avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Activitate verificator

Activitate verificator

Sunt Persoana Fizica Autorizata, cu sediul social la domiciliu, iar activitatea o desfasor pe teren, la beneficiari. La domiciliu nu desfasor nici un fel de activitate. Pentru Folosirea locuintei ca sediu social am un contract de comodat incheiat intre subsemnatul si Persoana Fizica Autorizata (pe care o reprezint) , cu acceptul sotiei. Pe tot parcursul timpului am platit la CEZ energia electrica, radioul si televizorul ca persoana fizica.
De curand am primit o NOTIFICARE DE PLATA, adresata Persoanei Fizice Autorizate, prin care se solicita achitarea serviciului public de televiziune (taxa TV) conform art. 40 din Legea nr. 41/1994 incepand din anul 2012 pana in prezent si apoi in continuare.
Art. 40 din Legea 41/1994 spune:
,,(2) Persoanele fizice cu domiciliul în România au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi o taxă pentru serviciul public de televiziune, în calitate de beneficiari ai acestor servicii, cu excepţia celor care declară pe propria răspundere că nu deţin receptoare de radio, respectiv de televiziune, şi a celor care, potrivit legii, beneficiază de scutire de la plata acestor taxe.
(3) Persoanele juridice cu sediul în România, inclusiv filialele, sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele acestora, precum şi reprezentanţele din România ale persoanelor juridice străine, au obligaţia să plătească o taxă pentru serviciul public de radiodifuziune şi o taxă pentru serviciul public de televiziune, în calitate de beneficiari ai acestor servicii."

Intrebarea mea este: Daca eu sunt persona fizica fi am achitat la zi obligatiile fata de serviciul public de televiziune, trebuie sa mai platesc o data si ca Persoana Fizica Autorizata? Domiciliul meu este un apartament compus din 2 camere, bucatarie, baie si grup sanitar. La domiciliu exista un singur televizor.
Am toate facturile si chitantele cu care am achitat.

Multumesc.
Răspuns la discuția Plata CAS din 2016
Multumesc mult pentru raspuns.
Deci si din 2016 acest lucru se va mentine.
Un PFA care este si pensionar in sistemul public de pensii, de la 1 ianuarie 2016 trebuie sa plateasca CAS 10.5%?
Multumesc, o zi buna.
Răspuns la discuția TIMP DE LUCRU
Va Multumesc
Discuție TIMP DE LUCRU
O Persoana Fizica Autorizata, pensionara, impozitata pe norma de venit, poate desfasura o activitate cu program de 4ore/zi, sau jumatate din fiecare luna si impzitata 50%?

Mltumesc
Discuție CASS 2012
PFA.
Deoarece nu am platit CASS -ul in 2012 si nici nu mi s-a solicitat atunci, in anul 2013 din proprie initiativa am depus la ANAF pentru sanatate 2012 o suma de bani, chiar mai mare procentului de 5.5% calculat.
In anul 2014 de la CASA de Sanatate mi-a venit de plata o suma de bani calculata pentru 2012 fara a avea decladatia de venit. Tot in 2014 mi-au venit de plata de la ANAF acesoriile pentru 2012.
Toate aceste sume s-au stins din suma de bani depusa in anul 2013.
Deoarece au mai ramas bani in contul pentru sanatate, cheltuielile pentru anul 2014 si intreg anul 2015 au fost achitate din aceasta si a mai ramas o suma mica de bani in cont.

In luna iunie 2015 am primit de la ANAF o somatie prin care mi se cere sa achit datoriile fiscale CASS pentru anul 2012.

Deoarece eu le-am achitat cu chitanta fiscala la ANAF in anul 2013 decembrie, pe care scrie pentru 2012, mai trebuie sa le achit inca o data acum?

Răspuns la discuția Reducere de impozit
va multumesc pentru raspuns, dar cum se poate interpreta varsta celor care au muncit in :
,, locuri de munca in care organismul este supus unui grad de solicitari ridicat" - incadrati la grupa II - a de munca,
respectiv,
,,locurile de munca cu conditii care provoaca uzura prematura a organismului" - - incadrati la grupa I - a de munca.

Se observa ca legiuitorul face precizari precise si nu introduce cuvantul ,,poate"

De ce nu toti oamanii ies la pensie la implinirea varstei de la nastere de 65 ani? Nu cumva pentru ca i-au implinit mai devreme lucrand in conditii cu solicitari ridicate, sau in conditii care provoaca uzura prematura a organismului.

multumesc anticipat


O persoanã desfaşorã o activitate independenta (PFA) pe norme de venit.
Varsta acesteia este de 59 ani, dar a lucrat in grupa a – II - a 30 de ani si a dobandit 6 ani de grupa a II a.
Se poate considera ca aceastã persoanã are de fapt varsta de 65 ani datoritã îmbãtrâniri premature a organismului lucrând în condiţii de grupa a II-a?
Persoana este pensionata la limita de varsta (la 59 ani). Adica la 59 ani are de fapt 65 ani.
Vârsta cronologicã este de 59 ani, iar vârsta biologicã datoritã degradãrii funcţiilor vitale ale organismului este de 65 ani ( 59 + 6). Intreb aceasta deoarece conform HOTARIRII NR. 1061/1968 pentru stabilirea criteriilor de incadrare a locurilor de munca in grupele I si II, prevazute de Legea nr. 27/1966 , art. 1 se menţioneazã:

,,In grupa I, locurile de munca cu conditii care provoaca uzura prematura a organismului, ca o consecinta a:

a). prezentei la locul de munca a unor substante forte vatamatoare care pot provoca boli profesionale sau de alta natura, foarte grave, ce pot determina o incapacitate de munca permanenta si totala;
b). unor conditii de munca ce implica un efort fizic foarte mare, in special la locurile de munca cu temperaturi foarte ridicate.
c). unor conditii de munca ce implica o suprasolicitate nervoasa, ca urmare a existentei la locul de munca a unui risc deosebit de explozie, de iradiere sau de infectare.

In grupa a II-a, locurile de munca in care organismul este supus unui grad de solicitare ridicat, ca o consecinta a:
a). prezentei la locul de munca a unor substante vatamatoare care pot provoca boli profesionale sau de alta natura, grave, ce pot determina o incapacitate de munca permanenta si partiala;
b). unor conditii de munca ce implica un efort fizic mare, sau solicitate nervoasa deosebita, in special la locurile de munca cu temperaturi ridicate, zgomot intens, concentrare intensa, vibratii sau alte nocivitati;
c). unor conditii de munca ce implica o solicitare marita nervoasa ca urmare a existentei la locul de munca a unui risc de explozie, de iradiere sau de infectare.”

Solicit acest rãspuns deoarece în cadrul activitãţii de PFA, persoana respectivã este încadratã la normã de venit, iar contribuabilii cu vãrsta peste 65 ani pot beneficia de o reducere a impozitului cu 40%.

Pentru munca in grupa a II a au fost achitate la ANAF obligatiile fiscale.

MULŢUMESC