviza andapaun andapaun As vrea sa stiu conform carei legi (articol, alineat) cheltuielile de reparatie cum ar fi inlocuirea conductelor de la subsolul blocului se raporteaza la cota ... (vezi toată discuția)
Daune de la vecinul care si-a reparat singur acoperisul ariana03 ariana03 Buna ziua, in decursul anului trecut, vecinul de la etajul 4 a luat hotararea de a repara acoperisul, fara sa consulte toti vecinii de pe tronson, fara sa faca ... (vezi toată discuția)
Parte comuna ciungu ciungu Buna ziua, Daca un proprietar si-a construit balconul (locuieste la parter)avand autorizatiile necesare,acel balcon face parte din partea comuna? (vezi toată discuția)