Suntem un grup de tineri care ne-am cumparat de curand apartamente de locuit.
Neavand axperienta, n-am cerut prea multe detalii despre imobil.Acum realizam ca imobilul nu are subsolul tehnic in cota-parte indiviza proprietate comuna.
Dezvoltatorul acopera cu rigips toate tevile si cablurile din subsol, si-l amenajeaza ptr. a-l pune in vanzare.
Noi proprietarii nu avem un spatiu pe care sa-l folosim ptr. personalul care administreaza imobilul.Nu ne putem organiza o casierie, un spatiu ptr. arhiva asociatiei, un spatiu ptr. matarialele (galeata, mop, matura, detergent, lopeti ptr. zapada, etc.)necesare persoanei care asigura curatenia.Nu avem de unde lua apa ptr. spalatul scarilor.Abia s-a gasit un locsor in exteriorul imobilului, lipit de cladire, langa geamul unui apt., unde a acoperit cu un material (gen plexiglass) cam 2mp ptr. a depozita gunoiul.Mirosul se ridica pana la etj.superior.
Ne poate ajuta cineva cu un raspuns cu trimitere la legislatia care reglementeaza aspectele relatate mai sus?
De unde si cum putem sa identificam proprietarii spatiilor vandute si nevandute, si totodata datele privind contractele de vanzare-cumparare?Multi proprietari sunt din provincie si nu-i intereseaza constituirea unei asoc. de proprietari.Legislatia ne obliga sa cunoastem aceste date si sa le completam in dosarul de constituire.Va multumesc.
Cu dezvoltatorul este f. greu sa comunicam.Stie ca ulterior ar trebui sa plateasca 1/3 din cheltuielile pe cota--parte indiviza din totalul chelt. pe asoc. de propr.(pastrand raportul intre 2/3 apart. vandute si 1/3 apt. nevandute, care sunt ale lui!
Cu scuzele de rigoare, mai lansam urmatoarele intrebari:
1- este posibil sa obtinem toate datele de care avem nevoie, apeland la un avocat?
2- de la cartea funciara este legal sa solicitam datele proprietarilor care au spatii cumparate in acest imobil?Apt. nevandute apar evidentiate pe numele dezvolt. in cartea funciara?
Va multumim
@elga50
Intelegem ce ne spuneti, si va multumim mult.Tocmai de aici porneste impasul nostru.Identificarea tuturor spatiilor(de locuit sau cu alta destinatie), identificarea proprietarilor, si nu in ultimul rand a proprietatii comune.Este un drum anevoios.Am inteles ca poate dura luni de zile.Aveti multumirile si recunostinta noastra!
@elga50
Va multumim din tot sufletul ptr. raspuns.Noi ne-am gandit ca am putea semna un protocol in acest sens.Nu cunostem daca este legal, fiind un caz atipic si despre care n-am gasit o precizare in legislatie; oare am putea sa-l exceptam de la cheltuielile ptr. spatiile nevandute?
Unii proprietari sunt chiar revoltati, si abia asteapta sa-l puna la plata(per cota-parte indiviza) ptr. spatiile nevandute.Precizez ca aceste spatii au fost amenajate folosind apa fara sa plateasca un leu, a folosit fitful ptr. toate materialele carate, iar mizeria lasata peste tot era curatata de femeia platita de acei cativa proprietari care aveau intelegere ptr. situatia existenta.
Acei proprietari care nu acceptau sa-si plateasca nici apa, aveau grija sa-i atentioneze ca n-au voie sa solicite nici-un leu daca nu au chitanta , cadru legal, s.a.m.d.
Mai e ceva foarte important!Cladirea a fost facuta pe etape!Initial proiectul a fost avizat ptr. parter si trei etaje.Dupa primele apt. vandute, a obtinut avize si subsolul tehnic, care aparea ca suprafata amenajata ptr. garaje, s-a transformat in spatii amenajate ptr.firme sau apartamente de locuit.Dupa alte cateva apt. vandute, terasa a fost amenajata si vanduta ca pod locuibil.Imobilul parea complet finisat, amenajat ptr. a intra in posesia apartam. cumparate.Surpriza totala:oamenii au suportat mizeria si zgomotul unui santier adevarat.
Primii cumparatori se simt mintiti in cel mai ordinar mod posibil.
Repet, am postat aceasta descriere pe forum, ptr. a se cunoaste cu ce situatii se confrunta persoanele care cumpara spatii in asemenea imobile.
Raspunsul dv. ne este de un real folos.Primiti apreciarea si multumirile noastre sincere.
Asta este o mare hiba! Factura de apa nu vine la adresa imobilului, deoarece se emite pe numele unei persoane particulare, cu numele absolut necunoscut de noi, ( cunoscut de catre dezvoltator)dar adresa este identica cu adresa imobilului nostru.
Daca n-am platit apa, au aparut somatii de plata lipite pe usile de la intrarea in imobil!
Noi mergem la Apa Nova si platim direct la casierie, fara sa ni se dea factura, ci doar chitanta, ca dovada a achitarii.Culmea, dezvoltatorul a cerut toate chitantele, ca dovada ca avem apa platita. Notarul trebuie sa stipuleze in contractual de vanzare-cumparare ca sunt achitate facturile catre furnizori.Unii cumparatori mai documentati solicita sa vada si dovada achitarii.
Facturile celorlalte utilitati vin la adresa noastra si au ca destinatar "asociatia de proprietari" care inca nu a fost constituita!Cum a facut asa un contract, fara CIF obligatoriu asoc.propr.?
Daca nu achitam facturile, noi suntem cei care suferim!Daca nu-i dam chitantele nu mai vinde nimic, si noi suntem mai interesati ca el sa vindem toate apartam. vandute, sa putem functiona normal, cu asociatie de propr. legal constituita.
Legislatia n-a prevazut asemenea situatii?Suntem ca in hatisurile unui labirint!
Oameni cinstiti, suntem " jucati" de cine nu ne asteptam!Era in stare de extaz cand ne intalneam ptr. a cumpara un apt. de la el, acum nu ne raspunde la telefon!
Am postat si postez asemenea cazuri, sa se stie in ce pot intra oamenii fara voia lor!
Sperand ca nu suntem singuri, asteptam o mana de ajutor de la persoanele care au solutii pertinente, legale si care sa reglementeze aceste situatii care se regasesc in noile imobile.
Va multumesc.
Va solicit ajutorul in urmatoarea speta! Imobil nou, cu 16 apt. vandute din total 22.
Dintre cei 16 propr., numai 10 doresc infiintarea si inreg. asoc. de propr.Ceilalti 6 au inchiriat si nu le pasa de cheltuielile comune.
-Apartm. sunt diferite ca suprafata.Au cumparat o suprafata din imobil si au compartimentat-o fiecare cum au considerat.Daca nu ne pun la dispozitie copiile de pe contractele de cumparare si C.I., noi nu avem cum sa completam dosarul ptr. inscrierea asociatiei.Dezvoltatorul care detine diferenta de 6 apt.(spatii spre vanzare)nu este interesatsa colaboreze, deoarece stie ca ulterior o sa apara cu cheltuieli pe suprafata indiviza, chiar daca spatiile sunt fara nici-o persoana.
Au inceput sa apara probleme in functionarea si organizarea imobilului.Unii proprietari platesc apa, curatenia, liftul, interfonul.Altii nu doresc sa plateasca nimic, deoarece nu avem chitantier, nefiind inregistrati ca asoc. de propr.!
Suntem o mana de oameni care mergem din usa in usa cu "sarut-mana, avem de platit apa, curatenia, etc"!
Nu putem sa gasim o cale legala pentru aceste plati?
Cum putem sa colectam un fond de constituire asociatie de proprietari?
Daca cautam un avocat sa faca aceste demersuri ptr. inscrierea asoc. de proprietari, poate sa-l oblige pe dezvoltator sa ne dea documentatia ptr. toate apartamentele(vandute si nevandute)?
Va multumesc.
1-"Mama idioata" s-a razgandit! Dumneata nu te razgandeai daca copilul plangea sau acuza ceva dureri? Nu fugeai repede sa-l vada un medic, sa-l investigheze ca nu cumva sa apara surprize urate? Bine ca a fost o mare doamna si a recunoscut ca nu a dorit sa mearga la spital cu dta, deoarece a considerat ca nu era cazul, copilul fiind bine in acel moment! Mai mult, s-a dus singura la spital, n-a vrut sa te deranjeze!
Cand ajungi la spital, medical este obligat sa scrie in fisa sa zicem: Echimoze in urma unui accident de circulatie! Este obligat si el sa faca aceasta mentiune, dupa cum este obligat sa-i faca pacientului unele investigatii obligatorii. Dupa accident se poata sa apara cine stie ce alte surprize, diagnostic mai grav decat leziuni, echimoze s.a.m.d.!
Am scris aceste randuri pentru cine nu stie cum este cu accident usor de circulatie! Puneti-va la adapost si chemati imediat politia la fata locului ptr. constatare, sau mergeti la circa de politie ptr. inregistrarea accidentului.Nu uitati sa luati si persoana "accidentata" cu dv.Daca refuza, insistati sa va dea doua randuri cu datele personale si semnatura pe declaratie ca refuza sa se prezinte cu dv. la spital sau politie! Este ideal sa aveti un martor! Luati un telefon al unui martor adevarat(cinstit), nu un "martor deghizat" ! Vedeti ca se practica aceasta procedura, prin piete si pe stradutele din cartier!Sunt soferi agasati luni de zile de cate un "accidentat'', vin cu familia peste ei, etc!
In concluzie, nu ne-ati spus esentialul: COPILUL ARE CEVA? A FOST INTERNAT IN SPITAL, ARE ZILE DE C.MEDICAL? MAMA ARE PRETENTII DE CEVA DESPADUBIRI?
CU ACESTE INFORMATII ERA NORMAL SA INCEPETI!
Va sugerez sa va revizuiti atitudinea fata de mama copilului ! Este imperios necesar pentru dumneavoastra!
Nutresc speranta ca pustul nu are nimic grav, si ca mama copilului a fost doar nelinistita privind starea copilului!
Daca este asa, scapati fara repercursiuni care sa va afecteze timp indelungat!
P.S.Nu ne-ati spus care a fost pozitia politistului care va documenteaza dosarul!
Va apreciez, si va multumesc tuturor!Respect si consideratie pentru activitatea, pentru timpul alocat acestor raspunsuri, dar nu in ultimul rand pentru ca aratati ca "va pasa"!
Tocmai acest lucru este greu de inteles chiar si ptr.un om cu pregatire juridical! Decizia prevede in mod expres "excepterea asociatiilor de proprietari" si cu toate acestea, cand am fost in audienta la autoritatea respectiva ni s-a spus ca daca nu aveam depusa si inregistrata "Notificarea" eram pasibili de amenda(si este destul de mare!).
Repet, nu ni s-a cerut niciodata "analiza de risc".Tot ce se solicita este stipulat in "ghidul" pe care trebuie sa-l parcurgeti cu multa atentie!Concluzionez:
1-Contract cu firma autorizata
2-Monitorul sa nu fie instalat in apartament, ci undeva unde nu puteti viziona inregistrarile in timp real(undeva in subsol, asigurat sub cheie este f.bine!)
3-Tabel nominal cu semnaturi(proprietari/chiriasi)
4-Transmiterea Notificarii , primirea nr. de inregistrare(electronic)
5-Depunerea la registratura generala, din P. Romana (vezi ghidul inform.)
6-Primiti prin posta confirmarea functionarii legale
7-Obligatoriu afisati la loc vizibil pictograma, asa cum prevede legislatia.Atentie, este o alta pictograma, nu numai pictograma de la firma care v-a instalat sistemul de supraveghere.
Cu toate acestea, daca aveti putin timp,mergeti in audienta la ANSPDCP, gasiti persoane dispuse sa va dea toate informatiile care va intereseaza incat sa utilizati aceste camere de supraveghere in concordanta cu prevederile legale!
Va rog sa ne tineti la curent, este de interes general raspunsul cu "analiza de risc"!