avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Activitate danuta67

Activitate danuta67

Răspuns la discuția vouchere de vacanta
anul in curs este anul exercitiului bugetar ( 1 ian - 31 dec. 21018) in care s-au acordat voucherele sau anul i care salariatului i se inceteaza activitatea?
suntem institutie publica. Am acordat in luna noiembrie vouchere de vacanță pe suport de hârtie. Știm că valabilitatea lor este de 1 an de la data emiterii. Avem un salariat care a incetat activitatea in luna februarie 2019 . Are obligația să restituie voucherele de vacantă?
Răspuns la discuția Demisie
1. Din punctul meu de vedere ai o zi care nu va intra in calcului vachimii in munca si anume, 20 aprilie a.c., penru ca CIM a incetat pe data de 19 aprilie. Dvs. luni, pe data de 20 nu ati avut raport de munca cu nicio firma.
2.Referitor la referat..nu stiu cu ce articol din Codul muncii v-a incetat contractul. Daca este demisie nu are ce referat sa va faca sefa. Daca este acordul partilor, pe cererea ea trebuie sa isi dea acordul scris. Daca este demisie, cererea trebuie doar inregistrata, atat.
3. Daca nu va da drepturile salariale cuvenite va puteti adresa Tribunalului. Cererea este scutita de taxa de timbru, deci nu aveti ce pierde. Cat priveste sesizarea ITM-ului eu cred ca este pierdere de timp.
Oricum, succes!
Art. 1825 alin. 1 din Codul civil se refera la denuntarea unilaterala facuta de locatar. Nu stiu daca sunteti locatar sau locator.
Cred ca aplicabile sunt dispozitiile art. 1321 din codul civil.
Contractul individual de munca are model tipizat si are clauze valabile pentru toti salariatii din Romania. Cuprinde si rubrica cu pauza de masa. Salariul trebuie negociat, dar sa nu fie mai mic de salariul minim pe economie.
Răspuns la discuția Schimbare prenume
Schimbarea numelui de familie si a prenumelui pe cale administrativa se face conform Ordonantei Guvernului Romaniei nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, aprobata prin Legea nr. 323/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Competenta de solutionare a cererilor este a presedintelui consiliului judetean, respectiv a primarului general al municipiului Bucuresti, care se pronunta prin emiterea dispozitiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii, conform prevederilor art. 13 din O.G.R. nr. 41/2003.

Sunt necesare motive temeinice care sa indreptateaasca solicitantului sa ceara schimbarea numelui sau a prenumelui pe cale administrativa.
In sensul prevederilor art. 4 alin. (2) din O.G.R. nr. 41/2003, sunt considerate ca intemeiate cererile de schimbare a numelui in urmatoarele cazuri:
a) cand numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau in alt mod;
b) cand persoana in cauza a folosit, in exercitarea profesiei, numele pe care doreste sa il obtina, facand dovada cu privire la aceasta, precum si asupra faptului ca este cunoscuta in societate sub acest nume (poseda diferite acte personale, de studii,de serviciu, militare etc. care nu concorda cu numele prevazut în actele de stare civila). Aceasta prevedere legala aduce în discutie, dupa opinia noastra, caracterul imprescriptibil al numelui. Se pare, asadar, ca o posesie prelungita, în anumite conditii, poate da dreptul posesorului sa-l dobândeasca. Aceste conditii sunt: o folosinta permanenta a numelui; aceasta folosinta sa fie în exercitarea profesiei si sub acest nume persoana sa fie cunoscuta în societate. Consideram ca folosirea permanenta a numelui în profesie presupune o perioada mai îndelungata, mai exact folosinta în timp a numelui trebuie sa coincida cu exercitarea în timp a profesiei. În plus, aceasta folosinta trebuie sa fie continua. Apoi, pentru ca cererea sa fie întemeiata, persoana respectiva trebuie sa fi fost cunoscuta în societate sub acest nume. Aceasta conditie nu credem ca este îndeplinita daca durata de timp este scurta si, deci, persoana nu putea, în mod rezonabil, sa se faca cunoscuta în societate sub acest nume;);
[ link extern ] /
Parerea mea este ca va incadrati in lit. b)
:P

In cazul SA-urilor, Legea 31/1990 prevede anumite situatii în care înstrainarea de active necesita aprobarea AGA:
- Potrivit art. 153, Consiliul de Administratie, respectiv directoratul (în cazul societatilor care sunt organizate dupa sistemul dualist) va putea sa încheie acte juridice prin care se dobândesc bunuri sau se înstraineaza, se închiriaza, se schimba sau se constituie în garantie bunuri aflate în patrimoniul societatii, a caror valoare depaseste jumatate din valoarea contabila a activelor la data încheierii actului juridic numai cu aprobarea adunarii generale extraordinare a actionarilor;
- Potrivit art. 150, administratorul va putea, în nume propriu, sa înstraineze, respectiv sa dobândeasca bunuri catre sau de la societate, având o valoare de peste 10% din valoarea activelor nete ale societatii, numai dupa obtinerea aprobarii adunarii generale extraordinare a actionarilor.
Răspuns la discuția zile libere legale
Multumesc pentru raspunsul promt.
Buna ziua!
Un angajator, presoana juridica cu capital privat, este obligat sa acorde salariatilor sau zilele libere conform Codului muncii? Obigatia revine doar unitatilor de stat?