avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Recuperare creante din facturi neplatite (fara ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Recuperare creante din facturi neplatite (fara contract incheiat)

Bună ziua!
Sunt traducător freelancer şi am o problemă cu un colaborator relativ nou. Am trei facturi restante care cumulează aproape 5000 de lei şi văd că nu manifestă niciun interes să-mi achite din ele (explicându-mi că respectivul client mare final cu care colaborează plăteşte greu şi că mai are de plătit şi notarul pentru legalizări etc.). Acest colaborator mi-a venit prin recomandare şi am crezut că este serios. La primele comenzi, mici de altfel, a mers totul strună, acum, la acest proiect de mare dimensiuni demarat în noiembrie anul trecut, mi-a plătit o singură factură, rămânând încă 3 în aer ... L-am rugat de câteva ori să încheiem contract dar s-a amânat din cauza volumului mare de muncă (şi am ales să-l cred că doar mi-a fost recomandat de alt colaborator serios...), acum încep să mă gândesc că de fapt are alte intenţii.
Aşadar, aş dori să ştiu, în condiţiile în care nu am contract încheiat, ce posibilitate legală am să recuperez sumele care îmi sunt datorate (cu sau fără penalităţi...). Doar somaţie de plată iniţial şi-n cel mai rău caz OPC sau acţiune în instanţă?
V-aş fi recunoscătoare dacă îmi puteţi indica şi articolele din lege care se pot aplica situaţiei mele şi eventual dacă există un model standard pentru o somaţie de plată? Este suficient să o transmit prin e-mail sau trebuie obligatoriu şi-n scris?
Vă mulţumesc anticipat pentru răspunsuri!
Cel mai recent răspuns: aromaprodcom , utilizator 16:57, 11 Martie 2019
Facturile sunt acceptate la plata de catre beneficarul serviciilor prestate de dvs ?
Da, au fost acceptate. Le-am predat personal in original (le-au cerut ca au nevoie sa le inscrie in contabilitate), eu am pastrat niste scanari. Asadar legal, pot sa le aplic vreo penalitate (chiar daca n-am contract incheiat) sau nu?
Multumesc pentru raspunsurile pe care le-am primit in mesaj privat, puteti inchide acest topic.
Buna ziua,
am un client care are facturi neplatite suma mica 2000 lei ,dar gestul lui ma deranjeaza ,nu raspunde la tel ,email ,sms ,sau alte mesaje,va rog ajutor in recuperarea sumei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somatie de plata mir2006 mir2006 Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: am cumparat un apart. in apr. 2007 si am incheiat un contract cu firma UPC la 19.06.2007, prin care am ales ... (vezi toată discuția)
Facturi neachitate paul_2008 paul_2008 Buna-ziua, In anul 2008 am executat in baza unor comenzi succesive mai multe prestari de servicii catre o alta firma. Comenzile au fost onorate in ... (vezi toată discuția)
Facturare abuziva orange ela76 ela76 In luna ianuarie 2011 mi s-a facturat abuziv de catre Orange, pt.luna decembrie 2010, c/v mesaje Enjoy divertisment cu tariful de 3 euro+tva/mesaj, in total ... (vezi toată discuția)