avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Activitate IonelaL

Activitate IonelaL

Buna ziua!
Vă rog să imi dați lămuririle necesare pentru următoarea problemă. Mama mea (în vârstă de 55 ani) a lucrat timp de 9 ani și 8 luni (+ 9 luni de șomaj), Ulterior, locul ei de muncă s-a desființat și ea nu s-a mai angajat în altă parte, ci a rămas în concediu de maternitate, ocupându-se de creșterea și educația mea și a surorii mele. Întrebările mele sunt următoarele:
1. Poate beneficia de pensie, la împlinirea vârstei legale de pensionare, ținând cont de numărul de ani de muncă?

2. Ce demersuri trebuie să facem pentru ca mama să beneficieze de pensie? Se poate achita retroactiv contribuția la pensie? Dacă da, pentru câți ani trebuie achitată și cum se calculează suma pe care o are de plată? Unde trebuie achitată contribuția (la bancă / la Casa Județeană de Pensii) ?

Vă multumesc. Toate cele bune! :)
Bună ziua,

Doresc câteva lămuriri cu privire la condițiile în care aș putea achita retroactiv contribuțiile la stat, in situația in care am lucrat ca profesor, iar ulterior am schimbat mai multe locuri de muncă, uneori fără contract legal, iar alteori fără ca angajatorul să își respecte obligațiile. Întrebările mele sunt:

1. Unde trebuie să merg să plătesc aceste contribuții? În localitatea de domiciliu sau la agențiile județene?
2. Pot fi penalizată pentru că nu mi-am achitat contribuțiile la timp?
3. Cum să calculez suma aproximativă pe care o am de plătit? (Menționez că in total sunt in jur de 2 ani și 6 luni fără contribuție)
4. Contribuția se poate plăti eșalonat sau trebuie sa achit toată suma?

Vă mulțumesc.
Toate cele bune!
Vă multumesc! Toate cele bune! :)
Bună ziua! Vă relatez pe scurt faptele, pentru a putea primi un sfat potrivit din partea dumneavoastră. In ultima vreme, părinții mei sunt deranjati în mod voit de câțiva tineri care staționează în fața casei cu mașina cu motorul pornit. Nu e vorba de o staționare de câteva minute, ci de 1-2 ore în șir in care tinerii accelerează și turează motorul (la 20-30 m de casă, pe domeniul public, pe marginea drumului comunal). As dori să știu dacă există vreo lege care reglementează situațiile de perturbare a liniștii publice in felul acesta și cum putem impiedica, in mod legal, repetarea acestei situații neplăcute. Vă multumesc!
Buna ziua! Vă rog să imi dați lămuririle necesare pentru următoarea problemă:
Ce se poate face in cazul in care o persoana a primit in urmă cu 5-6 ani decizia de pensie și, deși pensia era mică in raport cu cei 35 de ani de muncă (500 lei), nu s-a făcut contestația la timp? Ce demersuri trebuie sa facem/ ce soluție exista pentru recalcularea indemnizației sociale pentru pensionari, in cazul in care avem suspiciunea ca exista ceva nereguli legate de cartea de muncă? Vă multumesc. Toate cele bune!
Vă multumesc pentru lămuriri! Toate cele bune și dreaptă judecată! :)
Buna seara!

Vă rog să mă ajutați cu un răspuns in privința conditiilor in care se realizează intabularea. Situația este următoarea: inainte de deces, bunicul meu a scris un testament (nelegalizat prin notariat), prin care iși cedează moștenirea care i se cuvenea după decesul sotiei, unei nepoate. Cei 5 moștenitori legali nu sunt de acord ca nepoata să intabuleze casa lor părintească. Menționez că solicitarea de intabulare este inițiata de fiica unuia dintre moștenitori (decedat in urmă cu 4 ani), iar aceasta locuieste in casa pe care doreste s-o intabuleze. Partajul succesoral dupa decesul bunicilor mei nu este realizat până in prezent.
Intrebările mele sunt:
1. Este posibilă realizarea intabularii dacă ceilalti mostenitori nu-si cedeaza partea din moștenire?
2. Este valid un testament nelegalizat la notar pentru un demers de intabulare?
3. Cum se poate impiedica intabularea până la realizarea partajului succesoral ?

Vă multumesc!
Va multumesc pentru răspunsul prompt! O sa cerem consiliere de specialitate cat de curand posibil. Numai bine!
Buna seara,
Este prima data cand apelez la un forum pe temă juridica si aspectul pentru care caut informatii este legat de procesul de iesire din indiviziune.
Tatal meu nu a cazut de acord cu cei 5 frati cu privire la un teren forestier cu care au fost pusi in posesie in anul 2011, deoarece acestia voiau sa vanda tot terenul respectiv, fara acordul lui, fara a face impărtirea. In cursul acestui an, tata a facut demersurile legale necesare si a masurat 1/6 din terenul respectiv, dar refuza in continuare sa semneze pentru vanzarea restului de teren, deoarece toate demersurile fratilor au fost facute in ascuns si nu in mod transparent, fara ca tata sa aiba acces la acte. De curand a primit de la Judecatorie instiintarea ca fratii au inceput procesul de iesire din indiviziune. Studiind copiile anexate la documentul de la Judecatorie, am constatat falsificarea semnaturii tatalui meu in diferite documente (in procesul-verbal de punere in posesie, de exemplu). Ba mai mult, avem suspiciunea ca si alte vanzari de terenuri au fost efectuate fara semnatura tatalui meu, ci cu semnatura falsa. In plus, cei 5 reclamanti solicita ca plata cheltuielilor de judecata sa fie achitate de către pârât (tatal meu). Acestea fiind faptele, am urmatoarele intrebari pentru dumneavoastra:
1) Ce pasi trebuie sa parcurgem pentru semnalarea falsificarii semnaturii și fals in acte?
2) Cum putem obtine duplicate la actele de vanzare-cumparare care s-au efectuat fara stirea tatalui meu pentru a dovedi falisficarea semnaturii?
3) Actul de punere in posesie mai este valabil, daca una din semnaturi este falsificata?
4) Cine trebuie sa achite cheltuielile de judecata intr-un proces de iesire din indiviziune? Aceste cheltuieli nu se achita in mod egal de catre fiecare parte in proces?
5) Poate fi tatal meu obligat, in vreun fel, sa semneze pentru vanzarea suprafetei de teren ce le revine celorlalti frati, daca nu doreste acest lucru? Vanzarea se poate face si fara acordul lui?

Va multumesc! Toate cele bune si dreaptă judecata! :-)