avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Activitate byiutzis

Activitate byiutzis

Buna ziua.
Am o problema, și am nevoie de ajutor.
Pe 20 decembrie 2022 am avut un accident de mașină din vina mea. Nu am acordat prioritate (aveam stop) și am fost lovită in lateral de o mașină, apoi am ricoșat într-un gard de BCA, pe care l-am crăpat (nu dărâmat). Am dat asigurarea (Euroins-valabila in acel moment, dar faliment pe 8 septembrie 2023) in ambele direcții (mașinii care m-a lovit și doamnei căreia i-am crăpat gardul). Cu doamna cu gardul am fost prin poliție (la dorința ei, eu as fi vrut amiabil, dar sunase deja la 112, așa că am fost la poliție, unde s-a constatat că am avut alcoolemie 0). Eu m-am ales cu carnetul suspendat pentru neacordare de prioritate pentru 90 zile, redobândit la 60 prin examen.
Acum, după 1 an și 1 luna mă sună doamna cu gardul, că ea nu și-a recuperat paguba și că mă dă în judecată să își recupereze prejudiciul (la sfatul unui avocat susține ea că face acțiunea cu judecata).
De curiozitate, am sunat și pe dl cu mașina, el a fost contactat de Euroins, doar că nu a fost el de acord cu suma și a refuzat propunerea, între timp Euroins a falimentat și cazul a fost preluat de FGA, așa că dl este inca in asteptare.
Întrebarea mea este daca doamna cu gardul are cum sa mă dea pe mine in judecată, având în vedere că toată procedura cu asigurarea (care era perfect valabilă în acel moment) a fost făcută prin poliție, și dacă are vreo posibilitate de câștig.
Răspuns la discuția Limita valoare bon fiscal
Mulțumesc. Niciu client din cei cărora le-am dat bon nu l-au folosit ca și document justificativ in vreo situație anume.



Iulian MANEA a scris:

Bonul poate fi oricât de mare. Dacă este mai mare de 100 de euro, clientul nu îl poate folosi ca document justificativ chiar daca are scris pe el CUI/CIF ci trebuie să vă solicite factura.

Deci, dacă clientul nu solicită, nu este obligatorie factura.

Buna ziua.
Am și eu o întrebare... Sunt fotograf, și dețin o întreprindere individuală neplatitoare de tva. Cu toate persoanele cu care am colaborat am făcut contract (singurele cazuri când nu am făcut contract a fost în cazul ședințelor foto, dar am dat bon fiscal). Persoanelor juridice le-am dat factura, iar persoanelor fizice bon fiscal. Recent un coleg de breaslă mi-a zis că dacă suma de pe bon depășește 100 euro (in lei la cursul zilei) trebuie sa fac automat și factura, chiar daca clientul nu e persoana juridică.
Având în vedere domeniul, logic că am tăiat bonuri mai mari de 100 euro.,dar nu știam de faza cu factura, și nici contabilul nu mi-a zis nimic în direcția asta.
Ce baza legala este in acest sens,că sa știu măcar pe viitor cum trebuie sa procedez corect.
Mulțumesc anticipat.
Răspuns la discuția Contract comodat auto
Multumesc.
Se poate (este legal) sa cer factura pentru itp si asigurare? Sau acestea se fac doar pe numele proprietarului (eu ca si persoana fizica, nu juridica)?
Buna ziua.
Detin o intreprindere individuala, si as dori sa folosesc si masina personala in scop profesional. Inteleg ca trebuie sa fac un contract de comodat intre mine ca si proprietar persoana fizica a autoturismului, si II.
Acest contract de comodat trebuie facut si la notar? Contabilul imi spune ca trebuie sa exista doar fizic, intre mine si ii-ul al carei titular sunt tot eu... dar nu vreau sa calc pe bec, am zis sa mai cer o parere...
Si daca tot fac acest contract de comodat.. se poate (este legal) sa cer factura pentru itp si asigurare? Sau acestea se fac doar pe numele proprietarului (eu ca si persoana fizica, nu juridica)?
Răspuns la discuția Refuz prestare servicii
Mulțumesc. La asta mă gândeam și eu... Doamna nu a mai revenit, dar mă gândeam pentru viitor...

gi-jane2 a scris:

nu va faceti griji, ca nu sunteti obligata sa prestati servicii, nu e acelasi lucru cu vanzarea in magazin.

Buna ziua!
Sunt prestator de servicii (fotograf) și am avut situația următoare: am primit un apel de la o doamna care dorea un anumit tip de fotografii. Eu am pe site menționat la categoria respectivă (ex. Imobiliare) preturi incepand de la 150 lei, iar mai jos, in cadrul rubricii sunt enumerate variantele de preț în funcție de amploarea locației fotografiate. Doamna care mă sunase avea o garsonieră, și, din start era pusă pe negocieri.... Pe site apare și prețul pentru categoria unde e inclusă și garsoniera, dar, doamnei nu îi convenea prețul și voia 150 lei in loc de 300 lei cât am eu prețul pe serviciul foto, că am eu trecut de la 150 lei. Dar 150 lei e pentru altă situație, care și ea este menționată pe site. Respectiva mă luase că ce, 150 lei nu sunt bani? Că am putea sa ne înțelegem, că suntem oameni, că prețul cerut e prea mare pentru ea, că ea e fizioterapeut și că îmi poate oferi de diferența de bani servicii la schimb... Eu am refuzat-o cat de frumos am putut, încercând să îi explic că eu atât îmi evaluez munca, și că dacă eu aș veni la dumneaei la salon nu cer din start reducere, îi explic că e o piata libera, si că eu lucrez in anumite condiții, care sunt explicate acolo unde a găsit ea despre serviciile mele, moment în care mi-a închis telefonul. Mie sincer nu mi-a plăcut atitudinea ei.
Acum vine întrebarea mea (poate stupidă)... după ce soțul mi-a auzit conversația cu dna respectivă, mi-a zis că dacă doamna revine la tel și îmi oferă prețul solicitat, nu am dreptul sa refuz sa colaborez cu ea, și că dacă s-ar duce la OPC risc amenda daca as refuza pe motiv de discriminare (gen că nu îmi place atitudinea)... Exista cadru legal pt situații de genul asta?
Știam că nu poți refuza vânzarea in magazine pe motive gen etnice sau religioase... Dar dacă mie nu mi-a plăcut de doamnă la telefon... nici în realitate nu simt că aș putea colabora cu ea. Nu e un motiv valid sa pot refuza fotografierea locației? Pot invoca că sunt ocupata full ... Dar prefer sa știu legea cum e... Nu de alta, dar nu se știe niciodată peste ce gen de persoane dăm ....
Răspuns la discuția Plan cadastral casa
Update.. Am vorbit intre timp cu fosta proprietata.. si a zis ca de la primarie i s-ar fi zis ca atata timp cat portiunea respectiva adaugata (holul respectiv) nu are fundatie, nu are nevoie de autorizatie... Exista asa ceva din punct de vedere legal?
In acest caz se pune in discutie ceva amenda (caci de amenda ma tem)?
Sau este necesar doar un cadastrist / topometrist sa vina si sa actualizeze planul de amplasament?
Mentionez ca bucataria si jumatatea de hol care apar pe planul de amplasament apar incadrate ca si anexe, si la fel sunt, fara fundatie.. ..
Buna ziua,
Am si eu o situatie.. poate mai aparte... Am cumparat un imobil si ulterior ne-am dat seama ca nu toata suprafata casei este trecuta in actul casei (de vanzare-cumparare).. initial am inteles de la fosta proprietara ca totul este ok, ca se va vedea in extrasul de carte funciara care va fi atasat contractului de vanzare cumparare.. extras pe care inca nu l-am primit inca de la notariat imperuna cu acea incheiere..
Noi am vrea sa fim cu totul legal, ca toata suprafata sa apara in acte..si nu stiu ce proceduri implica acest fapt.. daca implica si amenda.. si ce alte costuri.
Avem doar un plan de amplasament din 2005, unde nu se vede o parte din hol... iar cealalta parte a holului si bucataria apar ca anexe. Problema .. ma gandesc abia acum.. este ca la vanzare-cumparare nu s-a scos alt plan de amplasament.. trebuia?
Va rog ajutor! Multumesc anticipat!
Buna ziua,
Vreau sa infiintez o intreprindere individuala, si doresc sa aflu ce contributii trebuie platite la stat si ce acte se depun si unde dupa terminarea procedurii de infiintare (declaratii.. etc) in conditiile in care nu voi avea angajati, voi fi doar eu. Se platesc lunar? trimestrial?
Se plateste obligatoriu sanatatea si pensia pe langa impozit?
Ce procente au acestea?
Care este pragul acela de impozitare?
Eu sunt si angajata full time la o alta firma, cu II voi desfasura activitatea in paralel cu job-ul de zi.
Multumesc anticipat!