avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Activitate AureliaStamate

Activitate AureliaStamate

Chiar nu stie nimeni?
Ma intereseaza daca apare in RNNEL cand a transmis notarul sistemului RNNEL ca exista un testament. Nu cand a inregistrat el testamentul (cu testatarul de fata) ci cand a transmis trecut acest lucru in RNNEL.
La consultarea RNNEL vad data inregistrarii unui testament sau mi se comunica de catre notarul pe care-l incredintez sa faca consultarea doar existenta sau inexistenta unui asemenea act?
Răspuns la discuția Nivel maxim zgomot in apartament
Toate bune cu aceste norme, insa (la partea de poluare fonica) se refera la locuinte. Ce ma fac eu care lucrez intr-un birou care are alaturi, perete in perete, un bar? Petrec totusi 8 ore la lucru si zi de zi imi bubuie boxele din bar in cap. Deja am ajuns si cand e liniste la cel mai mic zgomot sa tresar, ceea ce nu e de mirare cand ai 8 ore in fiecare zi bumm-bumm in jurul tau.
Am incercat pe cale amiabila cu barul. Nu-i intereseaza. Am vorbit cu angajatorul meu, mi-a spus ca "asta-i situatia".
De fapt formularea juristei a fost: "nu avem ce sa-i facem" (adica angajatorului).
Acuma ulterior ma gandesc oare la ce s-a referit? Ca nu il pot amenda sau ceva de genul acesta (adica n-au masuri pe care sa le poata aplica) sau ca nu ar exista motiv sa intervina?

Ce pot (eu) intreprinde? Sa mai insist la ITM? Ce parere aveti, Cornel Vasile?
I-am sesizat, Am fost trimis sa vorbesc cu jurista lor, care mi-a spus ca ei nu intervin, sa ma adresez instantei.


Emilika40 a scris:

Din Codul muncii:
Art. 150 .
........
(3)Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.

Faceți, de-acum, cerere pentru acești bani (întemeiată pe art. 150 din Codul muncii, puneți și baza legală)


Asa am facut. Degeaba, tot la fel imi da banii. (Cica mi-i poate da numai dupa ce vin "de la centru".
Se bazeaza pe faptul ca oricum n-am ce le face. Cel mai tare ma enerveaza ca in 2019 as fi avut posibilitatea unui concediu foarte ieftin printr-o agentie de voiaj si pur si simplu n-am avut banii sa profit de oferta respectiva. Pana am primit banii nu doar ca eram deja in concediu, dar nici nu mai era valabila oferta agentiei.)
Chiar m-am gandit, mergand pe calea justitiei, ce as castiga? Nici nu stiu ce as putea cere? (Eventual dobanda pe intarzieri? Nu cred ca merita.) Ceva idei? Cum se procedeaza in asemenea cazuri?
Medicul de familie mi-a dat 4 zile de concediu medical. In cat timp trebuie sa predau actele doveditoare la angajator?
Contabila imi zice ca nu imi mai poate plati zilele acelea, pt. ca nu as fi predat actele la timp. (Acuma vineri s-a terminat concediul, luni ma duc la munca. Deci as preda actele in prima zi de munca dupa terminarea concediului. Ca sunt in concediu medical am anuntat bineinteles din prima zi.)

Si raman la mine cate din cele 3 file? Ca data trecuta mi-a zis ca toate trebuie sa fie la ea, eu daca vreau sa-mi fac o copie.
Nu, nu este inregistrata. Ar fi important sa fie sau mi-ar conferi vreun avantaj? (Va referiti la faptul ca pozele s-ar putea sa nu se ridice la rangul de creatie intelectuala/artistica?)
Imi deduc dreptul la proprietatea mea intelectuala din dreptul de autor, care exista pur si simplu pt. ca eu sunt cel care a facut pozele folosite ca montaj in filmul produs si publicat de ei.

Da, intentia mea este sa-i informez ca au folosit acele poze fara acordul meu si in acelasi timp sa propun (mai degraba sa cer, nu doresc sa negociem) o suma pt. perioada in care au folosit acele poze. Ca va fi numit factura sau contract de licenta, pentru mine este irelevant. Problema mea este lipsa datelor in baza carora sa formulez suma de platit. Ei sigur le detin, eu nu. Ei n-au interesul sa mi-l comunice, de aceea intreb aici cum ii oblig sa mi le dea. (Proiectul in cadrul caruia s-a realizat filmul care contine pozele mele este finantat de la bugetul de stat.)

La Bucuresti n-am cautat, as fi preferat local, la Cluj. Puteti sa-mi recomandati la Bucuresti pe cineva, sau cum sa caut? (Scuze ca cer mura in gura, dar alimentand Google cu mai multe variante de termeni nu mi-a livrat rezultate utilizabile.)

Am cautat avocat specializat pe proprietate intelectuala. Nu am gasit. (Am cautat si aici pe forum, am cautat si la noi in oras.)

Calculul se face in functie de diferiti parametrii, este ceva uzual in domeniul publicistic. De exemplu: vizibilitatea (nu la fel se plateste o poza aparuta pe coperta ca una mica undeva in spatele unei reviste, iarasi altfel se plateste o poza la mijlocul revistei pe doua pagini), circulatia (la medii print este tirajul, la medii online nr. de vizualizari).
In cazul de fata este vorba despre doua duzini de poze facute de mine, care au fost folosite de ei fara a ma intreba. Ele apar montate in film si pe DVD. (De fapt DVD-ul contine filmul. Au pus filmul online si l-au mai distribuit si prin DVD-uri.) Btw, nu sunt mentionat ca autor.
Nu calculul este problema. Am insa nevoie de numarul de raspandiri pt. a putea intocmi o factura realista.

Da, este vorba aici despre incalcarea drepturilor de autor. Intr-un prim pas doresc sa intocmesc factura, cu termen pana cand astept plata. Daca nu reactioneaza, atunci ar urma actiunea in instanta. Fie una sau alta, pt. fiecare cale trebuie sa-mi pot formula pretentiile realist, deci am nevoie de dimensiunea raspandirii.
(Sau cum spuneti dvs, foarte corect, plata de daune. Si pt. a cuantifica realist/uzual daunele am nevoie de aceste cifre. Pot sa cer fantasmagoric, dar nu cred sa fie de mare izbanda in instanta.)

Ce legatura are faptul ca s-a facut profit sau nu?
Dvs. daca folositi bunul altuia atunci puteti s-o faceti gratuit, daca nu aveti profit pe urma sa? Cand inchiriati o masina in interes de serviciu platiti si cand o inchiriati ca sunteti in concediu atunci nu platiti?
Sau puteti sa folositi gratis rezultatul muncii cuiva daca nu aveti profit? Daca vine un tamplar la biroul dvs. de avocatura sa va puna o usa il platiti si daca vine acasa sa va repare ceva atunci dupa munca depusa poate pleca cu plata Domnului?

Revenind, dupa cum stiu eu, institutiile publice sunt obligate la transparenta in buget. Ele si publica cheltuieli centralizate. Dar dupa cum (cred ca) stiu, pot fi corectat daca ma insel, ele sunt obligate sa comunice la cerere, specific costurile fiecarui proiect.
Deci fara a fi vorba in aceasta. prima faza de nici un fel de "copyright infringment", doresc sa stiu cat si pe s-a cheltuit in cadrul respectivului proiectului. Am acest drept? Nu doar eu ci orice cetatean platitor de impozite, Si cui ma adresez in cazul de fata in care asociatia (institutie nu a statului ci a carui functionare e finantata exclusiv de stat, respectiv proiectul in sine a fost finantat prin fonduri de la stat special atribuite pt. el) refuza sa-mi puna la dispozitie aceste date?
De ex. stiu ca cel care a facut coperta DVD-urilor a fost platit pt. asta. El este si mentionat nominal pt. asta (coperta, design by ....).



O asociatie mi-a folosit proprietatea intelectuala. Este vorba despre o asociatie culturala bugetata (complet) de stat.
S-a facut un film care este vizibil online deja de 3 ani si s-au produs un numar de DVD-uri continand si proprietatea mea intelectuala. Acestea au fost produse cu bani de la bugetul de stat si sunt impartite gratuit.

Pentru a putea intocmi o factura, trebuie sa stiu cate DVD-uri au fost produse si cate vizualizari a avut filmul distribuit online.
Asociatia nu vrea sa-mi dea aceste date.

Fiind finantati din bugetul de stat, nu sunt obligati sa publice asemenea date? Unde le pot gasi sau cui le pot cere, dat fiind ca asociatia nu vrea sa mi le puna la dispozitie.

(Prima data vreau sa scriu o factura. Ca o vor plati sau nu, vom vedea. Oricum am nevoie de date, fie pt. factura, fie pt. a cere edespagubirea in instanta.)