avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Activitate Lazar_s

Activitate Lazar_s

Dezbatere succesiune in lipsa moștenitorilor
Buna ziua.
As dori să știu cum putem face dezbaterea succesiunii după mamă daca unii din frați nu sunt în țară și nici nu pot ajunge la ambasada/consulat sa facă procura de reprezentare. Am auzit că prin neprezentare sunt decăzuți din dreptul de moștenire. Cum e de fapt cu neprezentarea la succesiune? Trebuie declarație legală de renunțare la succesiune pt a fi exclus de la moștenire sau se face asta și dacă nu te prezinți? La notar sau in instanță ce demersuri presupune succesiunea fara prezența tuturor fraților? Mulțumesc anticipat pentru lămuriri!
Titlu de proprietate greșit de primărie
Avem un titlu de proprietate în baza legii de retrocedare a proprietăților confiscate de comuniști. A fost emis în 2009 dar cu câteva greșeli. Suprafața trecută pe titlu e 4 ha padure dar sunt de fapt cam 3ha confirmate recent de personalul din primărie. Atât pe titlu cât și pe procesul verbal de punere în posesie apare și un frate al titularului deși sunt alți frați care pot susține că el nu avea dreptul la acea pădure fiindcă primise de la părinți o alta parcela. La data primirii titlului de proprietate proprietarul a întrebat primarul de ce apare și fratele pe titlu și i-a spus că a fost o greșeală și că fratele oricum nu o sa afle. Proprietarul mai susține că nu i-a fost dat și procesul verbal de punere în posesie iar recent am obținut o copie de la OCPI care apare semnat de ambii titulari dar proprietarul susține că nu e semnătura lui și se poate dovedi cu alte documente. Nici pe titlu nici pe procesul de punere în posesie nu apare nici o cotă sau cat revine fiecăruia ci doar suprafață totală. De atunci proprietarul a plătit impozit conform registrului agricol. Recent copiii fratelui s au trezit că vor și ei din pădurea de pe titlu iar ocolul silvic nu vrea sa mai vina sa marcheze lemne de foc că au aflat și ei că avem titlu disputat și zic că nu au voie daca nu avem și acordul celuilalt titular. Proprietarul de drept crede că s-a făcut o nedreptate și greșeli intenționate cu acest titlu de proprietate: fratele lui a fost trecut din pix pe el de către fostul primar. Ce cai de atac exista pt a corecta suprafață de pe titlul ? Cum se poate cere anularea dreptului de proprietate al fratelui pus pe titlu? Exista șanse de castig daca facem proces primăriei ?Mulțumesc anticipat
Răspuns la discuția Titlu de proprietate greșit
Buna ziua. Titlul e semnat de Prefectura și Oficiul Silvic. Concret ce ar trebui sa facem: sa mergem la prefectură și să deschidem proces? Nu cunosc chestiunile juridice. Presupun că ne trebuie a avocat sau se poate și fără? Mulțumesc pentru lămuriri.

ynocentta a scris:

Formulati actiune in instanta care detine autoritatea si competebta sa dispuna anularea documentului

Titlu de proprietate greșit


Buna ziua.
As dori niste informații în acest caz.
Exista un titlu de proprietate pe o padure emis de ocol silvic și prefectura in 2009. Problema cu acest titlu e că are pe el enumerate 2 persoane, frați, drept proprietari fara detalierea cotei fiecăruia. Iar unul din frați susține că celălalt a fost trecut din greșeală pe titlu și că inca de la primirea actului a sesizat primarul de acesta greșeală și respectivul ar fi confirmat greșeală dar a zis că nu are importanță. Și mai zice titlu că cei doi sunt moștenitori ai defunctei deși nu s-a făcut succesiunea după mamă lor. Îmi puteți spune va rog de competenta cui este acesta speță și ce și la cine mă sfătuiți să merg? Mulțumesc.
Contractul de întreținere poate fi făcut între tata și 2 frați sau trebuie un singur întreținător? Mulțumesc
Deci bonurile fiscale trebuie păstrate ca proba daca soția actuala va contesta întreținerea după ce nu mai e tata cu scopul de a obtine ceva din cota tatălui ca moștenitor rezervatar? Doar pentru acest scop se păstrează bonurile? Totuși mi se pare nerealist și complicat acest aspect. Nu tot ce se prestează poate fi fiscalizat. Poate fratele care îl îngrijește gătește acasă și îi aduce mâncare gătita. Sau face curățenie sau alte activități la țară pentru tata cel întreținut. Cum fiscalizam acestea că sa dovedim cu acte că s au prestat? De ce nu se da dreptul soției sa conteste întreținerea in timpul vieții întreținutului și acesta să poată valida sau respinge în persoana acuzațiile soției? De ce de ex nu i se poate lua întreținutului o declarație notarială sau mai multe pe perioada întreținerii și astfel să nu mai vina nimeni cu pretenții de neprestare corespunzătoare a întreținerii postmortem? Înțeleg că legile nu sunt perfecte dar speță asta chiar nu mi se pare deloc realista și gândită.
Noi nu ne temem neapărat de actuala soție cat de faptul că va putea fi influențata de copiii ei sa încerce să capete ceva pt ei din cota tatălui nostru.
Mulțumesc mult pentru lămuriri.
Daca imi mai permiteți:
Cum dovedim că întreținerea s-a făcut? Trebuie păstrate bonuri facturi? Martori?
Și cum răsturnăm prezumția de donatie pentru contractul de întreținere? Sa dea actuala soție acordul la înstrăinarea bunurilor prin acest contract? Astfel nu va mai putea ataca contractul de întreținere și noi nu vom mai avea nevoie de dovezi alte prestarii întreținerii?
Când se face cedarea cotei lui tata după soția actuala are calitate de co-propietar pe cota lui, ei neavând încheiată convenția matrimonială , sau cota lui tata rămâne bun propriu și dispune de ea cum vrea fara soție?
Va mulțumesc mult pentru lămuriri.
Mulțumesc pentru informații.
Va mai rog câteva clarificari.
Eu întrebăm de contractul de întreținere nu de cel de vânzare cumpărare cu clauza de întreținere. Îmi puteți deci confirmă că contractul de întreținere nu poate fi atacat de actuala soție cand nu va mai fi tata? Din ce am mai citit contractul de întreținere poate fi contestat și revocat doar de părțile contractante in speță de tata daca nu e mulțumit de prestarea întrețineri. Contractul de vânzare cumpărare cu clauza de întreținere făcut între tata și fiu cred că ar intra sub incidenta acelei prezumții că e o donație mascată și s-ar putea contesta de actuala soție când va avea calitatea de moștenitor rezervatar. Îmi puteți confirma și acest aspect?
In fond din cate am înțeles până acum singura varianta de a ceda tata partea lui fără să poată fi atacat de actuala soție ar fi acest contract de întreținere. Testamentul, donație, contractul de vânzare cumpărare cu clauză de uzufruct sau locuire înțeleg că toate pot fi contestate de actuala soție în calitate de moștenitor rezervatar.
Ce îmi puteti spune despre partaj? Tata sa ne cedeze partea lui prin partaj voluntar? Acesta poate fi contestat de soție?
Mulțumesc mult pentru lămuriri!
Contractul de întreținere

Tatăl meu s-a recăsătorit după ce a decedat mama și locuiește cu actuala soție în apartamentul părinților și al nostru. Daca tata face contract de întreținere cu unul din copii poate acesta fi atacat de actuala soție când va fi în calitate de moștenitor rezervatar? Contractul de întreținere se poate încheia doar intre tata și un copil fara soția actuala? Poate fi încheiat acest contract doar pe partea tatălui din apartament după ce facem succesiune după mamă sau trebuie sa dețină integral tata apartamentul? Practic după mamă tată ar mai primi 1/4 pe lângă jumătate din apartament cat are acum? Poate deci face contract de întreținere pe cota lui cu un copil și să se transfere astfel dreptul de proprietar in schimbul îngrijirii lui cu clauza de locuire in apartament? Mulțumesc anticipat de lămurire!
Revin cu o nelămurire: partajul pe care îl recomandați nu poate fi atacat de sotie că moștenitor rezervatar? Daca bine am înțeles testamentul, donația și chiar contractul de vânzare cumpărare dintre tata și noi pt cota lui poate fi contestat de moștenitori rezervatari.