avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Activitate AureliaStamate

Activitate AureliaStamate

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


raluk0207 a scris:

Nu, nu puteți sa îl accesați dvs, pentru ca trebuie sa fiți înregistrat ca notar, cu semnătura electronică.


Asta-i clar. Dar de ce un notar oarecare nu-mi scoate o copie, contra cost, din RNNEL?

Pai e simplu:
Notarul văzând ca nu v-ati prezentat, ca treaba se taraganeaza, ca existând neînțelegeri si discuții, fiind posibil sa suspende dosarul și sa ajungeți în instanță, de ce sa avanseze niște cheltuieli și niște lucrări pentru o procedura pe care nu e sigur ca o va finaliza sau nu?


Nu. Taraganarea a aparut numai dupa descoperirea testamentului.

Fiecare interogare costă. E 15 lei + TVA. Nu e mult, dar de ce sa ii pună notarul din buzunarul propriu? La asta se mai adaugă și alte verificări, interogări, cheltuieli materiale etc.


Va garantez ca notarul n-a uitat sa treaca in factura finala nici macar 5 bani din costurile pe care le-a avut.

De ce sa se arunce notarul din prima la verificări, în condițiile în care nici măcar nu s-au prezentat toti moștenitorii?


Ba da, s-au prezentat.
Inca o data: Mama s-a dus la biroul notarial. I s-a spus ca trebuie sa declare ce este de mostenit, cine sunt mostenitorii si sa aduca martori. A declarat ce bunuri au ramas de la tata, a dus doua cunostiinte care cunosc familia noastra de 30 de ani. Aia au declarat ca da, mama a fost sotia iar eu si sora-mea suntem copii comuni, unde locuim si cat de bine ne cunosc.
Toti am fost de acord cu tot si notarul a primit sarcina sa calculeze ce cat valoreaza. Sora-mea deja a si trimis acceptul succesiunii, prin imputernicit. Am fost si eu la birou sa le spun daca bunurile ce le-a delcarat mama sunt toate sau imi mai vine ceva in minte. Am zis ca astea is in mare. Urma sa mergem dupa ce este totul calculat sa semnam acceptarea succesiunii si gata. Pana aici nici vorba de testament din partea lui tata.
La cateva zile dupa asta i-am spus mamei ca eu vreau sa vindem tot si fiecare sa-si ia partea si sa-si vada de viata. La care ea s-a suparat ca ea vrea sa ramana in casa. Dupa un timp mi-a propus ca ea si sora-mea imi platesc partea, la care am zis ca nu vreau asa, vindem si atunci avem pretul corect pe care-l impartim. La care mama a spus ca tata i-a promis uzufruct. La care eu, ca aia trebuie si dovedit, nu pe vorbe.
Si in mod ciudat dupa vreo saptamana apare testamentul.


De asta Registrul a fost interogat abia acum.
Dvs trebuia sa expuneți situația asa de la început. Dar în mod eronat ați dat de înțeles ca a fost și emis certificatul de moștenitor și ulterior s-a descoperit testamentul.


Nu, certificat de mostenitor n-a fost emis. Ma refeream la acceptarea succesiunii.

În atare situație, este irelevanta data înregistrării testamentului. E înregistrat, deci exista. Și probabil o sa-l și vedeți dacă vă veți prezenta la notar.


Acuma o fi existand. Ceva, ca nu l-am vazut. Intrebarea e daca exista din 2016 sau s-a materializat acuma recent acel testament.

Iar despre vazut, exact asta-i problema. (Asta tot spun!) Nu pot sa-l vad. Nu mi-l arata nimeni. Nici notarul nostru, nici cel care l-a inregistrat si teoretic il are arhivat. Toti spun ca legea nu-mi permite sa vad testamentul in original.

Și dacă ar fi fost înregistrat la RNNEL după deces, ce? Asta nu afectează validitatea testamentului (care a fost făcut în timpul vietii, de către testator)


Traim in Romania. O spaga buna face sa apara si testamente parvenite de pe lumea aialalta.
Eu chiar ma mir, cum poate intr-o tara in care societatea e patrunsa de coruptie sa existe o lege care interzice accesul la documentul sursa pt. cei asupra caruia acesta are efect. Daca arhiva arde mai ramane doar inregistrarea, deci un act bazat pe onestitatea (sau nu) a notarului si nu posibilitatea de verificare a vointei scrise a decedatului va fi sursa efectelor care decurg.
Daca va referiti la art. 22, in cazul imobilului de care vorbesc, nu exista asa ceva.
Chiar daca ar exista, eu caut cele referitoare la procedura, nu la reglementare. Adica care e procedura in cazul incalcarii reglementarilor (sau a legii 196 cum ziceti dvs.) Asta tot zic de la inceputul thread-ului.
Care este situatia actuala?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Liliana Gradinaru a scris:

Nu imi este clar, se finalizase procedura si, dupa finalizare, notarul a avut o curiozitate? Sau in ce conditii s-a gandit el sa mai faca demersuri privitor la un dosar de succesiune deja finalizat?
Cred ca este necesar sa intelegem putin situatia-premisa.


M-am exprimat gresit vorbind de finalizare.
Dupa ce tata a murit, mama a mers la notar. Notarul si-a facut treaba, a chemat martori (dusi de mama) pt. a stabili ce a detinut tata, cati copii suntem, etc. (La asta m-am referit cu "a finalizat".) Am fost chemat sa accept succesiunea. Nu m-am dus, mi-au spus ca am timp de 1 an, deci nu m-am grabit. Mamei i-am propus sa vindem casa si fiecare sa-si ia ceva propriu, sa aibe fiecare viata sa. La care ea s-a opus vehement, ajungandu-se la cearta. In decursul careia a spus ca taica-meu i-a lasat ei uzufructul, eu ripostand ca nu pe vorbe merge treaba. Totodata de la sora mea stiam ca nu exista un testament.
In mod curios la ceva timp dupa aceasta cearta notarul care se ocupa de succesiune (acelasi care ne chemase deja pe toti sa acceptam succesiunea) a descoperit existenta testamentului in RNNEL.
Este cel putin ciudat cum de acest testament inainte n-a fost existent iar dupa cearta a aparut din neant. (Sau din RNNEl, dar atunci inainte de ce nu a fost observat?) Testamentul contine uzufructul pt. mama si intreaga mostenire pt. sora-mea.

raluk0207 a scris:

Aici exista doua ipoteze:
1. Fie notarul care a autenticat testamentul l-a înregistrat la RNNEL ulterior dezbaterii succesiunii. Iar asta se poate verifica în certificatul de înregistrare a testamentului la RNNEL. Sau l-a înregistrat în mod eronat la alt Registru Notarial.


Exact asta este problema mea. Nu ma lasa nici un notar sa vad certificatul de inregistrare a testamentului in RNNEL. Pot eu accesa RNNEL-ul?
Toti notarii imi spun cand a fost intocmit testamentul si certificat de notar, dar nici unul nu imi spune acel notar cand l-a inregistrat In RNNEL.
In situatia asta eu pot asuma orice, chiar si ca a fost inregistrat dupa decesul testatarului.
Latka, acela este un articol din 2021. Multumesc pt. el, nu il cunosteam, dar cele descrise acolo is de mult expirate. Pe langa asta, cum am scris in postarea initiala, o camera adevarata ar "vedea" si proprietate care nu-mi apartine, asa numitul condominiu comun.
Deci, inca o data, intrebarea mea se refera la echipamente care nu sunt camere de supraveghere ci doar par sa fie. Am pus intrebarea pt. a sti ce trebuie sa fac in cazul in care vor veni desteptii de vecini sa faca gargara. Caci anticipez asta, motiv si pt. care nu pun camere reale.
Deoarece s-au furat unele lucruri am montat la usa apartamentului meu doua camere de supraveghere fake. Motivul e simplu, n-am vrut sa ma complic cu aprobari.
Cum m-am asteptat, au si venit unii vecini sa le demontez ca nu este legal sa ii supraveghez. (Unii trec prin fata usii mele.)
Pot pur si simplu sa-i ignor? Ei nu stiu ca is camere fake, eu n-am de gand sa le zic.
Daca in extrem se ajunge in instanta, pot acolo sa prezint dovada ca sunt doar un simulacru si in fapt nu exista speta? (Dat fiind ca aceste atrape nu inregistreaza nimic, nici macar nu capteaza vreo imagine.)
anatiti a scris:
apoi aveti pretentii egoiste.

Pt. a mentine nivelul profesional aici, va rog sa nu transformati forumul in Facebook.
Aici se cer (si eventual primesc) sfaturi juridice si de procedura, nu este scopul acestui forum alocarea de calificative morale.

w_v_w_v a scris:

Doamna noi pentru cei ca dumneavoasta punem chirie pe luna pana se ridica de la 500 lei in sus in functie de ce lasa prin subsol. Pentru un obiect care ramane pe etaj se arunca imediat si costul aruncarii se baga persoanei care l-a lasat acolo daca o identificam.
Masina o sa o ridice oricum primaria care ridica tot ce nu are numar de inmatriculare.
Indiferent ca sunteti membru sau nu administratorii procedeaza corect.



Si faceti asta in ce baza? A unei hartii lipite pe perete?
Cine este acest "noi"?
Nu este domeniu public. Este o parcare platita in interiorul unei curti. Mai precis este proprietatea primariei pana cand acele parcele se vor vinde locatarilor, momentan imi este concesionata aceea parcela (cu scop de parcare) si platesc pe ea chirie.