ContSters369380
Utilizator 1din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Doamna PS, cunosc si parinti rezidenti care contribuie financiar la cresterea copilului mai mult decat nerezidentii....cunosc, asa cum am spus, si nerezidenti care platesc sume foarte frumoase copiilor si se mai si ocupa de ei in afara programului de vizita. Cunosc si nerezidenti care si-au cosmetizat salariile tocmai pentru a plati mai putin copiilor (pe acestia nu i-am inteles si chiar "ii comentez" impreuna cu sotul meu). Fiecare relatie rezident-copil-nerezident este unica, o relatie poate fi 100% roz, alta mix de roz si gri, alta neagra de-a dreptul.
Aici insa se pare ca obisnuiti sa generalizati si sa ii puneti pe toti tatii la zid sau, in cealalta tabara, barbatii sa le puna pe fostele sotii la zid.
Si in acest topic, este o situatie particulara. Sincer, printre toti prietenii mei reali sau cunostinte cu copii acasa sau la mame/tati, nu am auzit de vacanta de 2 luni jumate la nerezident...deci vorbim de un caz particular si ar trebui tratat ca atare.
Vorbesc din viata reala a celor pe care ii cunosc, nu din carti.
ContSters369380
Utilizator 2din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
-ce e dubios la o mama casatorita cu tatal copiilor ei, care nu intelege de ce un tata trebuie sa plateasca pensie alimentara cand copilul sta doua luni jumate la el?
ContSters369380
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
proastasatului ,
Nu stiu cat raspundeti intrebarii lui When, insa eu inteleg asa:
-obligatiile parintilor sunt fata de copil/copii, pentru ca esti parinte pentru ca ai copii, nu pentru ca ai actuala sau fosta sotie.
-banii se platesc lunar pentru copil, nu pentru parintele rezident. E adevarat, parintele rezident ii administreaza.
-nu am inteles de unde "parintele rezident in natura"...sau inteleg eu gresit si "in natura" include si financiar (pentru ca sunt parinti nerezidenti care se ocupa de copil cel putin la fel ca si rezidentul, luand copilul de la scoala cand mama e in delegatii, ducand copilul la diverse cursuri si achitandu-le taxele, pe langa suma platita lunar cu titlul de "pensie alimentara")
-de ce credeti ca in cele doua luni tatal se gandeste ca mama se va indestula din pensie? Poate ca tatal se gandeste ce sa ii ofere copilului in cele doua luni si are nevoie de acei bani pe care ii platea cand copilul e la mama.
In cele doua luni, cat tatal nu plateste in contul mamei pensia alimentara, nici mama nu "se achita" de obligatie in natura, pentru ca nu are copilul. Cel mult rolurile s-ar inversa si mama ar deveni nerezident si tatal rezident.
De ce oare nu poate exista comunicare intre cei doi parinti?
Poate ca in cazul de fata o discutie intre parintii copilului ar lamuri situatia...poate ca mama nici nu se asteapta sa primeasca 1000 lei/luna in cele doua luni.
ContSters369380
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Acum, prin deductie logica, si mama ar trebui sa contribuie la cresterea copilului in cele doua luni "pline" in care copilul este la tata...
Posibil sa nu fie o practica foarte frecventa - vacanta de vara integral la parintele nerezident - pentru ca mie, ca mama, mi se pare o stupizenie sa astepti banii de la tatal copilului in lunile in care copilul este integral la tata.
Spunea cineva de facturile pe care mama le va plati din lunile anterioare...dar si tatal va plati niste facturi dupa cele 2 luni in care copilul va sta la el...cum se echilibreaza? Nicicum!
Interesant, chiar nu stiam. Dupa cum am spus, in cazul unui fost coleg nu s-a putut.
Ar fi totusi si mai interesant sa ne spuna initiatorul discutiei daca a fost posibil sau nu in cazul dumnealui.
Nu se poate! Am avut o situatie similara la serviciu, cu un fost coleg care a cerut sa i se plateasca salariul in contul bancar al sotiei si a fost refuzat intrucat nu exista nicio relatie de colaborare intre angajator si sotia angajatului (CIM este pe numele angajatului, nu pe numele sotiei). Angajatorul are obligatii salariale fata de angajat, nu fata de alt membru al familiei acestuia.
In cele din urma, colegul meu si-a facut cont la banca, insa cardul statea la sotie :-)
ContSters369380
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
@againstPAS Altcineva a spus de scoala privata cu 3000 lei/luna. Eu am spus ca nu iti permiti o scoala privata cu 1500 lei / copil. In niciun caz nu am sugerat ca copiii d-lui Rusu sau ai altcuiva ar putea fi educati (doar) in scoala privata. Nu sunt fan scoli private, am copiii la scoli de stat.
@When lumea nu se imparte in Romania mizerabila si Bel Air. Cu 1500 lei/luna, in Romania, un copil traieste confortabil si civilizat, nu in lux! Dar asta e doar parerea mea...
Banuiesc ca d-ul Rusu a primit raspunsul dorit, acum comentam doar pentru ca simtim noi ca mai avem ceva de spus :-)
Eu imi permit sa ma retrag aici.
ContSters369380
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Cred ca sunt cazuri total atipice, date fiind explicatiile cu care le-ati insotit enumerarea.
Ce sa spun, 3000 lei/luna pentru doi copii (1500/copil) poate fi foarte mult pentru unii sau foarte putin pentru altii...depinde foarte mult cum au fost crescuti copiii inainte de divort (banuiesc ca asta a stat si la baza deciziei comune a parintilor asupra sumei) pentru ca copiii nu trebuie sa simta diferente financiare foarte mari (nici de sus in jos, nici de jos in sus) dupa divortul parintilor.
D-ul Rusu pare totusi un om civilizat si sunt convinsa ca va pune interesele copiilor pe primul loc, chiar si dupa diminuarea contributiei.
ContSters369380
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca copiii ar urma scoli private, costurile pentru amandoi, doar pentru scoala, ar sari de 3000 lei! Cautati d-voastra o scoala privata unde contributia lunara este sub (sau egala cu) 300 euro/luna/elev...nu o sa gasiti.
Ca mama trebuie sa contibuie in aceeasi masura, financiar vorbind, este total gresit; sunt mame care contribuie cu mai mult, sunt mame care contribuie cu mai putin, in functie de posibilitati. Asta nu inseamna ca mama care castiga mai putin decat tatal nu are si altfel de "cheltuieli" cu copilul: timpul petrecut, intretinerea casei, gatit, spalat, calcat...
Daca e musai sa punem egal intre contributii, ar trebui sa fie copii care traiesc cu 2 x pensia minima, raportat la salariul minim pe economie (nu stiu cat este) sau vor fi copii care arunca cu banii in stanga si in dreapta, pe te miri ce.
Cred ca fiecare parinte ar trebui sa se gandeasca la binele copilului sau, egal ca este intr-o casnicie sau in afara casniciei (parinti divortati sau separati) si sa comunice civilizat despre nevoile si dorintele copiilor si sa hotarasca impreuna ce isi permit si ce nu.
Ziceam de cresterea benevola a contributiei (in sensul de revenire la 3000 lei pt ambii copii) in cazul in care creste businessul, pentru ca nu prea am auzit de parinti-platitori de "pensie alimentara" care sa solicite majorarea contributiei. Cererile de majorare vin din partea parintelui rezident de obicei.
Si pentru a nu lasa loc la altfel de interpretari: nu sunt nici platitoare, nici beneficiara de "pensie alimentara"; sunt doar mama, lucrez de 20 de ani si stiu ce cheltuieli presupune un copil pe care vrei sa il cresti intr-un mediu civilizat.
Nu cred ca suma de 3000 lei/luna pt copii ii permite mamei sa nu lucreze.