Un functionar public cu statut special (fara atributii de psiholog in fisa postului) poate desfasura activitati de psihologie in cadrul unui cabinet individual de psihologie? Carei autoritati ma pot adresa pentru a clarifica acest aspect? Opiniile sunt impartite.
Pe site-ul ANI - Ghidul privind incompatibilitatile am regasit urmatoarele:
ÎNTREBĂRI PRIVIND INCOMPATIBILITĂȚILE FUNCȚIONARILOR PUBLICI CU STATUT SPECIAL:
1. Întrebare:
Dacă un funcționar public cu statut special se află într-o situație de incompatibilitate în cazul în care,
simultan cu funcția publică, exercită următoarele funcții/calități: administrator/director la societăți
comerciale din mediul privat, Persoană Fizică Autorizată cu obiect de activitate agricol (apicultură, zootehnie,
cultivarea plantelor etc.)/transport/organizare evenimente/fotografie/deratizare/consultanță,
taximetrist/taximetrist UBER, instructor karate, traducător, psiholog, evaluator risc, profesor legislație auto,
administrator/președinte/cenzor asociație de proprietari, muzician/rapsod/instrumentist, broker,
kinetoterapeut, mediator, președinte club sportiv, arbitru, antrenor, observator, instructor tir, contabil,
agent colectări rate, agent pază, expert, ospătar, formator, monitor de schi.
1. Răspuns:
Din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că exercitarea funcției publice
cu statut special simultan cu funcțiile/calitățile enumerate anterior este de natură să genereze o situație de
incompatibilitate în cazul în care există o legătură directă sau indirectă între atribuțiile exercitate în calitate
de funcționar public cu statut special, potrivit fișei postului și activitățile desfășurate în mediul privat.
Sunt angajata la o institutie de stat. Am prestat in acest an in cadrul unei organizatii neguvernamentale servicii de formator sustinand pe parcursul anului 5 sesiuni de formare, fara un caracter continuu, functie de solicitarile pe care Asociatia le-a avut pentru acest curs. Pentru fiecare sesiune am incheiat cu Asociatia un contract de prestari servicii de formare in domeniu psihologiei (suportul de curs imi apartine), Impozitul retinut la sursa a fost de 16%. Nu am primit de la Asocitia platitoare niciun document care sa ateste ca au virat impozitul catre stat. As vrea sa stiu daca conform Codului fiscal 2017 este legitima aceasta forma contractuala si daca anul viitor in afara declaratiei privind veniturile realizate pe care o completez anual in cadrul institutiei in care lucrez trebuie sa depun si alte declaratii fiscale. Ce se intampla daca Asociatia nu vireaza catre stat impozitul retinut?
La semnarea contractului au fost și părinții mei și au semnat că procuratori de fonduri. Referitor la donație, se specifică în contractul de vânzare faptul că părinții mei fac această donație. Notarul ne-a oferit această soluție.Iar plata s-a făcut din contul tatălui meu. Vă mulțumesc!
Buna ziua! Impreuna cu sotul meu am achizionat un apartament. In actul de vanzare-cumparare este precizat faptul ca banii sunt donatie de parintii mei mie, pentru cumpararea acestui apartament (aceasta a fost solutia propusa de notar). In cartea funciara intabularea a fost facuta atat pe numele sotului, cat si al meu, in cota de 1:1. intrucat sotul meu are un fiu (adult) dintr-o alta casatorie, as vrea sa stiu daca acest apartament este bunul meu propriu (banii provin de la parintii mei) sau este considerat bun comun. Si, in situatia in care este considerat bun comun, cum putem clarifica juridic lucrurile.
Funcționarul public cu statut special (polițist) care prestează servicii de formare cu o convenție civilă, pe lângă impozitul de 16% trebuie să plătească și contribuția de 5,5% asigurări sociale sau nu?
Bună seara! Intenționăm să vindem un apartament și a apărut un potențial cumpărător care ne-a propus că în contractul de vânzare - cumpărare să fie trecut un preț mai mare decât cel pe care noi l-am cerut. El urmând să facă un credit ipotecar iar diferența de bani sa o folosească in scop personal. Ce consecințe juridice implică această situație și la ce riscuri se poate expune vânzătorul. Vă mulțumim!