avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Activitate Ariel25

Activitate Ariel25

Răspuns la discuția Dosar penal in Germania
Salut,

Daca infactorul este de cetatenie romana -> poti incerca sa intrebi consulul/sectia consulara al/a Romaniei in Germania.
In principiu Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei are datoria de a tine evidenta cetatenilor romani care sunt in inchisori pe teriritoriul pe care isi desfasoara activitatea.

Spun in principiu pentru ca in general nu se tine evidenta(doar suntem roamani.... cand lucram noi cum trebuie??)

In schimb ti se poate spune doar unde a fost inchis si pentru ce(doar ata se documenteaza), asta in cazul in care dai de un consul dragut(a) care stie si care vrea sa iti raspunda.
Art. 113
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.


Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unităţi sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durată zilnică a timpului de muncă mai mică sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore.

====Deci cele 16 ore nu mai sunt legale cel putin fara 24 ore pauza dupa.


Art. 116
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă.


Art. 125
(1) Munca prestată între orele 22,00-6,00 este considerată muncă de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.
(3) Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.
(4) Durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil şi numai în situaţia în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
(5) În situaţia prevăzută la alin. (4) , angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.

====> Art 125 ar spune ca nu mai poti lucra 16 ore ci maxim 8 ca ai si ore de noapte.
In codul de salarizare ora de noapte se plateste cu minim 125% sau lucrezi 7 ore.-> vezi 126


Art. 126
Salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

=====
In cazul meu lucram 10 dimineti sau seri cu 4 libere sau aveam 7 nopti cu 2 libere cu 3 lucrate cu 2 libere...
Acum totul s-a schimbat nu poti lucra mai mult de 7 zile consecutive...
Oricum nici in vechiul cod de munca 16 ore este limita legal/ilegal... poti face 8 cu 8 suplimntare dar nu poti depasi 48 de ore lucrate, inclusiv suplimentare, pe saptamana...

Nu stiu cat de bine esti platit dar daca nu iti convine cauta alt loc de munca... sigur vei gasi ceva.
Atasez niste imagni:
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]

@hotumattua
1. problema este tot ce ai enumerat - nu au avut autoriatia de la proprietarul conductei de gaz -> am vorbit la distrigaz si au nevoie de autorizatie. Conducta accea imi apartine dupa spusele distrigaz.
2. este periculos -> vorbit la distrigaz si trebuie sa existe 2 conducte cea de asociatie are presiune mult mai mica. Acum 2-3 saptamani au fost oprite gazele ca la etajul 7 pe capat linie coloana asociatie au fost scurgeri de gaze. De aceasta am inceput sa ma interesez abia dupa 1-2 ani de la lucrare.
3. este posibil ca cineva sa fi falsificat semnata de autorizatie de la proprietar conducta.

@AndradaElla
Conducta particulara este in tot eu trebuie sa ma ocup de mentenanta ei dupa spusele distrigaz / EDF cand a fost facuta. Orice conectare la ea este nevoie de autorizatia mea. Cei din Distrigaz pot face modificari la conducta particulara dar ma indoiesc ca este fara aprobarea sau fara sa anunte proprietarul
Salutare,

Am o situatie un pic ciudata.
Locatie: Bucuresti Sector 5 / bloc
La blocul in care locuiesc exista conducta de gaz a asociatie(bloc)
Undeva in 2000 am pus centrala termica pe gaz si a trebuit sa trag o a doua conducta care a fost conceputa pentru consumul privat. La care am platit totul.

Acum 1-2 ani sa schimbat cutia cu equipamentele de gaz(regulatorul conectat la conducta principala de gaz) la care erau bransate 2 blocuri ( 2 asociatii) si conducata privata(a mea).

Dupa acea schimbare la un interval de timp am observat ca a disparut conducta de gaze a asociatiei de bloc unde stau si ca asocia sa bransat la conducta privata fara aprobare... fara sa anunte... doar administratorul stia de asa ceva...

Am sunat la *mentenanta conducte gaze Bucuresti* si persoana care mia raspuns a spus ca trebuie sa fie 2 conducte separate cea de asociatie si cea de utilizatori privati. Pentru ca exista presiuni diferite.
Cand am spus ca asociatia s-a intepat in conducta privata persoana de la *mentenanta conducte gaze Bucuresti* spune ca: "nu vad bine" , "Nu exista asa ceva"...

As dori si eu sa stiu cum pot afla cine a facut aceasta magarie?
Legea ce spune despre situaqtia actuala?
Ce aprobari ar fi avut nevoie asociatia?
Este posibil ca astfel de lucrari sa fie facute fara autorizatie?

In special dupa reactia celor de la *mentenanta conducte gaze Bucuresti* ma tot intreb cum sa putut face asa ceva.