Multumesc pentru implicare, dar aceste variante nu sunt favorabile pentru client (chirias).
Voiam sa aflu daca exista cumva alta solutie.
1. Rezilierea nu merge, deoarece obligatiile sunt indeplinite de catre parti.
2. Sa astepte sa expire termenul contractului tot nu este favorabil, pentru ca este vorba de o suprafata de 9000 m.p. + costuri supliementare.
3. La un acord cu proprietarul in vederea incetarii inainte de termen tot nu se poate ajunge.
4. Denuntarea unilaterala tot nu se aplica, avand in vedere faptul ca este un contract cu o perioada determinata si nici nu este prevazuta aceasta clauza in contract.
Singura solutie ma gandeam ca ar putea fi:
i. in instanta, invocarea impreviziunii, dar nu stiu daca ar putea merge, avand in vedere ca acel contract a fost incheiat sub imperiul Vechiului Cod Civil, sau
ii. Cesiunea Contractului cu acordul proprietarului.
Intrebarea mea este: cum ar putea un chirias sa iasa dintr-un contract de inchiriere a unui spatiu comercial inainte de termen?
Contractul este incheiat sub imperiul Vechiului Cod civil - respectiv in 2007 - pe o perioada de 15 ani. Afacerea nu mai merge asa bine, iar chiriasul ar vrea sa iasa din contract din cauza obligatiei de plata a chiriei, plus costurile suplimentare excesiv de oneroase.
P.S.: - nu este prevazuta clauza de denuntare unilaterala de catre chirias.
- nu se poate ajunge la o cale amiabila cu proprietarul (proprietarul vrea cu orice pret continuarea contractului).
Buna ziua,
Intrebarea mea este: de ce acte am nevoie pentru export de fier vechi in TURCIA si daca este nevoie de licenta de export?
In caz afirmativ, unde m-as putea adresa? La ce autoritati ?
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Intrebarea mea este legata de documentele SRL-ului dupa dizolvare si lichidare voluntara. Ce se intampla cu ele ? Raman tot la arhiva nationala, cum raman si cele din procedura cu numirea lichidatorului? Are voie titularul sa le scoata din tara?
Va multumesc.
Buna ziua,
As vrea sa aflu daca exista subventii/ajutoare de stat pentru societatile care se ocupa de colectare si valorificarea fierului vechi.
Va multumesc
Codul Fiscal prevede urmatoarele: ''valoarea care se ia în considerare la calculul impozitului pe clădiri este valoarea din contract a clădirii, aşa cum este ea înregistrată în contabilitatea locatorului sau a locatarului, conform prevederilor legale în vigoare".
Acum, prevederile din Ordinul 3055/2009 (abrogat de Ordinul 1802/2014) privind inregistrarile contabile potrivit Directivelor UE, in vigoare la data la care a fost realizata tranzactia.
La pct. 102 din acest ordin gasiti tratamentul contabil in cazul unui leasing financiar respectiv:
- tranzactia de leasing financiar (leaseback) este privita ca o forma de finantare, iar activul care se vinde are rol de garantie;
- entitatea benefiicara a finantarii (locatarul) nu va recunoaste in contabilitate activul care se vinde, nefiind indeplinite conditiile de recunoastere a veniturilor;
- activul ramane in continuare inregistrat la valoarea de intrare in contabilitate, valoare existenta anterior operatiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.
In mod similar si Ordinul 1802/2014, acum in vigoare reflecta aceleasi reguli:
219. - O tranzacţie de vânzare a unui activ pe termen lung şi de închiriere a aceluiaşi activ în regim de leasing (leaseback) se contabilizează în funcţie de clauzele contractului de leasing, astfel:
a) dacă tranzacţia de vânzare şi închiriere a aceluiaşi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzacţia reprezintă un mijloc prin care locatorul acordă o finanţare locatarului, activul având rol de garanţie.
Entitatea beneficiară a finanţării (locatarul) nu va recunoaşte în contabilitate operaţiunea de vânzare a activului, nefiind îndeplinite condiţiile de recunoaştere a veniturilor. Activul rămâne înregistrat în continuare la valoarea existentă anterior operaţiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent.
Persoana respectiva este obligata la plata impozitului aferent sumei din contractul de leasing financiar.
Ce s-ar putea face, astfel incat sa se aplice impozitul din suma aferenta contractului de vanzare cumparare? Daca se poate, jurisprudenta, doctrina, orice in stare sa clarifice situatia.
Va multumesc!