avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Activitate alina2001

Activitate alina2001

Răspuns la discuția Clarificare drepturi de autor
Mulţumesc mult pentru răspunsuri!
Răspuns la discuția Clarificare drepturi de autor
Aşadar, numai prin acţiune în instanţă pot să solicit retragerea operei mele/referinţelor biografice din antologia deja publicată? Există un termen de prescripţie? Antologia a fost publicată în 2020, iar eu am aflat abia acum. Mulţumesc!
Bună ziua! Aș avea nevoie de un sfat legal. Pe lângă ocupația de bază, public sub pseudonim de mai mulți ani poezie și proză. Am aflat accidental zilele trecute că am fost publicată într-o antologie bilingvă din 2020, dar nu mi s-a cerut acordul. Când l-am contactat pe editor să cer informații, și-a cerut scuze și pentru lipsa acordului mi-a invocat pandemia, neglijența etc. Mi-a pus la dispoziție în pdf antologia unde am descoperit greșeli grave: mi-a pus titlu la un poem care nu are, iar titlul volumului de debut a fost tradus greșit în engleză. Mi-a spus că o să rectifice aceste erori într-o posibilă ediție revizuită de anul viitor. Dar eu nu îl cunosc pe acest om, nu știu dacă pot avea încredere sau dacă va face exact ce promite (că așa a promis în e-mail, că va corecta). Așadar, am vreo opțiune legală la îndemână? Mulțumesc pentru răspuns!
Răspuns la discuția Reparaţie acoperiş + asigurare
Bună dimineața! Problema mea încă nu s-a rezolvat. Acum dauna s-a extins, iar vecinii sunt pasivi, nu se grăbesc să facă ședință. Aș vrea să știu dacă există vreo dispoziție legală in vigoare ca să pot repara acoperișul pe partea mea. Îmi asum faptul că o fac pe cheltuiala mea și este foarte posibil să nu mai văd banii înapoi vreodată. Dar așa nu mai pot sta și nici nu vreau să ajung să înot în propria casă. Mulțumesc pentru răspuns!
Răspuns la discuția Reparaţie acoperiş + asigurare
Bună seara! Nu am primit răspunsuri în privat. La mine nu s-a rezolvat încă problema. Deși Președintele Asociației mi-a luat cererea în serios și a organizat licitație, alegând o echipă ce a reparat acoperișul, se pare că totuși muncitorii au făcut o lucrare de mântuială. La ploile foarte puternice din ultima vreme am avut iar probleme, am fost nevoită să fac iar sesizare și acum căutăm alți meșteri mai serioși. Poate aveți noroc mai mult ca mine în demersurile dvs. Toate bune!
Bună ziua! Locuiesc la ultimul etaj al unui imobil de 3 etaje. La sfârşitul lunii august, în urma unei ploi mai puternice am fost inundată şi au existat şi infiltraţii în pereţi. Am făcut poze şi am redactat şi o cerere pe care am depus-o la Preşedintele Asociaţiei prin care am solicitat reparaţia hidroizolaţiei. Ştiu că a mai fost tratat acest subiect, dar aş dorisă ştiu dacă legislaţia în vigoare s-a schimbat cu privire la termenul în care ar trebui să primesc un răspuns (am citit 10 sau 14 zile?). Am înţeles că în acest context pandemic şi şedinţele sunt greu de organizat din cauza numărului limitat de participanţi. Am fost sfătuită să închei o asigurare facultativă pentru garsonieră ca să fiu despăgubită în cazul în care voi fi iar inundată. Ar avea rost? Nu trebuie mai întâi să acţioneze Preşedintele şi să demareze procedura pentru reparaţie? Şi dacă nu acţionează, trebuie să reclam la Primărie? Deja stau cu o anumită temere având în vedere ploile de toamnă ce se vor manifesta la un moment dat. Sunt puţin derutată că nu ştiu ce paşi să mai fac. Mulţumesc anticipat pentru răspuns!
Multumesc pentru raspunsurile pe care le-am primit in mesaj privat, puteti inchide acest topic.
Da, au fost acceptate. Le-am predat personal in original (le-au cerut ca au nevoie sa le inscrie in contabilitate), eu am pastrat niste scanari. Asadar legal, pot sa le aplic vreo penalitate (chiar daca n-am contract incheiat) sau nu?
Bună ziua!
Sunt traducător freelancer şi am o problemă cu un colaborator relativ nou. Am trei facturi restante care cumulează aproape 5000 de lei şi văd că nu manifestă niciun interes să-mi achite din ele (explicându-mi că respectivul client mare final cu care colaborează plăteşte greu şi că mai are de plătit şi notarul pentru legalizări etc.). Acest colaborator mi-a venit prin recomandare şi am crezut că este serios. La primele comenzi, mici de altfel, a mers totul strună, acum, la acest proiect de mare dimensiuni demarat în noiembrie anul trecut, mi-a plătit o singură factură, rămânând încă 3 în aer ... L-am rugat de câteva ori să încheiem contract dar s-a amânat din cauza volumului mare de muncă (şi am ales să-l cred că doar mi-a fost recomandat de alt colaborator serios...), acum încep să mă gândesc că de fapt are alte intenţii.
Aşadar, aş dori să ştiu, în condiţiile în care nu am contract încheiat, ce posibilitate legală am să recuperez sumele care îmi sunt datorate (cu sau fără penalităţi...). Doar somaţie de plată iniţial şi-n cel mai rău caz OPC sau acţiune în instanţă?
V-aş fi recunoscătoare dacă îmi puteţi indica şi articolele din lege care se pot aplica situaţiei mele şi eventual dacă există un model standard pentru o somaţie de plată? Este suficient să o transmit prin e-mail sau trebuie obligatoriu şi-n scris?
Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsuri!
Răspuns la discuția Drepturi divort
Vă mulţumesc încă o dată pentru răspunsuri! Puteţi considera acest topic închis, toate bune!