avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Radiere evidente ANAF datorii prescrise
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Radiere evidente ANAF datorii prescrise

Buna ziua,
In anul 20212 mi-a fost calculat retroactiv CAS si CASS pentru un PFA inchis.
Nu am platit aceste taxe, care inteleg ca au fost prescrise deja de ceva timp, dar inca figurez la ANAF cu datoria.
As dori sa intru in legatura cu un avocat care sa ma ajute sa sterg aceste datorii de la ANAF
Cel mai recent răspuns: oldgeorge , utilizator 07:41, 16 Octombrie 2023
Va voi spune o poveste adevarata, poate va ajuta.
In 1991, o persoana a dorit sa inchirieze o camera unui prieten care emigrase de peste 20 de ani. A facut contract, l-a inregistrat la ANAF. Contractul niciodata nu a fost pus in aplicare, deoarece viitorul chirias a renuntat.
Proprietarul, de buna credinta, om corect dar nefiind la curent cu legislatia, nu a anuntat ANAF de rezilierea/suspendarea contractului, a considerat gresit ca daca nu s-a materializat, nici nu a fost luat in consideratie. Nu a primit vreodata vreo instiintare sau somatie de plata..
Mentionez ca persoana in cauza suferea de o boala cronica, se deplasa cu dificultate.
Acum urmeaza partea importanta;
Dupa vreo 8-9 ani, a mostenit o parte dintr-un apartament, a facut succesiunea, decis impreuna cu celalalt mostenitor sa-l inchirieze. A inchiriat, a depus declaratie la ANAF, a platit la timp tot ce era de platit.
Dupa cativa ani, a primit o somatie de plata/titlu executoriu de la ANAF, nu era specificat motivul. Dupa cercetari dificile (nu toti functionarii ANAF erau dispusi sa-si piarda timpul cu cauza respectiva), a gasit motivul: contractul din 1991 era inca in vigoare. Platile pe care le facuse pentru noul contract erau utilizate pentru acoperirea vechii datorii, asta e regula. Deci totdeauna a avut datorii neachitate catre ANAF, repet, nu a fost instiintata, anuntata vreodata, totul s-a facut in tacere.
Legea precizeaza ca orice depunere (chiar si 1 leu) in contul lor, actualizeaza termenul de prescriptie se reseteaza, incepe o noua numaratoare. Si aici e ceva important, numaratoarea celor 5 ani incepe de la 01.01, anul urmator.
Si asa a ajuns la o datorie de 400 lei, a platit-o, nu avea alternativa.
Daca de ex, datoria incepe de azi, 16.10.2023, termenul de prescriere va incepe la 01.01.2024, daca nu vor exista plati sau somatii in contul persoanei respective, prescrierea va fi valabila de la 01.01.2029!
Deci aveti grija, daca ati facut vreo plata catre ANAF in ultimii 5 ani, datoria dvs a primit un nou termen de prescriere.
Sper ca m-am facut inteles, nu am pregatire juridica dar am incercat sa fiu explicit.
Ultima modificare: Luni, 16 Octombrie 2023
oldgeorge, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cat timp se prescrie o datorie ambra0 ambra0 Buna ziua Am o intrebare referitoare la prescrierea unei datorii la stat. Daca acum 12 ani am avut obligatia de plata a unei taxe locale la bugetul primariei ... (vezi toată discuția)
Ce presupune executarea silita a unei persoane fizice, de catre anaf? Adrian1483 Adrian1483 Daca am, ca persoana fizica, o datorie aflata acum in sarcina ANAF (a fost predata de catre o alta institutie publica, spre recuperare) si nu dispun de bani ... (vezi toată discuția)
Poprire anaf pentru "diferente impozit anual de regularizat" din 2008 si 2009, necomunicate anterior cloghin cloghin Stimata comunitate avocatnet, Am nevoie de o mana de ajutor pentru urmatoarea situatie: am primit azi (pe SPV) o instiintare de la ANAF privind infiintarea ... (vezi toată discuția)