avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Activitate Cristy_35

Activitate Cristy_35

Pai tocmai asta e si intrebarea mea.

Ce se intampla cu oamenii care au avut mai multe contracte de munca, in perioada 2005-2010, dar au perioade inactivitate intre contracte (de mai multe luni).

Aveau obligatia, potrivit Legii 95/2006, sa plateasca contributii si pentru acele luni de inanctivitate desi nu avea venituri sau chestia asta e valabila numai cu 1 ianuarie 2010?

Vad ca pe site-ul CASMB se bate multa moneda pe perioada 2005-2010, adica omul trebuie sa vina cu nu stiu ce documente justificative cum ca a platit sau nu a platit. Evidenta asta ar fi trebuit sa o aiba ei si de comunicat nu au comunicat nimic asiguratilor (daca mai au ceva de plata, etc.).

Poate ne raspunde cineva care se pricepe. Mi se pare normal sa platim, daca asa spune legea, cu 1 ianuarie 2011, dar nu vad rostul scormonitului prin anii anteriori (se prezuma, din bun simtz, ca daca omul avea ceva de plata, Casa de Asigurari de Saantate, trebuia sa-i trimita ceva scris acasa).
Buna ziua,

Am inteles ca de la 1 ianuarie 2011 sunt obligate la plata contributiei la asigurari de sanatate si persoanele aflate temporar fara un loc de munca, dar care nu sunt beneficiare de ajutor de somaj sau de ajutor social.

In perioada 2005 - 2010 am avut calitatea de angajat cu contract de munca (deci de asigurat) dar cu intreruperi, respectiv perioade de inactivitate de cateva luni intre locurile de munca, in care nu am achitat contributiile la asigurari sociale (acelea decurgeau din contractul de munca).

Ce se intampla cu aceste perioade (luni) din intervalul 2005 - 2010 in care nu am avut calitatea de salariat si nu am achitat contributiile?
Ma poate obliga casa de asigurari sa platesc retroactiv, respectiv si pentru perioadele de inactivitate in care practic n-am avut serviciu?

Multumesc
Am fost la Casa de Pensii si am rezolvat.

Contractul ala din 2009 era inca in vigoare si a acumulat penalitati si majorari. E greseala mea ca nu l-am reziliat, nici cei de la Casa de Pensii nu mi-au comunicat nimic pana acum. Dupa cum scria in contract ar fi trebuit sa-l rezilieze ei, de drept, in momentul cand nu am mai platit, dar nu au facut acest lucru.

O sa platesc ce-i de plata pana in prezent si reziliez cu data 1 februarie ca nu se mai poate, in noile conditii. 222 lei pe luna e prea mult.

Astia din Guvern nu-s sanatosi la cap si nu au nicio logica.
Erau o carutza de oameni la coada la Casa de Pensii care, ca si mine, s-au asigurat din proprie initiativa si plateau oamenii cat puteau ei sa plateasca. Toti aveau intentia sa solicite reziliere deci practic banii aia nu mai intra in fondul de pensii, si statul o sa adune "praful de pe toba".
Asa tot mai adunau niste bani, putini cat erau.. se mai adunau, acolo. Oamenii plateau cat puteau.
Am avut un contract de asigurare, cu casa de pensii in perioada mai - decembrie 2009, pentru care am achitat, in mai 2009, anticipat, contributia la nivelul de atunci (am plecat in strainatate si am vrut sa-mi platesc asigurarea pentru tot anul 2009)

In 2010 nu am mai achitat nimic la acel contract de asigurare (nu am mai avut posibilitatea) dar nici nu l-am reziliat (am considerat ca nu mai produce efecte daca nu s-a facut un act aditional sau un nou contract pentru 2010) Contractul cu Casa de pensii e o singura foaie cu prevederi vagi, scrie cand intra in vigoare dar nu si cat dureaza contractul sau cum se procedeaza la reziliere.

In perioada mai - noiembrie 2010 am avut un contract de munca, deci s-a platit CAS pe contract de munca.

E posibil sa fi ramas in vigoare acel contract din 2009 si sa-mi fi calculat Casa de Pensii majorari pentru perioada din 2010 in care nu am avut loc de munca ??? N-am primit nicio notificare cum ca ar fi trebuit sa achit si in 2010 contributia.

Pot denunta acest contract, incepand de acum, sa nu mai platesc? Atunci am avut posibilitatea, acum nu mai am de unde, deci as vrea sa-mi inchei orice fel de socoteala cu Casa de Pensii. Daca voi reusi sa ma angajez voi plati in baza contractului de munca.

Deci, daca reziliez acel contract (achitand si eventualele sume restante) mai am vreo obligatie, in baza Legii 263/2010, in conditiile in care nu am nici un venit (nici macar somaj)?

Ce ma sfatuiti sa fac?
Buna ziua,

Am primit comunicare prin posta, de la casa de pensii Bucuresti, ca am obligatia de a achita, cu 01.01.2011, contributia minima la fondul de pensii, respectiv 31.3% din venitul minim asigurat - 708 lei pe luna, ceea ce ar insemna 222 lei /luna.

Mentionez ca in prezent nu am un loc de munca si nici o forma de venit fiind in cautarea unui loc de munca.

Am citit cu atentie prevederile Legii 263/2010 si nu inteleg in ce categorie de contribuabil ma incadrez si de unde rezulta obligatia mea de a achita contributia la fondul de pensii cat timp nu am nici un venit.

Am vreo posibilitate de a contesta, respectiv de a depune o declaratie la Casa de Pensii din care sa rezulte ca nu am nici un venit si sa nu mai platesc (ca efectiv nu am de unde)

Este aceasta Lege conforma cu reglementarile europene?
E normal ca un om aflat temporar in inactivitate, prin pierderea locului de munca, sa fie obligat la plata contributiei la CAS, chiar si in aceasta perioada, in conditiile in care nu dispune de nici un venit?

Va rog sa-mi spuneti daca am vreo cale de contestare la Casa de Pensii, respectiv de atac in instanta a acestei prevederi, pentru ca, efectiv in acest moment nu am bani sa platesc aceasta contributie.

Multumesc
Multumesc pentru raspuns

Primaria invoca ca drumul acela exista "istoric" pe acolo, desi faptic nu a existat niciodata. In 1971, cand s-au instalat acei oameni nici nu era un PUZ trasat pentru acele zone (era teren agricol, "la gramada"). PUZ-ul s-a trasat in 1979 si Primaria sustine ca pe acesta, pe hartie, era identificata acea strada (prin curtile oamenilor).
Totusi, la constituirea dreptului de proprietate, conform Legii 18/1991, oamenii au primit act de proprietate pe acele terenuri, fapt care dovedeste ca, la acea data erau in legalitate, chiar si in raport cu acel PUZ modificat care includea strada.
Corect? Altfel in ce baza s-au eliberat actele de proprietate daca trecea o strada prin curtile acelea?

Deci, deocamdata nu e vorba de expropriere. Ei vor strada inapoi, ca cica e domeniu public si, deci, nu poate actiona uzucapiunea.
Se da urmatoarea parcela:
[ link extern ]

In anul 1971 mai multi oameni dintr-un oras, au ocupat niste suprafete de teren, aflate la vremea respectiva, la periferia orasului (perimetrul galben), neconstruite, cu statut de "teren agricol" necultivat (parloaga), neincluse in fostul CAP. Dupa Revolutie, oamenilor li s-a instituit, conform Legii 18/1991 drept de proprietate pe suprafetele respective si au fost intabulate, oamenii au platit impozit si si-au vazut linistiti, in continuare, de posesie.

In anul 2009 se trezeste primaria sa revendice cu titlu de "domeniu public" un drum public "fantoma" prin mijlocul parcelei (linia albastra) in care oamenii si-au facut gradini, cu solicitarea catre proprietari sa elibereze zona existentei acelui drum, pentru a fi deschis circulatiei publice.

Solicitarea Primariei s-a facut pe baza unui plan cadastral, modificat, din creion, in 1979 (ulterior asezarii oamenilor pe acele terenuri) si pe care "chipurile" ar fi fost identificat si ar figura acel drum, desi faptic (cum se vede si din schita) acel drum nu a existat niciodata pe amplasamentul respectiv, nu a circulat nimeni pe acolo si accesul in curti nu s-a facut niciodata prin acea zona, existand posibilitatea sa fi fost un simplu drum pe care trecea tractorul intre sole (si nici atat).
De asemenea, pana in 2009 Primaria nu a manifestat niciun interes pentru acest "drum public" in sensul delimitarii sau redeschiderii lui, oamenii vazandu-si linistiti de posesie si platind impozite in calitate de proprietari.

Intrebarea mea este urmatoarea: Cum ar putea Primaria dovedi cu acte existenta unui drum cu caracter de "domeniu public" prin mijlocul solei respective (prin curtile oamenilor) in conditiile in care, faptic, acesta nu a existat niciodata?
Pentru ca, in conditiile in care nu poate fi dovedita existenta unor suprafete in domeniul public, oamenii pot revendica in apararea intereselor lor, inclusiv dreptul de uzucapiune, din 1979, pana azi trecand mai mult de 30 de ani.

Multumesc
Răspuns la discuția Pensie civila + pensie militara
Va multumesc pentru raspuns.

Eu am o astfel de adeverinta de la MAI dar ea atesta DOAR perioada lucrata in "conditii speciale", respectiv cei 5 ani, fara nici o referire insa la SUME, puncte realizate in acel sistem de pensii, etc.

M-ar fi interesat sa obtin o hartie similara adeverintei de stagiu de cotizare in sistemul public in care sa fie trecute si sumele la care s-a platit contributia de asigurari sociale, in acel sistem, similar sistemului public de pensii, dar din pacate m-am lovit de chestiuni de regim special, secret militar, etc. (legea 164/2001 nu reglementeaza clar daca, dupa data trecerii in rezerva poti solicita o astfel de adeverinta).
Interesul meu in aceasta chestiune este ca sumele cotizate sa fie luate in calcul la stabilirea dreptului de pensie in sistemul public (cand se va intampla acest lucru) pentru ca s-au platit niste bani acolo, si nu sa fie luata in calcul doar perioada, ca stagiu de cotizare. Ori din acea adeverinta pe care o am deja rezulta doar durata serviciului in "conditii speciale" fara nici o referire la sume.
Mentionez ca ele nu sunt inscrise nici in cartea de munca, si, normal, nu figureaza nici in evidentele Casei de Pensii a municipiului Bucuresti, unde am doar inregistrari pentru munca in viata civila.

Va multumesc totusi pentru raspuns.
Răspuns la discuția Pensie civila + pensie militara
Buna ziua,

Am o neclaritate similara referitoare la valorificarea anilor lucrati ca ofiter in sistemul militar.

Am lucrat ca ofiter, in "conditii speciale", 5 ani intr-o unitate militara. Ulterior, am trecut in rezerva si, in prezent lucrez in sistem civil.
Am inteles modul de calcul a perioadei lucrate, la stabilirea pensiei (celor 5 ani li se adauga un spor pentru lucrul in conditii speciale de 6 luni pentru fiecare an lucrat in aceste conditii conform 164/2001)

Intrebarea mea este urmatoarea:
Cum se va valorifica la pensionare aceasta perioada lucrata in conditii speciale in sistemul militar (ma refer ca bani, ca drept de pensie) - voi primi o pensie separata de la MAI, pentru cei 5 ani lucrati, odata cu pensia civila din sistemul public, sau cum se procedeaza efectiv, avand in vedere ca in aceasta perioada de 5 ani, am cotizat la sistemul de asigurari sociale, la casa de pensii a armatei (probabil).

Va multumesc anticipat.