avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 108 soluții astăzi
Forum Activitate Ioan Blaga

Activitate Ioan Blaga

Răspuns la discuția Taxe SRL-D
Buna seara!

Va trebui sa depuneti electronic declaratiile 100 pentru fiecare trimestru de la infiintare pana in prezent, chiar daca sunt pe 0, si bilant intocmit la 31.12.2018 si 31.12.2019.
Aveti nevoie de:
- certificat digital calificat emis de unul din furnizorii agreati ([ link extern ] ),
- procura notariala pentru depunerea de declaratii si acces SPV, in cazul in care detinatorul certificatului digital nu este reprezentantul legal al societatii
- formular 150 ([ link extern ] )
- inregistrare SPV ([ link extern ] .

Răspuns la discuția Contabilitate freelancing
Da, sunt sigur.
Vezi art. 278 alin (2) din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestui alineat, punctul (7)
[ link extern ]
Cu placere, oricand.
Succes!
Daca nu e contract de drepturi de proprietate intelectuala, ar fi bine sa nu dureze mai mult de o luna. Pentru ca, altfel, capata caracter de continuitate, iar codul fiscal va cere sa va autorizati intr-una din formele prevazute de lege: PFA, II, AF, SRL.

CAS (pensie) trebuie sa platiti doar daca venitul anual depaseste plafonul de 12 salarii minime pe economie (in prezent 12*1900=22.800 lei). Daca il depasiti, va trebui sa achitati o contributie de 25% din acest plafon (daca salariul minim ramane la 1900 lei, atunci contributia este de 475 lei lunar).
CASS (sanatate) trebuie sa platiti cel putin la nivelul contributiei datorate pentru 6 salarii minime (1140 lei), daca nu depasiti plafonul de mai sus, sau la nivelul a 12 salarii minime (2280 lei) daca depasiti acest plafon. Sumele sunt absolute, nu sunt proportionale cu suma castigata.

Daca vorbim de suma de 3000 de lei pe luna, clar se va depasi plafonul. Dar, din nou, daca aveti o asa-zisa ”conventie civila”, nu e indicat sa fie de lunga durata.

Imi pare rau, nu am mers niciodata pe procedura asta.
Dar, sfatul meu este sa va interesati la Registrul Comertului. Acolo cu siguranta puteti obtine sprijin si indrumare. Chiar puteti cere de acolo o copie a contractului de comodat si sa studiati care sunt cauzele care pot conduce la incetarea valabilitatii lui.
Inactivitatea firmei respective poate fi cauzata chiar de expirarea sediului. Puteti solicita un certificat constatator de la registrul comertului (se poate si online ([ link extern ] .
Daca in certificat apare cu sediul expirat, puteti duce aceasta dovada la primarie.

Daca motivul inactivitatii firmei nu e expirarea sediului, puteti solicita tribunalului sa pronunte lichidarea societatii bazandu-va pe art. 237 din legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, asa cum a fost modificat de Legea 152/2015



"ART. 237
(1) La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului,
tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;
b) acţionarii/asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut ori reşedinţa cunoscută;
c) nu mai sunt îndeplinite condiţiile referitoare la sediul social, inclusiv ca urmare a expirării duratei actului care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social ori transferului dreptului de folosinţă sau proprietate asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social;


Răspuns la discuția Salariul minim
Pai, tot nu inteleg. Banuiesc ca primiti salariul numerar. Nu semnati un stat de plata? Nu primiti fluturas de salariu?
Oferta de angajare cu 1.000 lei net, la un program de 8 ore zilnic, nu mai poate sta in picioare. Trebuie sa fie cel putin la nivelul salariului minim pe economie.

Evident ca s-ar castiga in instanta.
Am vrut doar sa va fac constient si de posibilitatea unui astfel de lucru incomod. Bineinteles, ca nu este un motiv pentru a va face contract individual de munca sau a angaja pe cineva.

Pe de alta parte, 1% este doar in conditiile in care aveti cel putin un angajat cu norma intreaga sau mai multi angajati cu timp partial, dar suma normelor partiale este cel putin egala cu o norma intreaga. Altfel, impozitul este de 3%.
Răspuns la discuția Salariul minim
Din pacate, daca nu vad documentele, nu am cum sa ma pronunt.
Ati semnat cumva un angajament de plata pentru recuperarea unei pagube?
De ce pana in decembrie ati incasat 1.000 lei, din moment ce netul trebuia sa fie 1065?
Răspuns la discuția Salariul minim
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru 1900 brut, ar trebui sa primiti in mana undeva in jur de 1150-1160 de lei (depinde cate persoane aveti in intretinere, daca vi se acorda tichete de masa, etc.)
Unii angajatori, atunci cand au de crescut salariul minim prin efectul legii, nu mai intocmesc acte aditionale la contractul de munca, ci doar emit o decizie a administratorului prin care salariile se aliniaza la noul salariu minim brut pe economie. Ceea ce e posibil sa fi fost si in cazul dumneavoastra, daca spuneti ca ati primit acelasi salariu ca si in decembrie.
Daca nu ar fi marit brutul la 1900, ati fi incasat 770-760 lei net (iarasi, depinde de numarul persoanelor pe care le aveti in intretinere si daca se acorda tichete de masa).

Confirm cele scrise de utilizatorul sorinelo.