nu platiti fiind pensionar contributia la asigurarile sociale in procent de 25% aplicata asupra salariului brut! este exceptie, in rest celelalte sanatate si impozit pe venit se retin la venitul brut.
Este valabil si pentru pensionari de invalid gr 3 care lucreaza part time cu 4 ore ? CAS e obligatorie sau optionala in cazul lor?
Din cate stiu eu, de la 1 ianuarie 2018, contributiile (CAS, CASS) se calculeaza la nivelul salariului minim brut pe economie, indiferent de valoarea salariului brut al salariatului respectiv. S-a abrogat acea lege ?
rburlaro
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Va sfatuiesc sa mergeti in meniul "consultanti", apoi in submeniul "vreau un consultant" de pe acest web-site si de acolo va alegeti un avocat care sa va raspunda exhaustiv la absolut toate intrebarile in privat. Desigur, dvs veti plati o taxa modica pentru munca acelui consultant, o taxa a carei valoare va va fi comunicata de la inceput.
Din acelasi act normativ, recte Legea 217 din 17 noe 2017, conform art 1 care modifica art 114 din legea 263/2010, referitor la cazurile cand se suspenda plata pensiei, reiese ca nu au dreptul sa [/b]imi suspende pensia. Se bat cap in cap doua articole . Citez : " 1. La articolul 114 alineatul (1), literele b), c), e), f) şi h) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
............................................................................................................... f) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul III de invaliditate, precum şi copilul pensionar de urmaş, încadrat în gradul III de invaliditate, realizează venituri lunare aflându-se în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) şi b) sau pct. II, depăşind jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv;"
Mergand pe filiera logica, eu nu indeplinesc conditiile de suspendare, deoarece nu depasesc jumatate din programul normal de lucru. Prin urmare, ceea ce nu se suspenda, merge inainte :)
Deci eu, fiind in categ b, pensionar de invaliditate gr 3, cu contract de munca individual part time, jumatate de norma, trebuie sa imi dau demisia pentru a nu risca suspendarea pensiei si returnarea sumelor incasate din pensie pe perioada CIM part time incepand cu 1 ian 2018 ?
Indraznesc sa afirm ca aveti dreptate, doamna Sava. Sa nu uitam ca si pensia de limita de varsta face parte din sistemul public de pensii, Si sa nu uitam si de alin 1.2 care vine dupa 1.1. mentionat de domnul Cornel Vasile, care stipuleaza: " (1^2) În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora." Si eu sunt afectata ca pensionara de invaliditate gr III, in sensul ca va trebui sa mi se rezilieze contr. individual de munca part time.oferindu-mi -se alternativa unui PFA sau profesii libere pe baza de contract prestari servicii, adica activitate independenta. Cei de la resurse umane interpreteaza altfel decat domnul consilier Vasile.
Ma tem ca acum nu se mai poate. Studiati Legea 17 din noe 2017 care modifica si completeaza Legea 263/2010, art .6. Eu de aici inteleg ca functionarii publici nu vor mai putea sa cumuleze pensia de limita de varsta cu salariul. " Citez: Art 118 se modifica prin introducerea a doua subpuncte: "(1^1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu excepţia celor realizate din situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) şi b) sau pct. II, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I sau II de invaliditate, precum şi pensionarii de urmaş încadraţi în gradul I sau II de invaliditate;
b) pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul III de invaliditate, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
c) pensionarii beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parţiale;
d) soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş.
(1^2) În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora."
Eu nu sunt jurist. As vrea parerea unui jurist.
Buna ziua !
As dori precizari in legatura cu LEGEA 217 din 17 noe 2017, publicata in MO din 20 noe a.c.. Eu sunt pensionara de invaliditate gr 3 si lucrez cu jumatate de norma cu contract individual de munca in sistem privat. Am observat ca legea 117 aduce modificari si articolului 118 din Legea 263/2010, legea pensiilor. In lumina acestor modificari, as vrea sa stiu daca mai am dreptul sa lucrez in activitate dependenta , adica cu CIM part time, ca si pana acum, sau trebuie sa-mi dau demisia .Cat timp am la dispozitie pentru a imi da demisia ? Urmeaza sa se publice norme de aplicare? Pe site-ul casei nationale de pensii nu apare aceasta noutate legislativa. Daca imi dau demisia, ce alte modalitati de a cumula pensia de invaliditate gr. III cu alt venit am ? Cu exemple concrete, va rog.Multumesc anticipat.