avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Furt din hypermarket valoare foarte mica (17 si 15 ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Furt din hypermarket valoare foarte mica (17 si 15 lei), posibilitate intocmire dosar penal

Buna ziua! Acum 3 saptamani am fost in carrefour impreuna cu o colega, si ne a trecut un gand prostesc. Eu am luat o crema in valoare de 17 lei si ea un fard in valoare de 15 lei. Cand sa iesim din magazin, paznicii ne au retinut si ne au dus intr o incapere. Am fost duse la politie pentru declaratie, am recunoscut fapta si ni s a spus ca vom fi chemate pentru a da declaratie in timp de 2 saptamani. Au trecut 3 saptamani si inca nu ne a sunat/ chemat nimeni, dar astazi a venit o foaie la scoala prin care informau conducera scolii de fapta facuta, am uitat sa mentionez ca suntem eleve in clasa a 11-a si ca a fost prima abatere. In toata perioada asta, m a contactat unul dintre domnii de la securitate si mi a spus ca ei nu depun plangere, sau nu vor sa faca parte din proces(nu ma pot exprima in termeni exacti) si oarecum m am linistit. Dar totusi se va mai face un proces? Va aparea acest lucru in cazier? Cam cat de mare ar putea fi amenda, totusi nu am adus un prejudiciu mare, si bunurile au ramas magazinului..
Pentru un prejudiciu de 17 lei nu veți păți nimic, nu este infracțiune.
Sper că experianța v-a fost de folos, pentru viitor.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2016
IMicro Bucuresti, Consilier juridic
S-a deschis dosar penal pentru furt, chiar daca prejudiciul este de 17 lei, contrar parerii domnului Ilie1111, eu va spun ca fapta este infractiune si va fi urmarita.
Ca sa nu existe discutii, va spun ca in NCP pericolului social nu mai este o trăsătură esențială a infracțiunii, astfel nu se mai poate dispune o soluție de neurmărire/netrimitere în judecată întemeiata pe lipsa pericolului social.
Institutia similara in actuala legislatie este renunțarea la urmărire penală(art.318 c.p.p.). Dispozitiile art. 318 c.p.p. au fost declarate neconstitutionale de CCR.
Daca procurorul nu dispune o solutie de renuntare la urmarire penala pana la publicarea in MO a Deciziei CCR sau daca ulterior publicarii legiuitorul nu vine cu ceva nou care sa inlocuiasca aceasta institutie, este posibil sa fiti trimisa in judecata.
:"> mea culpa. Nu am știut . Mulțumesc pentru corectură!:beer:
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ilie 1111 stia ceva de vechea lege unde fapta nu constituia infractiune in anumite conditii.
Era o lege corecta.

In conditiile noii legi pentru o paine furata se poate ajunge si la inchisoare.
Este precum in evul mediu sau pe la anii 1800 cand Jean Valjean a furat o paine si a ajuns la ocna...

Userul insa nu va ajunge la inchisoare si nici nu va avea cazier in mod normal daca legea care urmeaza a fi edictata nu va ajunge sa fie condamnati si cei care fura o paine pentru a nu muri de foame...intr-o tara careia i se spune...saraca tara bogata...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua,zilele trecute am rămas fără banii de mâncare ... Bogdan234 Bogdan234 Bună ziua,zilele trecute am rămas fără banii de mâncare și am sustras dintr un mega image 2 salamuri și 2 cașcavaluri, am ieșit cu ele..după câteva ... (vezi toată discuția)
Furt din magazin martensftw martensftw Salut am 20 de ani , azi am fost intr-un magazin am furat de 536.66 lei in incinta mall-ului Afi Palace .am intrat in magazin am bagat in ghiozdan hainele , ... (vezi toată discuția)
Furtul din necesitate ( foame) amaliamatei amaliamatei As dori sa stiu daca in romania exista vreo lege in vigoare in baza careia poti fura mancare fara sa fii pedepsit ( din stricta necesitate) si in cantitati ... (vezi toată discuția)