avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Activitate ioana_TN

Activitate ioana_TN

Buna seara,

Stiu ca pentru realizarea actului de partaj voluntar pt impartirea amiabila a imobilelor din masa succesorala trebuie sa avem cadastru pe ele, intrebarea mea este, inainte de a realiza cadastrul putem face un soi de antecontract in care sa hotaram cine ce primeste, urmand ca abia apoi sa facem cadastrul in vederea actului de partaj voluntar?
Momentan ceilalti 2 mostenitori s-au hotarat fara sa ma consulte in prealabil, sa vanda un apartament din masa succesorala care (verbal, e drept) trebuia sa imi ramana mie, fiecare din ei avand deja cota majoritara din celelalte 2 din masa succesorala. Eu nu sunt de acord cu aceasta vanzare pentru ca ei ulterior nu vor sa vanda apartamentele in care stau, si prin urmare eu voi ramane cu partea mea din ele "blocata", si fara apartamentul acesta, si vreau sa propun o intelegere amiabila prin care eu sa renunt la partea mea din apartamentele lor, si ei sa imi cedeze acest apartament - si momentan ne-am blocat la cadastru, pentru ca fara mine nu pot realiza cadastrul.

As vrea sa le propun un astfel de antecontract la partajul voluntar in urma caruia sa ne intelegem amiabil si eu sa accept sa facem cadastrul mai departe, tocmai pentru a nu ajunge la impartirea prin justitie, fiind totusi vorba de familie, insa pentru a fi cumva asigurata ca pe urma chiar facem actul acela de partaj voluntar.

Multumesc anticipat!
Multumesc pentru raspuns, da, au fost casatoriti, si nici nu sunt infiata, toata povestea a aparut ca o incercare a mamei de a ma face sa renunt la partea de mostenire care imi revenea spunand ca nu mi se cuvin, si amenintandu-ma ulterior ca daca demonstreaza ca nu sunt copilul tatei va trebui sa restitui ce a fost deja impartit prin succesiune. Din punctul meu de vedere este o aberatie, nu numai ca eu seman si fizic cu tatal meu ( aveam semne din nastere / alunite identice, etc) dar toata povestea a aparut "convenient" tocmai acum.. Multumesc pentru lamurire!
Buna ziua,

Dupa decesul tatalui meu s-a dezbatut succesiunea si cotele succesorale s-au stabilit ca fiind de 3/8 eu si fratele meu fiecare, si 2/8 mama noastra. La impartirea partii mobile, s-a impartit o suma de bani care au fost economiile tatei din timpul vietii, si inca o suma rezultata din castigul unui proces de retrocedare, pe care il avusese tatal meu cu statul si care s-a incheiat in favoarea lui imediat dupa moartea sa. Inainte de transferul cotei succesorale care revenea fiecaruia din aceasta a doua parte de bani, mama mea a incercat sa ma convinga din rasputeri sa renunt la partea mea, spunandu-mi ca de fapt eu nu sunt fiica tatalui meu si nu am dreptul la banii aceia. Nu am luat-o in serios pt multe motive, dar daca ar fi prin absurd cazul aceasta adevarat, si s-ar demonstra prin test ADN ca e asa, ce se intampla cu partea de mostenire care mi-a revenit deja, si pe care am utilizat-o, as fi nevoita sa o dau inapoi?
Deci daca ne prezentam toti trei la vanzare, suma care revine fiecaruia este cea stabilita prin cotele succesorale? (respectiv 3/8, 3/8, 2/8) Si nu este nevoie sa facem partaj inainte, nu este nevoie decat sa fie facut cadastrul si sa fim toti de acord cu vanzarea, nu are legatura cu restul apartamentelor ( ei asa mi-au zis, ca pentru a se imparti conform cotelor ar trebui sa vindem tot si suma sa se imparta conform cotelor, ca altfel daca vrem sa il vindem doar pe asta trebuie sa ne intelegem amiabil sau sa ii facem procura mamei)
Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: eu, impreuna cu mama si fratele, suntem mostenitorii unei succesiuni care s-a facut dupa decesul tatalui meu, si la notar, partea mobila s-a impartit conform procentelor 3/8 eu si fratele fiecare, 2/8 mama, urmand ca partea imobila, 3 apartamente in total, sa fie impartite dupa ce se face cadastrul.
Acum am aflat ca mama si fratele vor sa vanda unul din apartamente si imi cer copie dupa buletin ca sa faca acel cadastru, insa nu am inteles cum se vor imparti banii pe urma, si cum se face o astfel de vanzare, in conditiile in care suntem in continuare toti trei proprietari pt ca nu s-a facut nici un partaj?
Se face vanzarea cu toti trei, si banii se impart conform procentelor din succesiune? Sau intai trebuie facut partajul? Se poate vinde doar un apartament din acelea si banii sa fie impartiti automat cand se face tranzactia, sau trebuiesc vandute toate, pentru a se aplica procentele acelea?
Mie imi ziceau de rezolvat amiabil ceva, dar nu am inteles cum si cand si ce presupune asta, insa date fiind relatiile foarte incordate dintre noi as vrea sa stiu cum ma pot proteja legal cat mai bine astfel incat sa imi obtin partea in cazul unei vanzari, pentru ca am refuzat deja oferta lor de a ii face procura mamei pentru a se "ocupa" ea si imparti pe urma banii. ( Ei au mai folosit la un moment dat o copie dupa buletinul meu pentru a deschide in numele meu fara ca eu sa stiu, un cont pe ghiseul.ro la impozite sector 3, pe CNP-ul meu dar adresa lor de mail, deci imi e teama sa le dau orice act acum)
Si banuiesc ca nu se poate realiza nici o tranzactie fara acordul meu sau fara prezenta mea, nu?
Multumesc anticipat si o zi buna!
La mine a fost destul de clar, adica le-am explicat oamenilor si asociatiei si ce urmeaza sa fac si tot, insa am o vecina "recalcitranta" care a chemat politia in timpul lucrarilor, si chiar daca politistul i-a explicat doamnei cand a ajuns ca totul este in regula si muncitorii nu fac nimic nelegal si nu sunt in neregula, dansa tot urla si facea "urat", si a intrat peste ei in apartament - evident fara consimtamantul meu, a deschis usa si a "navalit". Intrebarea era, daca se hotaraste sa faca o reclamatie, eu n-o pot reclama la randul meu pe dansa pt ca si ea si-a pus termopane si mai ales pt ca a incalcat proprietatea mea? Evident sper sa nu se ajunga la asa ceva pt ca nu imi doresc astfel de relatii cu vecinii insa daca doamne fereste sunt pusa in situatia asta as vrea sa stiu cum ma pot apara / riposta cat sa dezamorsez sau sa descurajez viitoare actiuni "belicoase".

Si mai mentionez ca administratorul de imobil a zis la un moment dat ca are dreptul sa intre in casa sa vada ce modificari s-au facut pt a se asigura ca se respecta integritatea rezistentei blocului - inteleg asta si mi se pare corect, ca trebuie sa stie, dar are dreptul legal sa INTRE in apartament la mine pentru asta, sau pot sa ii spun verbal / dau declaratie pe proprie raspundere si asa mai departe?
Buna ziua,

Stie careva unde pot studia exact ce modificari ai voie sau nu ai voie sa faci in apartament, la o renovare, ce autorizatii ai nevoie sau nu ai nevoie, in asa fel incat daca primesc reclamatii sa stiu exact ce si cum pot sa raspund si pe ce temei?
Si inca o intrebare, are dreptul administratorul de bloc sau chiar si presedintele asociatiei sa intre la mine in casa in timp ce se fac lucrari de renovare, sub orice pretext, fara sa ma informeze? ( a se citi a dat buzna peste muncitori sa vada ce fac si vreau sa stiu daca are temei legal)
Multumesc mult!
Ioana
Am inteles, deci pasii ar fi sa vorbesc cu dna administrator sa ii explic ca eu nu voi mai avea consum, astfel incat asociatia sa imi dea acordul in vederea debransarii, firma acreditata imi executa lucrarea si apoi cu documentul merg din nou la administratie sa dovedesc ca nu mai au de ce sa ma puna la factura la comun, nu? Aici as mai avea doua mici nelamuriri, prima este, daca nu am nevoie de acordul vecinei fie si doar pt debransarea aceasta, chiar daca nu presupune lucrari la dansa in casa, si a doua ar fi tehnica, doar daca stiti - eu inseamna ca o sa raman cu un metru de teava iesind din pardoseala in bucatarie, sau cand se realizeaza debransarea se poate scurta? Se pune sigiliu si se inchide sau cum? (O sa intreb si maine firma oricum, dar eram curioasa)

Multumesc pentru raspunsuri!
Deci inteleg ca se poate totusi taia si de la mine, macar la nivelul planseului? Nu am apucat inca sa vorbesc cu firma care urma sa imi execute lucrarea, abia maine ii pot intreba ce si cum - dar daca vreau macar sa o scurtez de la mine, nu am nevoie de acordul vecinei de dedesubt totusi? Doar al asociatiei?
Buna seara,

Cazul meu este in felul urmator - as dori sa renunt la gaze, pentru ca nu le voi folosi, toti consumatorii vor fi electrici ( cuptor, plita, etc), centrala nu vreau sa imi pun, si prin urmare nu vreau sa platesc la gaze degeaba. Am vorbit cu o firma autorizata pentru debransare si mi-au spus ca imi trebuie acordul asociatiei, si al vecinei de dedesubt - eu sunt la ultimul etaj si doar cu dansa am teava comuna. Problema este ca dansa nici nu vrea sa auda, pt ca ar insemna din ce am inteles, anularea tevii de la mine si sa se puna filet si robinet la ea, si nu vrea sub nici o forma. Cele doua probleme la mine acum sunt - daca dansa nu vrea, eu pot totusi sa ma debransez si sa ma scoata de la consum cumva cei de la gaze, chiar daca ramane la mine teava ( desi ar arata odios, un metru de teava langa perete in bucatarie, in aer asa...)? Si daca nu se poate asta nici asa, fara acordul ei, chiar nu exista vreun fel in care eu sa nu platesc ceva ce nu consum?

Multumesc mult!