avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata zilelor de concediu neefectuat la incetarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata zilelor de concediu neefectuat la incetarea contractului de munca

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu opinii juridice in urmatoarea speta: sunt angajat de 7 ani la o societate comerciala privata si urmeaza sa imi incetez activitatea prin demisie. In acest sens am discutat cu directorul departamentului de resurse umane despre plata concediului neefectuat, avand in vedere ca in acesti sapte ani de activitate s-au acumulat 45 de zile de concediu neefectuat (prin contractul de munca am dreptul la un nr de 21 de zile de concediu anual, insa in nici un an nu am efectuat toate aceste 21 de zile). In opinia mea, eu consider ca in baza prevederii din Codul muncii care specifica faptul ca aceste zile de odihna nu pot face obiectul nici unei renuntari din partea mea, am dreptul ca la incetarea contractului de munca sa imi fie remunerate aceste zile. Precizez ca zilele de concediu in societatea in care lucrez sa aproba in urma unei cereri scrise scanate si trimise pe e-mail catre dep. de resurse umane care le avizeaza (iar eu am cereri facute doar pe zilele efectuate), ca nu stiu sa se fi facut o programare a concediului de catre angajator (mie nu mi s-a comunicat ca as fi programat pentru concediu in alte zile decat cele cerute prin cererile amintite) si ca pana la aceasta data nimeni nu mi-a comunicat nimic despre zilele neefectuate. Departamentul de resurse umane mi-a spus verbal (doar verbal) ca trebuia sa le iau si ca nu mai am dreptul la ele. Va rog sa imi comunicati daca - in opinia dvs. - am dreptul sau nu la remunerarea acestor zile neefectuate si ce sanse am in instanta in situatia in care angajatorul refuza sa mi le plateasca. Am evidenta personala a zilelor efectuate, cererile trimise (impreuna cu mesajele e-mail prin care le-am trimis), masina cu care ma deplasez are sistem de monitorizare prin GPS si cel putin pentru ultimii 3-4 ani detin foile de parcurs electronice pe care am obligatia sa le trimit lunar prin e-mail (acestea contin ruta zilnica pe care am efectuat-o). Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Alina Tomescu , Consultant resurse umane 14:12, 10 Mai 2015
Buna seara
Conf art 116 alin 3 compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Daca angajatorul va pontat in CO dar in fapt ati lucrat, atunci vorbim de infractiunea de fals. In acest caz sesizati Politia.
Daca refuza plata CO neefectuat puteti sesiza ITM-ul, promova o actiune in instanta ori puteti apela la un mediator.
Daca, din motive justificate, salariatul nu poate sa efectueze integral sau partial concediul de odihna la care avea dreptul intr-un an, atunci angajatorul trebuie sa acorde zilele de concediu neefectuate intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator.

"In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual", stabileste Codul muncii in prezent.

Inainte de aceasta schimbare, actul normativ prevedea ca angajatorul trebuia sa acorde concediu pana la sfarsitul anului urmator. Practic, prin Legea nr. 12/2015 a fost extinsa cu sase luni perioada in care angajatorul trebuie sa acorde liberele neefectuate intr-un anumit an

Concediul de odihna anual este un drept garantat tuturor salariatilor, potrivit Codului muncii, iar acesta nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu restant Vulturudac Vulturudac buna ziua, 1-cine aproba concediul de odihna,resursele umane sau seful de departament?stiu ca e colaborare intre ei in acest sens dar daca seful direct nu ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna leopoldina leopoldina Buna dimineata, Am o intrebare in ceea ce priveste concediul de odihna: am un angajat care in anul 2009 nu si-a luat tot concediul de odihna, iar in 2010 va ... (vezi toată discuția)
Concediu impus de angajator sau compensare Cassy90 Cassy90 Buna ziua! firma la care lucrez ne-a anuntat ca putem fi compensati pentru concediul neefectual pe anul acesta.. A devenit legala aceasta optiune?? Cat timp nu ... (vezi toată discuția)