avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Activitate TeodorMar

Activitate TeodorMar

Aoleu! Nu am primit nici un raspuns la intrebarea de ieri. Incep sa cred ca ma confrunt cu o problema mai dificila decat imi imaginam. Sau poate nu am expus eu suficient de clar speta. Am sa incerc sa o relatez mai clar, desi nu stapanesc limbajul juridic. Va rog sa ma ajutati!
Am cumparat o parcela de teren, dintr-un lot cu mai multe parcele. Singurul drum de acces, de la drumul principal (sosea), si pana la parcela mea, apartine proprietarului unei alte parcele, vecina cu a mea. Am inceput sa ridic, pe parcela mea, o constructie. Proprietarul drumului nu m-a impiedicat in nici un fel sa transport materialele de constructie si sa folosesc drumul de acces. Chiar aveam o buna relatie de vecinatate. Cand am ajuns cu constructia la stadiul instalarii utilitatilor, atat furnizorul de energie electrica, cat si furnizorul de gaze naturale, mi-au solicitat sa obtin acordul scris al proprietarului drumului de acces, pentru instalarea stalpilor, tragerea tevilor etc. Mi-au spus ca acest acord trebuie dat la un birou notarial. Am luat legatura cu proprietarul drumului de acces, care mi-a spus ca este de acord cu instalarea stalpilor, tragerea tevilor si oricare alte lucrari de instalare a utilitatilor pe proprietatea mea, care ar trebui sa treaca pe drumul de acces al carui proprietar este, ca nu va impiedica in nici un fel aceste lucrari, dar ca refuza sa semneze un act (o hartie) in acest sens, mai ales la un birou notarial. Precizez ca este un om in varsta, care probabil a auzit tot felul de povesti despre nereguli savarsite de notari, altfel nu imi explic acest refuz categoric. Cu toate insistentele si rugamintile mele, refuza, pur si simplu, sa imi dea acel acord scris. Am prezentat problema furnizorilor de utilitati, care mi-au spus ca ei nu pot face lucrari doar in baza unui acord verbal, si ca este neaparat necesar acordul scris, care imi va fi cerut si de catre ceilalti furnizori de utilitati (apa, canalizare etc.). Mi-au spus ca singura solutie este sa il dau in judecata pe proprietarul drumului. Precizez ca proiectele necesare instalari utilitatilor (curent electric si gaze naturale, deocamdata) au fost deja facute, si nu exista alta posibilitate de instalare a acestora pe proprietatea mea, decat trecand pe acel drum, deci nu imi lipseste decat acel acord scris al proprietarului drumului de acces.
Ii rog din suflet pe specialistii de pe forum sa imi dea cateva lamuriri, ca sa stiu ce am de facut:
1. Ce fel de actiune in justitie trebuie sa depun impotriva proprietarului drumului de acces? (Cum se numeste, in limbaj juridic?)
2. Ce ar trebui sa contina aceasta actiune in justitie (ce trebuie sa cer, efectiv)?
3. La ce instanta trebuie depusa? (La Judecatorie sau la Tribunal?)
4. Care sunt articolele de lege sau de cod pe care trebuie sa imi intemeiez aceasta cerere?
5. Care este taxa de timbru pe care trebuie sa o platesc?
Astept cu nerabdare raspunsurile Dumneavoastra si va multumesc anticipat pentru amabilitate!
Teodor
Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema, si rog din suflet specialistii de pe forum sa imi dea o mana de ajutor. Pe scurt, am cumparat o parcela de teren, dintr-un lot mai mare, si singurul drum de acces, de la drumul principal si pana la proprietatea mea, apartine proprietarului unei alte parcele, din acelasi lot cu a mea. Am inceput sa ridic o constructie, nu am avut nici o problema cu proprietarul drumului, pentru transportul de materiale etc. Cand am ajuns la instalarea utilitatilor, atat cei cu energia electrica, cat si cei cu gazul (si probabil si ceilalti, inca nu am ajuns acolo, intrucat am intrat in impas), mi-au cerut acordul scris al proprietarului drumului de acces, pentru instalarea stalpilor, tragerea tevilor etc. Mi-au spus ca este vorba despre un simplu act notarial. Am luat legatura cu proprietarul drumului de acces, care mi-a spus ca este de acord cu instalarea stalpilor, tragerea tevilor si oricare alte lucrari de instalare a utilitatilor pe proprietatea mea, care ar trebui sa treaca pe drumul de acces al carui proprietar este, dar ca nu semneaza nici o hartie in acest sens. Este un om in varsta, care probabil a auzit tot felul de povesti despre nereguli savarsite de notari ..., nu stiu ce sa spun. Cu toate insistentele si rugamintile mele, refuza, pur si simplu, sa imi dea acel acord scris. Am prezentat problema furnizorilor de utilitati, care mi-au spus ca ei nu pot face lucrari in baza unui acord verbal, si ca este neaparat necesar acordul scris. Mi-au spus sa il dau in judecata pe proprietarul drumului, pentru a obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens. Precizez ca proiectele necesare au fost deja facute, nu exista alta posibilitate de instalare a utilitatilor pe proprietatea mea, decat trecand pe acel drum, deci nu imi lipseste decat acel acord scris al proprietarului drumului de acces. Cu siguranta, voi apela la un avocat pentru acest caz, dar as dori niste lamuriri de la Dumneavoastra, ca sa am si eu habar ce trebuie facut:
1. Despre ce fel de actiune este vorba (cum se numeste, in limbaj juridic)?
2. Ce ar trebui sa contina cererea de chemare in judecata (ce trebuie cerut, efectiv)?
3. La ce instanta trebuie depusa (Judecatorie? Tribunal?)?
4. Care sunt articolele de lege sau de cod pe care trebuie intemeiata aceasta cerere?
5. Care este taxa de timbru?
Va multumesc anticipat pentru amabilitate!
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Teodor
Buna ziua,
Am o situatie in familie si mi s-a cerut parerea, dar nu am studii de specialitate si v-as ruga sa ma ajutati.
Un barbat isi creste copilul rezultat dintr-o casatore anterioara, impreuna cu concubina sa. La un moment dat, relatia de concubinaj se destrama, iar copilul ramane impreuna cu fosta concubina a tatalui. Aceasta cere si obtine in instanta instituirea plasamentului copilului la dumneaei, si delegarea catre dumneaei a exercitiului drepturilor si obligatiilor parintesti cu privire la copil. Dupa cativa ani (vreo 9), aceasta ii cheama in judecata pe parintii copilului, solicitand ca acestia sa fie obligati la plata unei pensii de intretinere catre copil.
Intrebarea mea este:
Avand in vedere ca doamna respectiva a solicitat sa ia copilul in plasament si sa ii fie delegate drepturile si obligatiile parintesti, mai are dreptul sa solicite pensie de intretinere pentru copil de la parintii acestuia? In aceasta situatie, parintii mai datoreaza pensie de intretinere catre copil?
Va rog ca in raspunsurile pe care veti binevoi sa mi le dati, sa imi indicati si temeiuri legale (lege, articol).
Va multumesc anticipat pentru amabilitate.
Buna ziua,
Adresez o intrebare cu speranta ca va binevoi cineva sa imi raspunda.
Un contract individual de munca suspendat pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, poate fi modificat (modificarea functiei) cu acordul partilor (sau in alt mod)?
Va multumesc si va dau dreptate. Cred ca voi incerca varianta asta, daca si angajatorul va fi de acord.
Cu stima,
Teodor
Buna ziua,
Inca o data va multumesc pentru ajutor. Acum stiu ce am de facut. Pentru cei profani intr-ale legii, activitatea Dumneavoastra si a colegilor Dumneavoastra pe acest site este un lucru extraordinar!
Cu deosebita stima,
Teodor
Buna ziua,
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul pe care mi l-ati dat, si care m-a mai linistit.
Sper sa nu abuzez de bunavointa dumneavoastra daca va mai adresez o intrebare. Cand voi implini varsta legala de pensionare, este obligatoriu sa ies (sa fiu scos) la pensie? Sau de comun acord cu angajatorul, as putea sa imi continui activitatea, urmand sa ies la pensie mai tarziu?
Buna ziua,
Ma confrunt cu o problema si as avea mare nevoie de un sfat din partea cuiva care sa aibe cunostinte juridice.
De la varsta de 25 de ani, lucrez in cadrul unei agentii Loto. Anul acesta, in noiembrie, implinesc varsta de pensionare. Datorita situatiei famliale grele (sotia bolnava de o boala incurabila, un fiu somer), as dori fie sa continui activitatea, fie ca salariat, fie sa ies la pensie, dar sa continui sa lucrez in cadrul companiei. Din punct de vedere legal, este posibila vreuna dintre variante?
Stiam ca, printr-o lege data acum cativa ani, pensionarea la limita de varsta a devenit obligatorie si ca nu se mai poate cumula pensia cu salariul.
S-a modificat intre timp legea? In ce sens?
Angajatorul, la cererea angajatului, poate sa ii prelungeasca acestuia contractul de munca dupa implinirea varstei de pensionare? Daca da, pe perioada determinata sau nedeterminata?
Daca ies la pensie, mai pot incheia cu angajatorul un contract de munca? Se poate cumula pensia cu salariul?
Ii rog pe cei care vor binevoi sa imi raspunda, sa imi indice si temeiurile legale (legea nr. ..., art. nr. ...), pentru cazul in care voi depune o cerere la companie in acest sens.
Va multumesc anticipat si astept cu interes si recunostinta raspunsurile Dumneavoastra.
Teodor