avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters352260

Activitate ContSters352260

In hotare instanta a arata ca decizia de concediere este legal intocmita si temeinica, insa nu s-a pronuntat si asupra criteriilor pe baza carora s-a dispus concedirea (art. 250 cm). La revizuire pot cere sa se pronunte asupra acestora si sa constate daca a fost sau nu aplicata corect? fapt care instanta nu l-a facut in fond si nici in apel.
Intradevar am cerut anularea deciziei de concediere, insa instanta nu s-a pronuntat intr-u totul asupra acesteia pentru ca daca ar fi inlocuit-o cu o alta sanctiune mai blanda, deabia atunci mi-ar fi data ceea ce am cerut: adica ar fi anulat sanctiunea concedierii si ar fi inlocuit-o cu alta. Instanta nu a aplicat principu proprotionalitatii cerut prin acel RIL si nici nu a adus in doscutie.
principiului proporţionalităţii vroiam sa spun, scuzati-ma. Instana "poate sa" dar "este obligata" sa aduca in discutie, ceea ce nu a facut. Poate mai am o sansa in revizuire ca pentru un rahat de intamplare (nu am produs niciun prejudiciu, nu se putea produce niciun prejudiciu, nu am furat, nu am distrus, nu am dat in cap nimanui - a fost doar o neinteegere) si hopa concedierea. a fost prea aspra sanctiunea. Nu cred ca s-ar incalca prinicipul disponibilitatii in cazul in care cer revizuirea in temeiul art. 509 alin. (1) pct. 1.
in baza carui temei din codul muncii sa cer schimbarea sanctiunii disciplinare in una mai blanda?
Stiam ca judecatorii trebuie sa aplice principiului proporţionalităţii.
Spre exemplu a fost un caz in instanta in care o salariata a cerut decat anularea deciziei de concediere si reintegrarea...a uitat sa ceara si plata salariilor indexate majorate.
Instanta a aplicat principiul disponibilitatii si a dispus si plata salariilor.
Plus de alta ca recursul in interesul legii de care vorbesc este obligatoriu pentru instanta adica instanta este cea care trebuie sa constate daca concedierea a fost sau nu aplicata corect, iar daca constata din oficiu ca concedierea a fost aspra atunci poate aplica o sanctiune mai blanda. De asemenea judecatorii trebuie sa puna si in discutie partii cu privire la acest lucru, pentru ca partea sa poata sa ceara sau nu.
As dorii parerea unui specialist sa ma lamureasca. Multumesc.
Răspuns la discuția Pensie
eu am peste 26 de ani.
singurul document care atesta ca am o deficienta accentuata din nastere (congenitala) este certificatul de handicap. altfel nu am nicio decizie cu privire la gradul de invaliditate de sub 26 de ani.
daca obtin acuma o astfel de decizie de invaliditate ma mai incadrez in articolul 84 lit. (c)?
Discuție Pensie
bunaseara. sunt incadrata in grad de handicap accentuat congenital (dobandit din nastere)
pot beneficia de pensie de urmas atat dupa mama cat si dupa tata?
Discuție apel si recurs
Buna ziua
As vrea sa stiu si e care este scopul apelului si care este scopul recursului?
Si prin ce se deosebeste apelul de recurs ca si scop de control judiciar al hotararilor pronuntata in prima instanta?
Pai haide sa vedum cum?
In primul rand trebuie sa avem o hotatare data in apel in conflicte de munca iar ca parte suntem nemultumiti de ea pentru ca, consideram noi, hotararea intra sub incidenta motivelor de casare prevazute numai la recurs: spre exemplu punctul 8 - hotararea este data cu aplicarea gresita a legii.
Hotararea data in apel trebuie sa o atacam, cu cerere de recurs, in termen de 30 de zile de la comunicare.
Cererea cu motivele de recursul o depunem la Curtea de Apel, iar Curtea de Apel este obligata sa o trimita catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. In cererea cu motivele de recurs sesizam Inalta Curte de Casatie si Justitie cu neconstitutionalitatea art. 483 alin. (2) din ncpc si art. 214 din legea 62/2011. Aratam cu motive ca hotararea data in apel intra sub incidenta motivelor de casare din recurs. Inalta Curte de Casatie si Justitie este obligata sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea art. 483 alin. (2) din ncpc si art. 214 din legea 62/2011. Inalta Curte de Casatie si Justitie poate sesiza CC si din oficiu.
Pana la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate solutionarea cererii de recurs se suspenda facultativ comform art. 413 alin. (1) punctul 1 din ncpc.
Dupa ce Curtea Constitutionala a constatat neconstitutionalitatea acestor articole, decizia este comunicata Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Inalta Curte de Casatie si Justitie trece mai departe si lejera la solutionarea recursului. Dispozitiile acestor articole sunt suspendate de drept timp de 45 de zile, iar dupa 45 de zile dispozitiile articolelor inceteaza definitiv daca guvernul sau paramentul sunt de acord.

Daca nu este asa atunci rugam un avocat sa intre si sa ne explice cum trebuie facut.
si mie mi se pare neconstitutional art. 483 alin. (2) din ncpc precum si art 214 din legea 62/2011 privind faptul ca nu mai poti ataca cu recurs o hotarare data in apel in conflictele de munca.
Pai daca hotararea respectiva intra sub incidenta motivelor de casare prevazute la art. 488 din ncpc dar eu nu o mai pot supune controlului judiciar pentru ca nu ma lasa dispozitiile art. 483 alin. (2) si art 214 din legea 62/2011 atunci vadit se incalca constitutia iar art. 483 alin. (2) si art 214 din legea 62/2011 sunt neconstitutionale...sau ma rog trebuie declarate neconstitutionale.
bunadimineata.
decizia de conediere nu cuprinde elementul prevazut la art. 252 alin (2) lit. (b) din codul muncii si am motivat ca este lovita de nulitate absoluta.
instanta de fond mi-a respins cererea.
am facut apel iar la apel
pe portal sa afisat ca doar un singur judecator mi-a admis apelul in sensul ca a anulat decizia de concediere a dispus reintegraerea etc. Ceilati doi judecatori desi au admis apelul, cu toate astea au mentinut sentinta civila de la fond.
Decizia nu a fost inca redactata.
Nu stiu ce trebuie sa mai fac in continurae.
Desi decizia de concediere este nula, un judecator mi-a dat dreptate, mai am vre-o sansa sa anulez decizia de concediere. Mai exista o cale de atac in aceasta conditie?:((