avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Activitate josh28

Activitate josh28

Buna seara!
Sunt administrator si asociat unic la SRL-ul meu. SRL-ul are 1 singur angajat (eu) pe postul de traducator.
Trebuie sa fac SSM, daca activitatea se desfasoara la terti?
Multumesc,
Firma a fost infiintata in timpul casatoriei. Stiu ca nu conteaza daca ea este asociat unic si administrator si ca daca au fost distribuite dividendele in timpul casatoriei si eu am dreptul la ele, pentru ca devin bunuri comune

lucianrosca a scris:

Firma e detinut-o inainte de casatorie sau a fost creata dupa? Daca a fost inainte, dividendele nu se partajeaza, sunt proprii.

Buna ziua!
Ce înseamnă "mai greu"? In ce condiții se poate anula?

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Partaj dividende incasate in timpul casatoriei se poate face.

Anularea actului de partaj voluntar mai greu.

Buna ziua,
Am nevoie de indrumare cu privire la urmatoarea speta:
- eu si fosta sotie ne-am despartit in septembrie 2021 si am efectuat divortul in aprilie 2022
- in septembrie 2021 existau urmatoarele bunuri de partajat:
- un apartament cumparat cu credit ipotecar in timpul casatoriei, din care se achitase jumatate din toata valoarea (majoritar cu banii produsi si pusi de-o parte de mine)
- 2 autoturisme
- 1 societate comerciala unde fosta sotie era administrator si actionar unic, unde existau la momentul respectiv aproximativ 60,000 euro (peste 90% adusi de mine)

Am vorbit cu ea sa partajam bunurile astfel:
- ea a dorit sa ramana cu apartamentul, drept urmare am fost de acord sa i-l cedez la partaj dupa divort, daca imi plateste banii care reprezentau jumatate din ce platiseram pana atunci la el + jumatate din ce s-a investit in el (mobila, electrocasnice, etc.)
- cate un autoturism la fiecare
- sa impartim toti banii care se stransesera in firma in momentul in care vor fi fost scosi sub forma de dividende
Per total era vorba de aproximativ 40,000 euro pe care trebuia sa-i primesc, pentru ca ea sa ramana cu apartamentul, preluand creditul ipotecar.

Problema a fost ca nu a vrut sa scoata niciun ban din firma pana in februarie 2012 (dupa 6 luni) cand avea sa efectueze bilanul contabil pe an, pentru ca, spunea ea, voia sa faca un imprumut pe firma si n-ar fi vrut sa scoata toti banii.
In tot acest timp banii pe care eu ii produceam inca intrau in firma ei.
Din ianuarie 2022, am inceput sa emit facturile pentru serviciile mele pe. o noua firma creata de mine, unde sunt administrator si actionar unic si sa incasez banii direct acolo, deoarece aveam nevoie de bani pentru chirie, mancare, etc. si de la ea nu "se putea" face nimic pana in februarie.
Intre timp la banca unde aveam creditul ipotecar ni s-a spus ca nu putem sa facem partaj fara divort in prealabil si daca ea plateste sulta in partaj, trebuie refacut creditul de la zero.
De aceea am ales sa o ajut din nou, prin a nu mentiona nicio sulta in partaj, si nici cele 2 firme.
Asadar, la partajul efectuat abia in aprilie 2022, s-au partajat urmatoarele bunuri:
- la ea s-a dus apartamentul si un autoturism
- la mine s-a dus un autoturism
- nicio sulta, nicio mentiune la cele 2 firme

Abia in iunie 2022 a reusit sa preia creditul pentru ca angajatii bancii au dat dovada de imbecilitate crasa si din cauza acelui credit s-a taraganat toata situatia pana in iunie.

In iulie m-am intalnit cu ea sa imi dea banii si abia atunci mi-a spus ca i-a cheltuit pe toti, investindu-i intr-o afacere de la care ea spera sa ii dubleze si sa-i inapoieze pe ce-i care mi se cuveneau in iulie, doar ca nu se concretizase profitul inca.

Suntem in august 2022, la o luna de la ultima discutie si in acest moment nu-mi raspunde la telefon si la niciun alt fel de mesaj sau comunicare.

Vreau sa fac 2 lucruri:
- sa o fortez sa partajam dividendele de la firma, deoarece sunt considerate bunuri comune, fiind distribuite pe perioada casatoriei
- sa anulez partajul efectuat in aprilie pe motiv ca nu a fost realizat cu buna credinta, data fiind toata povestea de mai sus.

Se poate face asa ceva? Multumesc
Ok, mulțumesc pentru răspuns. găsisem și eu pagina respectiva, dar situația mamei e un pic diferita.
Tata a decedat acum 5 ani (2015), la vârsta de 55 ani, moment în care intrase la pensie pe caz de boala și aștepta să se pensioneze anticipat. Mama poate beneficia de pensie de urmaș in cazul acesta sau nu?
Dar pilonul 2 cu pensia privata poate fi transferat la mama?

Cornel Vasile a scris:

În situaţia decesului asiguratului sau pensionarului, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, în următoarele condiţii:
[ link extern ]

Salutare, tuturor.

Se da urmatoarea situatie:
Mama va implini 57 de ani in februarie anul acesta. In momentul de fata are 32 de ani si cateva luni de carte de munca. Ar dori sa iasa la pensie anticipat. Din ce am citit pe www.cnpp.ro, poate sa obtina pensie anticipata partiala, cu penalizarea cuantumului. Tot cf CNPP, varsta la care ar trebui sa iasa la pensie este 62 de ani si 7 luni, in septembrie 2026. Toate acestea imi sunt clare.

Intrebarea mea se refera la pensia de urmas. Tata a decedat acum 5 ani si as dori sa stiu daca ea poate sa aiba acces la pensia de urmas (pensia tatalui meu ar fi fost mai mare decat este a ei, chiar si fara penalizari).
Sau nu poate sa depuna actele respective decat daca ajunge la varsta legala de pensionare?
Buna ziua!
Bunicul meu a cumparat prin 1980 o casa in Bucuresti pe un teren de 320 mp, cu vechea metoda "chitanta de mana". In 1993 s-a judecat cu fostul proprietar si a obtinut actul de proprietate de la tribunal pe 260 mp. Ceilalti 60 mp au fost, probabil, tot cu chitanta de mana luati, dar bunicul n-a mai facut nimic altceva de cand a murit proprietara (acum 35 de ani aproximativ), in afara de plata impozitului pe bucata aia pana a decedat si el.
Am depus cu ajutorul unui cadastrist actele pentru cadastru si intabulare pentru curte. Mentionez ca in actul de proprietate am 260 mp, iar curtea are, conform masuratorilor, 316. Pentru ca prin lege pot sa trec pana la 10% diferenta din ce am in act, am incercat sa intabulez cu 280 mp (14 x 20m), curtea fiind de 15.8 x 20 = 316 mp, lasand cei 56 mp inspre vecin.
Vecinul este si el mort de 20 de ani si curtea este parasita, in paragina de tot atata timp.
M-a sunat cadastristul si mi-a spus ca inspectorul de la cadastru i-a zis ca nu poate sa dea OK-ul pe acest plan, deoarece n-are acceptul vecinului (mort). Ca ii trebuie proces verbal de vecinatate de la vecinul mort. Eu sunt 99% sigur ca vecinul ori nu mai are mostenitori, ori or fi plecati din tara dupa revolutie si nici nu mai stiu ca mai exista proprietatea asta.

Ce ma sfatuiti sa fac?
1. cand voi primi respingerea dosarului, sa depun cu 260 mp (13 x 20m) si gata? nu va fi exact aceeasi poveste?
2. sa dau in judecata vecinul mort pt procesul verbal si sa ii zic sa se prezinte sa imi semneze procesul verbal sau sa-l conteste?
2.a. in cazul 2, daca tot astept mult si bine cu tribunalul, pot sa incerc sa intabulez toata curtea (316 mp)?

Va multumesc!
multumesc! cred ca pot sa obtin titlu de proprietate asa.
Buna ziua!
Bunicul meu a cumparat o casa in Bucuresti pe un teren de 200 mp acum cca. 40 de ani, cu vechea metoda "chitanta de mana". In 1995 s-a judecat cu fostul proprietar si a obtinut terenul cu acte pe 200mp.
Acum, problema mea e alta: langa curtea pe care a luat-o era o alta curte mica, cu un fel de bordei (50mp) pe care a cumparat-o, cred, tot cu chitanta de mana. Babuta care statea acolo a murit la scurt timp si, de peste 20-25 de ani s-a platit impozit pe bucatica aia, dar pe numele babutei, in timp ce terenul de 50 mp a fost anexat curtii bunicului.
Dupa ce ambii bunici au decedat, mostenitorii vor sa vanda casa, dar n-ar vrea sa piarda cei 50mp din pretul vanzarii.
Cum se pot obtine acte pe acea parcela?
catalinm75 a scris:

Pai, da, va duceti cu contractul la ei si le spuneti ca batranul avea asigurare, sa stie si ei impotriva cui sa se indrepte pentru recuperarea debitului....


Probabil nu m-am exprimat cum trebuie la inceput.
Am fost cu tot dosarul la BCR asigurari pentru a se verifica si mi-au dat raspuns negativ, pentru ca, se pare, tata avea conditia aceea medicala care a dus la moartea sa inaintea semnarii contractului....

De cand am primit scrisoarea cu negativul de la banca, nu am mai facut absolut nimic (au trecut 3 luni si jumtate).

Intrebarea mea era daca as putea sa fac intr-un fel si sa le scriu ca o scrisoare de intentie in care sa le explic (eventual?) ca tata nu avea nimic pe numele sau si sa incerce sa reconsidere decizia cu privire la credit.... in cazul in care ei mi-ar spune ca n-au ce sa faca, atunci cred ca ma voi duce direct la notar si voi face declaratia de dezmostenire.

Tata avea, intr-un fel sau altul, o casa la tara si o parcela de pamant la camp, dar actele pentru acelea sunt inca pe numele bunicilor mei, decedati de prin 1999-2000 si asupra carora nu s-a facut niciodata succesiunea, pentru ca tata are inca doua surori care ar trebui sa vina sa semneze.... n-au mai facut nimic de 15 ani....

Pe scurt, pe numele lui nu exista nicio proprietate. Daca fac si la notar declaratia aceea sunt absolut sigur ca banca nu ma va mai urmari ca pe hotii de caini ani de zile de-azi inainte, asa cum am tot auzit pe la altii?