Buna ziua,
Detin un teren agricol in extravilanul unei comune. In zona respectiva se construieste o varianta ocolitoare a orasului (centura rutiera) care traverseaza si terenul in cauza. Desi lucrarile de constructie au inceput (terenul a fost excavat, tasat, trasat, etc.) nu am primit nimic referitor la expropriere. In Hotararile de guvern care au legiferat exproprierile nu ma regasesc cu numele, iar lotul respectiv il regasesc doar cu o suprafata de 193 mp din cei peste 9000 mp care reprezinta amprenta centurii care traverseaza terenul. Cei 193 mp reprezinta un colt traversat de o bretea de intrare pe centura si nu au specificat proprietarul (in Anexa HG apare Proprietar necunoscut). Precizez ca platesc anualimpozit si ca lotul respectiv este identificat dupa numele meu la Primarie, avand acte pe teren inca din anul 2007.
1. Unde trebuie sa ma adresez pentru a afla detalii referitoare la expropriere?
2. E firesc sa fie incepute lucrarile de santier inainte de expropriere (discutam de un teren agricol care nu mai poate fi lucrat in acest an, lucrarile de pregatire efectuate anul trecut fiind pierdute)?
3. Se va compensa financiar doar valoarea terenului? Sau si faptul ca aceasta este impartit in 2 zone despartite de sosea, accesul la ele fiind mult ingreunat (nu cred ca vor exista prea multe zone de traversare a acestei sosele de centura, mai ales ca e construita la nivel de autostrada).
Va multumesc anticipat.
Conform Art. 221 din Codul Rutier perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, mai multe conditii printre care si cea de la lit d): "în ultimii 2 ani de la data constatării contravenţiei pentru care se aplică sancţiunea contravenţională complementară nu a mai avut suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie".
Doresc o opinie argumentata juridic privind momentul de la care curge termenul de 2 ani prevazut in lege:
1) data la care se constata contraventia pentru care se decide si masura complementara a suspendarii dreptului de a conduce autovehicole (data la care se dispune masura suspendarii);
2) data de la care incepe propriu zis executarea masurii de suspendare a dreptului de a conduce (de regula +15 zile de la constatarea contraventiei);
3) data la care inceteaza executarea masurii complementare de suspendare a dreptului de a conduce autovehicole.
Va aduc in discutie o speta mai ciudata.
In anul 2013 am primit o amenda contraventionala pentru depasirea limitei de viteza cu mai mult de 20km pe ora si permis de conducere expirat. Ulterior mi s-a deschis un dosar penal pentru 2 infractiuni: infractiunea de conducere a unui autovehicol in perioada de susendare a dreptului de a conduce (pentru care procurorul a constatat NUP deoarece eram in drept de a conduce) si infractiunea de fals in decalaratii deoarece permisul prezentat politistului (cel expirat) era unul declarat anterior ca fiind pierdut si ulterior regasit (infractiune pentru care am fost gasit vinovat si pentru care am primit o sentinta definitiva definitiva).
Avand in vedere ca pentru permisul de conducere prezentat care a facut obiectul contraventiei s-a constata fapta penala si s-a dat si o sentinta, mai este valabil Procesul verbal de contraventie?
Va intreb deoarece acesta apare in evidentele Primariei ca fiind neachitata (eu nu am achitat-o deoarece mi s-a spus de catre politistul care a administrat dosarul penal ca s-a transformat contraventia in infractiune si ca PV in cauza nu mai este valabil.
Va rog sa ma ajutati cu opinii juridice in urmatoarea speta: sunt angajat de 7 ani la o societate comerciala privata si urmeaza sa imi incetez activitatea prin demisie. In acest sens am discutat cu directorul departamentului de resurse umane despre plata concediului neefectuat, avand in vedere ca in acesti sapte ani de activitate s-au acumulat 45 de zile de concediu neefectuat (prin contractul de munca am dreptul la un nr de 21 de zile de concediu anual, insa in nici un an nu am efectuat toate aceste 21 de zile). In opinia mea, eu consider ca in baza prevederii din Codul muncii care specifica faptul ca aceste zile de odihna nu pot face obiectul nici unei renuntari din partea mea, am dreptul ca la incetarea contractului de munca sa imi fie remunerate aceste zile. Precizez ca zilele de concediu in societatea in care lucrez sa aproba in urma unei cereri scrise scanate si trimise pe e-mail catre dep. de resurse umane care le avizeaza (iar eu am cereri facute doar pe zilele efectuate), ca nu stiu sa se fi facut o programare a concediului de catre angajator (mie nu mi s-a comunicat ca as fi programat pentru concediu in alte zile decat cele cerute prin cererile amintite) si ca pana la aceasta data nimeni nu mi-a comunicat nimic despre zilele neefectuate. Departamentul de resurse umane mi-a spus verbal (doar verbal) ca trebuia sa le iau si ca nu mai am dreptul la ele. Va rog sa imi comunicati daca - in opinia dvs. - am dreptul sau nu la remunerarea acestor zile neefectuate si ce sanse am in instanta in situatia in care angajatorul refuza sa mi le plateasca. Am evidenta personala a zilelor efectuate, cererile trimise (impreuna cu mesajele e-mail prin care le-am trimis), masina cu care ma deplasez are sistem de monitorizare prin GPS si cel putin pentru ultimii 3-4 ani detin foile de parcurs electronice pe care am obligatia sa le trimit lunar prin e-mail (acestea contin ruta zilnica pe care am efectuat-o). Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.