oldgeorge
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu am mai scris dar urmăresc cu interes discuția.
Batem pasul pe loc, inca sunt destule apartamente unde nu s-au montat senzorii. Nu știu motivele, dar e clar că montatorii au venit dar nu au avut condiții de lucru. Am interes că se va apela la justiție, probabil ne prinde iarna cu gazele oprite.
Am auzit ca unii deja și-au luat aparate electrice, am luat și eu unul. Inca nu l-am folosit dar e pregătit. Ce mai îngrijoreaza este creșterea consumului (nu e vorba de pretul platit pt energia electrică desi in cazul meu, voi depasi cei 100kWh cu tarif minim, până acum eram lejer sub 100kWh/luna). Va creste consumul cumulat pe bloc , blocul este vechi, are instalata electrica veche. Va face fata? Scuze, am deviat de la subiect, discuția este despre gaze, montare senzori.
Buna ziua, ca-i obligatoriu sau nu, montarea senzorilor a inceput pe 17.07, La mine s-a montat in prima zi.
Din diverse motive, s-a avansat greu, aastazi mai exista 15 apartamente in care nu s-a montat. Astazi firma revine pentru a monta ce a ramas si finaliza lucrarea (verificare+deschidere gaze).
Problema e alta acum: sunt 4-5 persoane care refuza sa-si monteze. Am auzit-o dimineata in lift, nu cunosc motivele refuzurilor.
Important e ca fara montarea senzorilor in toate apartamentele, nu se va da drumul la gaze.
oldgeorge
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Azi a inceput montarea.
Se monteaza senzori wireless. Nu am reusit sa aflu daca e obligatoriu sau nu.
As zice ca intrebarea mea e de domeniul trecutului, nu mai prezinta interes, cel putin pentru mine.
Firma a fost reprezentata de 3 oameni in salopete, cand au inceput discutiile a ramas doar unul.
Nu am participat la discutii, am auzit doar vacarmul, informatiile le-am primit treptat de la unii care au fost de fata.
Nici nu stiu daca nu s-o fi inteles gresit, sa admitem ca senzorul se schimba dupa o anume perioada, iese din parametrii functionali. Deci putem admite ca are dreptate cu inlocuirea. Dar de ce sa ne forteze mana sa punem ceva mai scump daca legea nu ne obliga?
Obligativitate montare senzori wireless?
Buna ziua, prezint situatia:
Bloc 12 garsoniere/etaj, 9 etaje. Seara, cand am venit acasa si am observat ca nu sunt gaze la bucatarie, am telefonat la deranjamente si am aflat cauza. Mi s-a precizat ca in cursul zilei a avut loc o explozie intr-un spatiu de depozitare (fosta spalatorie/uscatorie, exista pe fiecare etaj), a fost apel la 112, a venit politia, etc, au constatat ca explozia nu a fost cauzata de gaze (nici nu exista posibilitatea de a conecta vreun consumator acolo).
Au oprit gazele, asociatia urmand sa cheme o firma autorizata sa le deschida.
A fost gasita firma, a venit, in prima bucatarie unde a intrat, a constatat ca exista senzor de gaz+electrovalva (functionale) dar a cerut sa le schimbe cu altele wireless conectate la o electrovalva generala. Ne-a spus ca cele existente nu mai corespund legislatiei, daca nu le montam pe cele noi, nu dau drumul la gaze. Daca nu ar fi o diferenta considerabila de pret intre simpla verificare si ce propun ei, nu scriam aici. Intrebarea mea este:
Cei de la firma au sau nu au dreptate? Majoritatea dintre noi banuieste ca ar fi o forma de a ne impune o lucrare nu neaparat necesara care genereaza costuri suplimentare pentru noi si castiguri pentru ei.
Putem ramane cu vechiii senzori cu electrovalva individuala sau legea ne obliga la schimbare?
Am incercat sa obtin un raspuns de la ANRE prin telefon, mi s-a raspuns ca mi se va raspunde doar daca fac sesizare scrisa, online. Ori noi stam fara gaze de 10 zile, din ce spune lumea, inainte de minim 15 zile, nu voi primi raspuns la sesizare. Deci sperante de a folosi aragazul.......poate prin septembrie.
Scuze, am pierdut textul nu s-a salvat decat titlul, o sa incerc sa-l rescriu.
Situatia:
Bloc 1 scara/120 garsoniere/12 etaj/apometre radio/ fara repartitoare.
Problema:
Intre 22-25 apartamente declarate in ultimele luni la intretinere cu zero persoane, unele sunt locuite.
La etajul unde locuiesc stiu 3 persoane care locuiesc in 2 apartamente ca "blatisti". Cred ca mai sunt si altele la nivel de scara bloc.
I-am intalnit, ne-am salutat de mai multe ori in ultimele luni, pe unii ii vad zilnic. Unul din ei chiar m-a intrebat la inceputul luni decembrie ce parere am de cotele de intretinere, ca sunt cam mari, a subliniat, citez, "stiti ca eu nu mai locuiesc aici, nu?". Nu aveam timp de discutie, stiam ca minte, am raspuns la salut si atat. il vad aproape zilnic de atunci.
In lista lunii decembrie au aparut sume mai mari de plata, nu comentez facturile furnizorilor, aduc in discutie modul de repartizare a costurilor. Pentru gaze exista doar contorul general.
Gazele si gunoiul se repartizeaza pe numar de persoane, la noi au fost: gazele 26 lei/pers si gunoiul 17 lei/pers.
Am verificat (doar pentru apartamentele de la etajul meu) consumul de apa, m-am bazat pe consumul inregistrat automat de apometre, nu mai poate fi masluit.
Am constatat ca nu greseam, acolo unde sunt declarate-luate in calcul zero persoane, exista consum de 1-2 persoane (dupa caz) luand ca referinta consumul/persoana de la alte apartamente "locuite".
Ce se poate face pentru a determina "blatistii" sa intre in legalitate? Recunosc ca pe mine ma intereseaza in primul rand cei cativa lei care-mi revin in plus la plata, platesc si pentru altii. Celalalt aspect, al locuirii ilegale, ma depaseste, nu aplic eu legea.
Va voi spune o poveste adevarata, poate va ajuta.
In 1991, o persoana a dorit sa inchirieze o camera unui prieten care emigrase de peste 20 de ani. A facut contract, l-a inregistrat la ANAF. Contractul niciodata nu a fost pus in aplicare, deoarece viitorul chirias a renuntat.
Proprietarul, de buna credinta, om corect dar nefiind la curent cu legislatia, nu a anuntat ANAF de rezilierea/suspendarea contractului, a considerat gresit ca daca nu s-a materializat, nici nu a fost luat in consideratie. Nu a primit vreodata vreo instiintare sau somatie de plata..
Mentionez ca persoana in cauza suferea de o boala cronica, se deplasa cu dificultate.
Acum urmeaza partea importanta;
Dupa vreo 8-9 ani, a mostenit o parte dintr-un apartament, a facut succesiunea, decis impreuna cu celalalt mostenitor sa-l inchirieze. A inchiriat, a depus declaratie la ANAF, a platit la timp tot ce era de platit.
Dupa cativa ani, a primit o somatie de plata/titlu executoriu de la ANAF, nu era specificat motivul. Dupa cercetari dificile (nu toti functionarii ANAF erau dispusi sa-si piarda timpul cu cauza respectiva), a gasit motivul: contractul din 1991 era inca in vigoare. Platile pe care le facuse pentru noul contract erau utilizate pentru acoperirea vechii datorii, asta e regula. Deci totdeauna a avut datorii neachitate catre ANAF, repet, nu a fost instiintata, anuntata vreodata, totul s-a facut in tacere.
Legea precizeaza ca orice depunere (chiar si 1 leu) in contul lor, actualizeaza termenul de prescriptie se reseteaza, incepe o noua numaratoare. Si aici e ceva important, numaratoarea celor 5 ani incepe de la 01.01, anul urmator.
Si asa a ajuns la o datorie de 400 lei, a platit-o, nu avea alternativa.
Daca de ex, datoria incepe de azi, 16.10.2023, termenul de prescriere va incepe la 01.01.2024, daca nu vor exista plati sau somatii in contul persoanei respective, prescrierea va fi valabila de la 01.01.2029!
Deci aveti grija, daca ati facut vreo plata catre ANAF in ultimii 5 ani, datoria dvs a primit un nou termen de prescriere.
Sper ca m-am facut inteles, nu am pregatire juridica dar am incercat sa fiu explicit.
Acte cerute de pagubit celui vinovat, accident rutier fara victime.
Situatia:
Am lovit in spate un autoturism oprit la semafor, nu am pastrat distanta corespunzatoare. Asa apare in pv eliberat la Accidente usoare. Eu fiind in derapaj, am incercat sa evit impactul. Nu am reusit, am lovit autoturismul din fata in coltul din stanga spate si am ricosat intr-un gard(panou) aflat pe spatiul verde care desparte sensurile de mers. L-am dislocat din suruburile de prindere in beton, nu e distrus, e intact. Nu am facut constatare amiabila, echipajul de la politie care a constatat, a spus ca fiind mai mult de 2 implicati in accident ( e si gardul), trebuie sa mergem la Accidente usoare pt declarare, etc. Nu vreau sa discut verdictul, sumt de acord cu el 100%. Vreau sa intreb despre ce acte (copie) sunt obligat de lege sa-i dau pagubitului. Precizez ca acesta s-a purtat civilizat, am comunicat corect. Eu fiind destul de afectat emotional de eveniment, am considerat ca din pdv moral e normal sa-i dau orice act imi cere, eram vinovat!
Ce mi-a cerut si ce i-am dat;
1. Copie asigurare (i-am trimis copie via whatsapp)
2. Copie certificat de inmatriculare, inclusiv pagina cu verif ITP (i-am trimis copie via whatsapp)
3. Copie permis conducere (i-am trimis copie via whatsapp)
4. Copie carte identitate (i-am trimis copie via whatsapp)
Intrebare:
Daca a primit pv eliberat de politie unde sunt datele mele, eram obligat sa-i dau si copie carte de identitate, permis, certificat de inmatriculare?
M-am gandit sa-l rog sa-si copieze datele respective, fara sa i le dau in format digital, daca nu gresesc nu se mai cer peste tot copii dupa acte, se dau doar pentru consultare, extragere date necesare.
p.s.
Daca e cineva curios, nu mi s-a ridicat permisul, am primit puncte de penalizare si amenda. Dar nu asta doresc sa discut, astept raspuns la intrebarea privind actele cerute de pagubit.
Multumesc pentru atentie.