avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie fatada blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie fatada blocului

As dori si eu cateva lamuriri.

Am cumparat un apartament in urma cu 3 ani, intr-un bloc nou. Chiar de atunci blocul a inceput sa aiba probleme, cu finisajele interioare si exterioare. Dar acum cea mai importanta problema este fatada blocului; multe parti de tencuiala au cazut si este intr-o stare proasta. Este clar ca lucrarea a fost facuta prost si cu bani putini, nu stiu daca din cauza proprietarului sau a constructorului.

Acum se va organiza o intrunire pentru a se vota un fond de reparatii, dar din cate am inteles o astfel de lucrare este foarte scumpa, aprox 90.000euro pentru tot blocul.

Intrebarea mea este daca se poate da in judecata cel care a construit blocul? Daca exista o garantie pentru constructie; pentru ca mi se pare foarte scurta perioada in care a inceput sa se strice, 1,2 ani. Si in caz afirmativ, care sunt sansele.

O alta problema in cazul afirmativ, ar fi aceea ca proprietarul, este si presedintele asociatiei de proprietari. Pentru a-l da in judecata ar trebui schimbat initial din functia de presedinte presupun, nu? Care ar fi pasii?

Iar in caz ca se va vota reparatia fatadei; se poate cere un ajutor de la primarie, iar apoi locatarii sa plateasca in transee, sau ceva de acest gen? Pentru ca altfel este foarte greu de strans acesti bani, probabil doar in cativa ani, 2-3. Asta pentru a incepe lucrarile in acest an.

Sper ca m-am facut inteles, pentru ca nu am avut tangenta cu aceste lucruri pana acum, si nu stiu cat de bine am explicat problema.
Multumesc anticipat.
puiumihai a scris:

am inteles. intrebarea era daca voturile sunt in functie de cate proprietari are fiecare sau in functie de persoane? adica daca am doua apartamente si un garaj am 3 voturi?

Depinde de modul cum sunt definite proprietatile in bloc. Trebuie consultata cartea tehnica. Sau mai simplu, daca pentru garaj exista contract devanzare cumparere independent de contractul de apartament, atunci este considerat o proprietate de sine statatoare si exista drept de vot pentru acesta.

si cealalta intrebare era daca spatiul pe care il deti este pe numele firmei, se pune ca esti proprietar in bloc? pentru ca daca nu este nu are dreptul sa fie presedinte.

Presedinte poate sa fie si reprezentantul unei societati comerciale. Adica administratorul acesteia, in mod normal.

lume ar fi destul pentru a-l schimba, doar ca el incearca unele tertipuri, incercand sa profite ca noi nu stim legea foarte bine

Puteti sa cereti si ajutor departamentului specializat in asociatii de proprietari din cadrul primariei. Solicitati chiar prezenta unui reprezentant din partea primariei la urmatoarea AG.
1-Conform dispozitii in vigoare presedinte de asociatie poate fi numit numai dintre membrii proprietari care detine proprietate in imobil de locuit,care locuieste efectiv in imobil
Cum in cazul supus discutiei presedintele este proprietar al unui garaj,nu sunt intrunite conditiile legal prevazute
2-Conform dispozitii in vigoare L nr 230/2007
Art. 25
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociatiei de proprietari, se vor
avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa

3-
ati inchis balcoanele si din cauza asta fatada s-a stricat.

In conditiile in care ambele lucrari respecta normele tehnice,nu are voie ca fatada sa se strice
4-
in final sedinta s-a anulat pentru vineri, considerandu-se ca nu a fost cvorum, desi a fost cum ar veni ceea de-a 3 sedinta,

Iata ce prevede dispozitia in vigoare L nr 230/2007
Art. 14
(1) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari se intrunesc in adunari generale ordinare sau extraordinare.
(2) Adunarea generala ordinara are loc cel putin o data pe an, in primul trimestru. Convocarea se asigura de presedintele sau de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.
(3) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei de proprietari pot fi convocate oricand de comitetul executiv sau de cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(4) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra datei adunarii generale a asociatiei de proprietari cu cel putin 7 zile inainte ca aceasta sa aiba loc, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale.
(5) Adunarea generala a asociatiei de proprietari poate adopta hotarari, daca majoritatea proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari sunt prezenti personal sau prin reprezentant legal. Daca nu este intrunit cvorumul necesar de jumatate plus unu, adunarea va fi suspendata si reconvocata in termen de maximum 10 zile de la data primei convocari. La adunarea generala reconvocata, daca exista dovada ca toti membrii asociatiei de proprietari au fost convocati, hotararile pot fi adoptate, indiferent de numarul membrilor prezenti, prin votul majoritatii acestora. Dovezi ale convocarii si reconvocarii constituie afisul de la avizier si tabelul nominal convocator cu semnaturi.

ynocentta a scris:

1-Conform dispozitii in vigoare presedinte de asociatie poate fi numit numai dintre membrii proprietari care detine proprietate in imobil de locuit,care locuieste efectiv in imobil
Cum in cazul supus discutiei presedintele este proprietar al unui garaj,nu sunt intrunite conditiile legal prevazute

Cu siguranta fiind o persoana care isi sustine afirmatiile, veti veni si cu argumentele pentru afirmatiile de mai sus.
1. Ce articol din lege il obliga pe presedinte sa locuiasca in bloc ?
2. De ce proprietarul unui garaj nu poate avea drepturi in asociatia de proprietari?

Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2015
grandanat, utilizator
ynocentta „ citeste cu atentie Legea nr.230/2007 în special art. 3 si art. 25 si citeaza corect.

Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) clădire-bloc de locuinţe-condominiu - proprietatea imobiliară formată din proprietăţi individuale, definite apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţe, şi proprietatea comună indiviză. Poate fi definit condominiu şi un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comună;
b) proprietate individuală - apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte dintr-o clădire, destinată locuirii sau altor activităţi, care împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comună constituie o unitate de proprietate imobiliară. Cu excepţia unor situaţii pentru care există alte prevederi exprese în prezenta lege sau în acordul de asociere, dreptul de proprietate asupra unei proprietăţi individuale dintr-un condominiu trebuie considerat în acelaşi mod ca şi dreptul de proprietate asupra altor bunuri imobile;
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;
f) proprietar al spaţiului, respectiv al apartamentului persoana fizică sau juridică, de drept public ori de drept privat, care are în proprietate acel spaţiu, respectiv apartament, într-un condominiu;

g) asociaţie de proprietari - formă de asociere autonomă şi nonprofit a majorităţii proprietarilor dintr-un condominiu;

Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;
c) proprietarul poate fi reprezentat în adunarea generală de către un membru al familiei sau de către un alt reprezentant care are o împuternicire scrisă şi semnată de către proprietarul în numele căruia votează;
d) un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai mulţi membri absenţi, dacă prezintă împuternicire semnată de către proprietarii în numele cărora votează;
e) în cazul unui vot paritar, votul preşedintelui asociaţiei de proprietari este decisiv.
(2) Hotărârile adunărilor generale vor fi luate cu votul majorităţii membrilor asociaţiei de proprietari prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociaţiei de proprietari pot fi prevăzute şi alte condiţii, dar nu mai puţin de jumătate plus unu din voturile celor prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată.
(3) În situaţii excepţionale, hotărârile pot fi luate prin acordul scris al majorităţii proprietarilor unei scări sau unui bloc, membri ai asociaţiei de proprietari, pentru probleme care îi vizează direct, pe bază de tabel nominal.

CONCLUZII:
Fiecare proprietate individuală – apartament sau spatiu cu alta destinatie decât aceea de locuinta - este inscrisa intr-o carte funciară (C.F.) sub un nr. cadastral sau topografic unde este trecuta suprafata utila si cotele parti comune. Intr-un imobil poti sa detii mai multe proprietati individuale si in functie de suma totala a cotelor parti indivize pe care le detii din proprietatea comună, votul tau in adunarea generală va conta „mai mult” sau „mai putin”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege pentru suprafata indiviza andapaun andapaun As vrea sa stiu conform carei legi (articol, alineat) cheltuielile de reparatie cum ar fi inlocuirea conductelor de la subsolul blocului se raporteaza la cota ... (vezi toată discuția)
Daune de la vecinul care si-a reparat singur acoperisul ariana03 ariana03 Buna ziua, in decursul anului trecut, vecinul de la etajul 4 a luat hotararea de a repara acoperisul, fara sa consulte toti vecinii de pe tronson, fara sa faca ... (vezi toată discuția)
Parte comuna ciungu ciungu Buna ziua, Daca un proprietar si-a construit balconul (locuieste la parter)avand autorizatiile necesare,acel balcon face parte din partea comuna? (vezi toată discuția)