avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Activitate elisa151

Activitate elisa151

Răspuns la discuția SIPP - COMPONENTA
mersi, aceeasi parare o am si eu - ca structura SIPP e stabilita prin decizie a directorului si ca seful SIPP poate fi si "lucrator" intr-un punct de lucru.
mersi de confirmare.
Speta:
firma X are 8 puncte de lucru in tara, are constituit SIPP, cu lucratori in 7 puncte de lucru iar in al 8-lea il avem pe seful SIPP, care supervizeaza activitatea celorlalti lucratori din SIPP, dar are si atributii de prevenire si protectie la nivelul punctului de lucru nr. 8. Aceasta structura este stabilita printr-o decizie a directorului general, mentionand ca seful SIPP are atributii de supervizare, control a celorlalti lucratori din SIPP dar si atributii de prevenire si protectie pentru punctul de lucru nr. 10
Este ok asa? pt ca in unele judete ITM-ul local interpreteaza diferit legislatia.
Răspuns la discuția Fisa medicala angajare
Buna ziua,
potrivit Art. 7 din HG355/2007 modificat, “Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale”
In situatia dvs:
firma are peste 100 angajati (sper ca mai putin de 249)– angajatorul poate sa desemneze 1 lucrator pentru activitatea de prevenire si protectie sau sa contituie SIPP respectand astfel prevederile Art. 18 (1) Hg 1425/2006 modificat: “În cazul întreprinderilor şi/sau unităţilor care au între 50 şi 249 de lucrători, angajatorul trebuie să desemneze unul sau mai mulţi lucrători ori să organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire şi protecţie pentru a se ocupa de activităţile de prevenire şi protecţie din cadrul întreprinderii.’


Dvs - Avand studii in profil tehnic, respectati prevederile art. 49 (1a) din HG1425/2006 modificat –
“a)studii în învăţământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic;”

mai trebuie sa efectuati un curs in doemniul ssm cu durata de 80h, mentionat in acelasi articol, litb)
“curs în domeniul securitatii si sanatatii în munca, cu continut minim conform celui prevazut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore”

Deci, nu este obligatorie constituirea SIPP;
puteti fi dvs desemnat pentru activitatile de prevenire si protectie,
puteti fi incadrat ca lucrator desemnat si trebuie sa aveti contract cu norma intreaga.

Raportul de evaluare nu va fi modificat in ceea ce priveste riscurile locului de munca.
Da, raportul de evaluare se actualizeaza in momentul cand gravida aduce angajatorului cererea de reducerea a duratei de munca (se fac modificarile la rubrica programul de munca), dar adeverinta nu trebuie avizata de medicul de medicina muncii, el nu poate aviza un document medical cu semnatura si parafa altui medic.
asa cum am spus angajatorul este obligat sa opereze reducerea duratei de munca cu 1/4 in baza adeverintei de la medicul de familie nu in baza raportului de la medicul de mm (raport care poate fi primit dupa cateva zile de la primirea adeverintei de la gravida). Ce se intampla daca angajatorul nu-i reduce programul de munca pana la primirea raportului de evaluare actualizat si intre timp, din cauza nereducerii programului i se intampla ceva gravidei, cine raspunde? medicul de mm ca nu a redactat inca raportul? nu prea cred.
sa stiti ca citesc cu atentie legislatia, dar dvs nu mi-ati indicat cadrul legal cerut. Este posibil sa nu fi citit eu bine OUG96+NM dar pana in prezent nu-mi indica nimic ca as fi gresit.
adeverinta medicala cu reducerea duratei de munca nu schimba cu nimic raportul de evaluare care se refera strict la riscurile locului de munca. Nu scrie nicaieri negru pe alb ca adeverinta se avizeaza de medicul de medicina muncii.
sunt 2 chestii distincte, pot fi distincte si in timp.
ok, aceasta prevedere o cunosc, dar intrebarea mea a fost alta.
Nu este mentionat nicaieri ca adeverinta prin care se recomanda reducerea duratei de munca trebuie avizata/transmisa medicului de medicina muncii. Acesta din urma face raportul de evaluare, asa cum ati spus dvs mai sus, raport care se refera la riscurile locului de munca, recomandari de reducerea a riscurilor, schimbarea loc de munca dupa caz sau concediu de risc maternal.
Gravida poate primi informarea privind protectia maternitatii la locul de munca azi iar peste 3 luni sa solicite angajatorului reducerea duratei de munca printr-o simpla adeverinta de la medicul de familie, pt intre timp are probleme de sanatate, care nu sunt generate de conditiile de munca.
scuze pt mesajul anterior - doar prima fraza este citat, fraza 2 este mesajul personal.
gigipopa a scris:

Recomandarea primita de la medicul ginecolog trebuie sa fie contrasemnata de catre medicul specialist de medicina muncii (cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale), acesta fiind cel care cunoaste riscurile profesionale de la locul de munca la care este expusa gravida.

imi spuneti va rog unde ati gasit aceasta prevedere legala, (nu ma intereseaza practicile diverselor societati) eu nu stiu sa fie mentionata undeva in legislatia actuala, mai ales ca adeverinta respectiva se acorda de medicul de familie pentru probleme de sanatate ale gravidei care-i pot dauna ei sau fatului, deci pot sa nu fie legate/generate de riscurile locului de munca.
Probabil ati primit informarea privind protectia maternitatii la locul de munca unde sunt mentionate recomandari de repectat pe perioada sarcinii.
Adeverinta de care vorbiti dvs - cea pentru reducerea duratei de munca cu 1/4, se elibereaza de medicul de familie daca sunt probleme in sarcina - pt dvs sau fat. Aveti mai jos extrasul din OUG96/2003 - art. 13
"În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale".
Aceasta adeverinta nu trebuie transmisa/vizata de medicului de medicina muncii, ci transmisa angajatorului. Ar fi indicat sa faceti si o solicitare de reducere a duratei de munca cu 1/4 la care sa atasati adeverinta de la medicul de familie, si sa cereti un nr de inregistrare pe solicitarea dvs.
Angajatorul este obligat sa opereze aceasta reducere deoarece nu poate contesta semnatura si parafa unui medic. Daca nu se intampla asa, puteti face sesizare la ITM, amenda pentru nerespectarea de catre angajator a acestei obligatii legale este intre 5.000-10.000 ron.