avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Activitate lenasamic

Activitate lenasamic

Reținere cuantum asigurare de viață fără acordul angajatului.
O persoană lucrează în producție, sector privat, la o companie cu aprox. 3000 angajați. În fiecare an, în luna iulie/august, pe fluturașul de salariu apare o notă: "Asigurare de viată-40 ron, reținere asigurare de viață-22 ron".
Angajata, la fel ca și ceilalți angajați, nu a semnat vreo clauza adițională la contractul de muncă/ vreun acord și nu i s-au dat nici un fel de informații (de ce se face reținerea 1 dată pe an, cine este asiguratorul, cine vor fi beneficiarii, dacă asigurarea acoperă eventualitatea unei boli/accident etc).
La o ședință, angajații au intrebat de ce li se rețin acești bani, dar nimeni nu a dat un răspuns clar, au ezitat și s-au fofilat. O angajață a spus ca se obișnuiește, la aceste companii mari, să se rețină sume cu titlul 'asigurare de viață' pe următorul motiv: dacă cineva din familia angajatului decedează, atunci compania îi oferă angajatului un ajutor financiar .
Este legal așa ceva?
Mulțumesc pentru timpul dvs.
Buna seara,
Am o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Bunica si bunicul (din partea tatalui meu) au decedat de ani buni.
Au avut 2 baieti si ambii s-au casatorit. Baiatul cel mare are 2 copii (eu si fratele meu), baiatul cel mic are 2 copii. Ambii baieti au divortat si la cativa ani dupa divort, au decedat si ei.
Practic, suntem 4 mostenitori, toti majori. De cativa ani, incercam sa facem succesiunea, dar intampinam constant probleme din partea matusii mele (mama verilor mei), tot felul de pretexte, scuze, amanari.
Eu,fratele meu si varul meu cel mare suntem de acord sa facem cadastrul la casa si terenul de la tara si apoi succesiunea. Varul meu cel mic nu este de acord, este sub influenta mamei lui. Ea pretinde ca noi 3 nu avem nici un drept, are doar ea (pentru ca ea a muncit la tara pana a divortat- si tot ea a incasat si foloasele muncii) si baiatul ei cel mic.
Mai nou, spune ca atunci cand a divortat, ea nu a facut partajul cu unchiul meu si pretinde, ca la succesiune, sa ii cedam o parte din bani. Problema este ca ea si unchiul meu nu au avut bunuri comune, asadar nu era cazul de partaj.

Ne-am pus de acord cu totii sa facem cadastrul la primarie, prin programul acela national care este gratuit Acum iarasi, matusa nu mai vrea sa facem cadastrul si nici succesiunea.
Putem face cadastrul numai noi 3, fara varul meu cel mic? Ce este de facut, ce acte ne-ar trebui? Putem sa rezolvam situatia fara sa ajungem la tribunal?
Va multumesc.


Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua,
Vă rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri.
1. Timp de 13 ani am lucrat tura de noapte, 2 saptamani/luna, la o companie in mediul privat. Vreau sa stiu daca exista o lege care stipuleaza faptul ca se acorda un supliment de vechime de 31,5% pt cei care lucreaza tura de noapte. Am primit o astfel de informatie, dar nu gasesc legea cu pricina.
2. In prezent lucrez in sectorul public. Avem trepte si gradatii. Daca se acorda suplimentul de vechime pentru tura de noapte, acesta se poate folosi oricand sau se calculeaza/e valabil doar pentru atunci cand ies la pensie? As vrea sa il folosesc pentru a obtine o alta treapta/gradatie.
3. Vreau sa cumpar un an de vechime, respectiv anul 2020. Daca am 35 de ani, pot sa fac acest lucru? Sau este posibil doar pentru cei care se pensioneaza anul acesta si nu au vechimea necesara?
Va multumesc.
Va rog sa imi spuneti care sunt actele necesare intocmirii dosarului pentru luarea in evidenta ca somer neindemnizat.
multumesc pentru raspunsuri!
Lucram intr-un birou si toate cele 8 ore de lucru le petrecem in fata computerului.
Angajatorul vrea ca aerul conditionat sa functioneze continuu si telecomanda sa fie cu lacat, ca sa nu poata fi inchis/dat la o temperatura mai mica/mai mare. De asemenea, vrea ca acest lucru sa fie impus prin regulamentul intern. El considera ca astfel am lucra mai bine.Este legala o astfel de masura?
Noi pornim aerul conditionat doar atunci cand credem ca este nevoie. Daca ar merge continuu, consideram ca ne este pusa in pericol sanatatea.