avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Activitate DEVA CONTABILITATE

Activitate DEVA CONTABILITATE

Răspuns la discuția TVA TRANSPORT
Buna dimineata,
Aveti dreptate, transportatorul factureaza cu TVA. Nu este un serviciu intracomunitar daca casa de expeditii este din RO, este un transport intracomunitar pentru care locul prestarii serviciului este considerat a fi RO. Daca toti intermediari sunt din RO vor factura cu TVA.

O zi buna.


Buna ziua,
In toate articolele de pe net scrie faptul ca bacsisul distribuit salariatilor nu este supus contributilor sociale.
Intrebare: Unde este specificat acest lucru in legislatie?
Multumesc.
Răspuns la discuția PFA vs Contract de munca
Buna ziua,
Nu este problema ca in contract au minimul si ei iau mai mult.
In contract este trecut salariul de incadrare, brutul realizat in luna poate diferii de salariul de incadrare(diferenta se poate trece la sporuri).
Răspuns la discuția Vanzare teren si casa, tva
Buna ziua,
In cazul dumneavoastra vânzarea se poate face fara TVA, trebuie sa aveti un raport de evaluare din care sa rezulte ca terenul are valoare mai mica decat constructia. Trebuie sa apelati la un evaluator autorizat.
Vanzarea se va face cu factura + contract de v-c autentic.


Baza legala CF. art.141 (2) lit. f
(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite....

Norme metodologice:
ART. 141 al.2 f)
37. (1) În aplicarea art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, atunci când construcţia şi terenul pe care este edificată formează un singur corp funciar, identificat printr-un singur număr cadastral:
a) terenul pe care s-a edificat construcţia urmează regimul construcţiei, dacă valoarea acestuia este mai mică decât valoarea construcţiei aşa cum rezultă din raportul de expertiză;
Răspuns la discuția DIURNA
Buna ziua,
Pentru deplasari se deconteaza transportul, cazarea si diurna in limita a 2,5 ori din cat este stabilit pentru bugetari.
Masa acordata salariatilor este considerat avantaj in natura. Masa acordata salariatilor aflati in delegatie trebuie sa se incadreze in limta diurnei.
Societatea poate acorda diurna si masa in valoare de cat vrea ea, doar din punct de vedere fiscal difera.
Un articol pe acesta tema puteti gasiti aici.
[ link extern ]
Daca sunt aspecte care imi scapa, atunci imi cer scuze pentru acest lucru.
CODUL FISCAL
ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
(2)i) indemnizaţia şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului, pentru partea care depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice. Aceste prevederi se aplică şi în cazul salariaţilor reprezentanţelor din România ale persoanelor juridice străine;


Puteti acorda si diurna, diurna ar trebui diminuata cu valoarea meselor acordate. Daca diurna impreuna cu masa depasesc suma de 87,5Euro/zi/salariat (diurna pt. Belgia), suma care depaseste este considerata venit de natura salariala.
Răspuns la discuția DIURNA
Buna dimineata,
Daca se asigura masa nu trebuie sa intocmiti un document anume, trebuie sa aveti documentele fiscale(factura emisa pt. valoarea meselor acordate, bonuri fiscale) care atesta acest lucru + sa puteti justifica cu documente(decont extern, contract cu beneficiarul extern, formulare a1) ca masa a fost acordata salariatilor.
Puteti acorda si diurna, diurna ar trebui diminuata cu valoarea meselor acordate. Daca diurna impreuna cu masa depasesc suma de 87,5Euro/zi/salariat (diurna pt. Belgia), suma care depaseste este considerata venit de natura salariala.
Răspuns la discuția lmpozite firma fara activitate
Buna dimineata,
Nu trebuie sa achitati nimic.
Trebuie depuse periodic anumite declaratii.
Buna dimineata,

În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.

Se deduce din baza impozabila, nu din impozit..
Daca valoarea impozitului este 100 lei(fara a tine seama de casa de marcat) atunci baza de impozitare este de 3.333 lei.
Se deduce casa de marcat din baza impozabila 3.333 lei - 450 lei= 2.883 lei
=> impozit 86 lei
1. Contractul ar trebui sa arate bine, sa fie in forma scrisa, sa contina intelegerile dintre parti(obiectul contractului, pretul, termene, garantie, altele), modele sunt pe net.
2. Materialele se inregistreaza pe ct. 302, trebuie sa aveti o evidenta foarte clara a lor(fisa de magazie), trebuie sa faceti in asa fel incat sa putei genera o balanta analitica a stocurilor.

Se intocmeste bon de consum pentru ce s-a consumat, se inregistreaza in ct. 602, materialele consumate trebuie sa se regaseasca si in devizul emis catre beneficiarul lucrarii.
Răspuns la discuția Continut contract si anexa
Buna dimineata,
Daca in contract este specificat ca pretul este stabilit in anexa, este ok. Oricum anexele fac parte din contract.