avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Activitate pcman

Activitate pcman

Ok, mulțumesc! Prostia artificială mi-a generat textul de mai sus. Ceva articole din codul Civil care reglementează situația menționată la "CONTEXT"?
Bună ziua! Vă rog pe cei care au cunoștințe juridice să-mi spună dacă următorul text este corect, în sensul că dacă într-adevăr legislația din România stipulează obligațiile din textul de mai jos?

"Legea nr. 196/2018 stabilește drepturile și obligațiile proprietarilor de condominii, chiar și în absența unei asociații de proprietari. Proprietarii pot lua decizii prin acord comun cu privire la reparațiile și întreținerea necesară. Fiecare proprietar este obligat să contribuie la cheltuielile comune pentru reparații, întreținere, modernizare și alte lucrări necesare la părțile comune ale clădirii, conform articolului 35 din Legea nr.196/2018. Această obligație derivă din dreptul de proprietate comună asupra părților comune (scări, holuri, subsol, acoperiș etc.), indiferent de existența unei asociații. Dacă un proprietar refuză să contribuie la costurile de întreținere și reparații stabilite prin acord comun, ceilalți proprietari pot apela la instanță pentru a obține recuperarea sumelor datorate. Pentru refuzul de a contribui la cheltuielile comune, inclusiv pentru reparații, pot fi aplicate amenzi contravenționale, amenda contravențională poate varia între 500 și 3.000 de lei. Aceasta se aplică în cazul în care un proprietar nu respectă obligațiile legale de a contribui la cheltuielile de întreținere și reparații ale părților comune.".

CONTEXT: Scară de bloc, nu există asociație de proprietari, există doar o persoană numită "ad-hoc" de către proprietari ca șef de scară. La ședintă, peste 50% au semnat că sunt de acord să participe la cheltuielile cu reparații și în final 80% dintre proprietari au participat. Sunt însă cam 20% care pur și simplu nu vor.

Mulțumesc!
Sunt supărat nu pe magazinele online de bună credinţă, mai mari sau mai mici, n-are importanţă, ci pe nişte persoane care, după bănuiala mea, dau țepe pe internet şi care pe lângă faptul că nu respectă nici o lege din România mai sunt şi nesimţiţi şi tupeişti. Primesc frecvent mesaje spam pe email de la siteuri la care nu m-am abonat niciodată în viața mea, nici n-am cumpărat vreodată ceva de acolo şi nici măcar n-am vizitat vreodată acele siteuri, este vorba despre siteuri care vând parfumuri "originale" la sfert de preţ faţă de cât ar costa un astfel de parfum cu adevărat original, lenjerii de pat cică "Made în România" şi tot felul de alte bălării. Sunt cel puţin zeci de astfel de siteuri în România, pe domenii .ro. Am făcut câteva verificări şi TOATE urmează acelaşi tipar: domenii .ro cumpărate pe persoana fizică (ca să nu fie afişate datele proprietarului), siteuri găzduite pe servicii Amazon și cu DNS-uri ascunse prin Cloudfare, spamuri trimise prin Amazonses (serviciu ce aparţine de Amazon), pe absolut nici un site nu există afişate datele societăţii comerciale, CUI-ul, adresa, nimic-nimic! Doar un formular de contact şi un nr de telefon mobil de România și la care ori de câte ori am încercat să sun (zile diferite, ore diferite) spune că numărul nu este disponibil. Mai mult decât atât, acelaşi număr de telefon apare pe câte 2, 3 sau 4 siteuri din acestea "fantomă". Siteurile sunt doldora de produse, vând online în România fără ca vreo instituţie a statului român (bugetari care "dorm în papucii statului"), să-i verifice! E plin internetul românesc de ei! Şi nu-i chiar complicat de rezolvat, cea mai simplă metodă e să-i blocheze domeniul şi gata (iar asta o face tot o instituţie a statului român, respectiv Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică care administrează domeniile .ro în internet. Doar că nu-i treaba lor să verifice activitățile comerciale ilegale, asta ar trebui să o facă ANAF-ul, poliția economică etc și să să-i sesizeze.
Am folosit denumirea generică de "societate comercială" (sau "firmă" cum ați spus dvs) și am spus "site-uri web care vând produse"! Adică desfășoară activități COMERCIALE!
Sigur că un site web care vinde produse online poate aparține și unei alt fel de "entități" (ca să-i spun așa), însă în orice situație "entitatea" care operează acel site web/magazin online trebuie să fie persoană juridică, altfel nu are dreptul să vândă/comercializeze nimic (nu poate nea Costică să-și facă site și sa vândă orice "pe persoana fizică" cum vrea mușchiul dumisale), doar ca persoană juridică (de orice fel) poți desfășura astfel de activități (comerț cu amănuntul parcă se numea). Și din ce știu eu, acestea sunt obligate să-și afișeze public datele "societății" cum ar fi: numele societății/persoanei juridice, codul fiscal, adresa sediului social și date de contact. Dar poate un jurist sau avocat știe care este legea care stipuleaza aceste obligații..?

adriandimitriu a scris:

un site web nu trebuie sa apartina neaparat unei firme

Exista vreo lege în România care să oblige site-urile web care vând produse (de exemplu magazine online) să-și afișeze datele complete ale societății comerciale care operează acel site web (Denumire societate, Cod fiscal, adresa, telefon)? Iar dacă nu și le afișează, care este amenda și unde pot fi reclamate astfel de site-uri web?
Bun, presupun următorul scenariu: apa va curge în continuare, o să-mi distrugă tot tavanul. Proprietarii pe care-i suspectez nu sunt de găsit, nu deschide nimeni ușa, iar asociație de proprietari nu există. În cazul unei asociații, din câte știu, există posibilitatea legală să spargi ușa (cu martori, proces verbal, etc). Neexistând asociație, cui ar trebui să mă adresez? Singura soluție pe care o văd: spartă ușa, identificată problema, reparat țevile, apoi găsit proprietarul pt. despăgubiri !? Ori nu?
Bună seara,
Am următoarea întrebare: cine este responsabil pentru administrarea și întreținerea părților comune într-un bloc fără asociație de proprietari?
Și cine se face vinovat pentru daunele produse de instalațiile de apă comune, care mi-au deteriorat apartamentul?

Situația este următoarea: am un apartament cu 2 camere, într-un bloc de garsoniere. Eu nu locuiesc acolo, însă asta nu cred că este relevant ...
Recent (de o lună), am renovat apartamentul de la A la Z, evident că în urma renovării, apartamentul arăta impecabil!
În urmă cu doar câteva zile, m-am trezit cu o pată urâtă pe tavan ... Evident, am mers la vecina de sus (deasupra apartamentului sunt numai garsoniere) și i-am spus să-și rezolve problemele că m-a inundat și să-mi repare pata de pe tavan. Vecina (zice ea) a chemat un instalator, care a verificat și i-a spus că, apa de fapt curge de undeva de la vecinii de mai sus, de pe coloanele comune.
Problema este că, deși respectivele țevi trec prin apartamentul meu (țevile sunt "mascate" într-un perete fals), eu nu folosesc absolut nici o țeavă dintre cele care trec pe acolo, pentru că eu acolo am camerele, pe când deasupra apartamentului sunt băile și bucătăriile vecinilor (deasupra fiind doar garsoniere, sunt altfel compartimentate decât apartamentul meu).

Cum spuneam și în titlu, locatarii au renunțat (deja de ani de zile) la asociația de proprietari iar acum nu există asociație de proprietari, practic fiecare își gestionează singur problemele. Evident, totul este contorizat individual (gaz, curent, apă, etc), și la fel de evident că, tocmai pentru că nu mai există asociație de proprietari, nu mai există nici întreținere la părțile comune (lumină pe casa scării, zugrăvit casa scării, etc). Rezultatul se vede ... începe să se degradeze casa scării (ar necesita o renovare, dar neexistând asociație...).

În garsonierele de mai sus, nu este nimeni de găsit, never-ever. Probabil au plecat în străinătate, habar nu am, cert este că nu deschide nimeni niciodată.

Există vreo modalitate legală de a-i trage la răspundere pe proprietari pentru că mi-au inundat apartamentul? Presupun că e o problemă de la instalațiile sanitare din garsonierele în care nu locuiește nimeni de o vreme...
Ori, dacă e o problemă la coloana comună (pe care o folosesc toți de deasupra, mai puțin eu), cine ar trebui să suporte reparațiile?
După logica mea (eu fiind "cel inundat" și cu atât mai mult cu cât eu n-am nici o treabă cu țevile din coloana respectivă în afara faptului că trec prin apartamenul meu), ar trebui să existe un responsabil (sau mai mulți) care să răspundă inclusiv pentru faptul că aptamentul mi-a fost inundat !?