avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Activitate aleu

Activitate aleu

Cei care isi reiau activitatea dupa varsta de 6 luni a copilului, beneficiaza de stimulent de insertie in cuantum de 650 lei/luna, pana la 3 ani

Catalinacon a scris:

Bună ziua,

In cazul proiectului de lege privind plata stimulentului de reinsertie aflat în dezbatere publica se precizează ca persoanele care se întorc la munca după împlinirea vârstei de 6 luni a copilului, primesc 650 lei pana la 2 ani. În cazul părinților care optau pt întoarcerea cu 60 de zile înainte de a împlini 2 ani, asta înseamnă că plata stimulentului se va mai face doar pt 2 luni, nu pana la 3 ani, conform legii actuale. Am înțeles corect sau mai exista vreo precizare suplimentara?

Cuantumul ind este 85% din media aritmetica a veniturilor realizate in ultimele 12 luni, din cele 24 anterioare nasterii copilului, dar nu mai mult de 8500 lei. Se iau in calcul atat veniturile din tara, cat si cele din strainatate
Răspuns la discuția CCC 2
In cazul in care sotul nu a realizat venituri in tara, aveti dreptul la ccc si ind aferenta, pana la varsta de 2 ani a copilului. In situatia in care cel de-al 2-lea copil se naste inainte de a implini primul 2 ani, aveti dreptul la supliment de suprapunere (depuneti dosar la primarie ptr supliment si alocatie de stat) si cu 60 de zile inainte de a implini primul copil 2 ani, depuneti dosar ptr ccc copil 2 (pentru care aveti dreptul sa stati tot pana implineste 2 ani.
Sunteti eligibila la ASF, daca indepliniti urmatoarele conditii: venitul net pe membru de familie este pana in 530 lei; nu detineti depozite bancare peste 3000 lei, nu aveti auto cu vechime mai mica de 10 ani/2 auto, indiferent de vechime, nu detineti mai mult de un imobil; in cazul in care copiii sunt de varsta scolara, sa frecventeze cursurile.
Obs: alocatia de stat a copiilor nu se ia in calcul la stabilirea venitului net/membru de familie.
Da, cf. prevederilor art. 20 din Lg. nr. 448/2006.
Răspuns la discuția Concediu medical

Daca localitatea nu dispune de centru de tip respiro, in perioada in care asistentul personal se afla jn concediu de odihna/medical, bolnavului i se acorda indemnizatia prevazuta la art. 42 din Lg. 448/2006.

Bogdan19999 a scris:

Buna ziua! As vrea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta: La un serviciu de asistenta sociala care are angajati asistenti personali pentru persoanele cu handicap grav, un asistent personal intra in concediu medical. Asistentului personal i se plateste indemnizatia aferenta concediului medical, insa in perioda cat asistentul personal nu este apt de munca, pe persoana incadrata in gradul de handicap grav nu mai are cine sa o ingrijeasca. Tinand cont de faptul ca in localitatea nu dispunem de centre de tip respiro, cum se procedeaza? Lg 448/2006 nu face referire la concediile medicale ale asistentilor personali, ci numai la concediul de odihna. In perioada cat asistentul personal este in concediu de odihna, bolnavul poate sa primeasca indemnizatia pe care o primea asistentul personal si asistentul personal sa isi primeasca banii pe concediu medical?

Buna ziua! As vrea sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta:
La un serviciu de asistenta sociala care are angajati asistenti personali pentru persoanele cu handicap grav, un asistent personal intra in concediu medical. Asistentului peronal i se plateste indemnizatia aferenta concediului medical, insa in perioda cat asistentul personal nu este apt de munca, pe persoana incadrata in gradul de handicap grav nu mai are cine sa o ingrijeasca. Tinand cont de faptul ca in localitatea nu dispunem de centre de tip respiro, cum se procedeaza? Lg 448/2006 nu face referire la concediile medicale ale asistentilor personali, ci numai la concediul de odihna. In perioada cat asistentul personal este in concediu de odihna, bolnavul este ingrijit intr-un centru de tip respiro sau, daca autoritatea locala nu dispune de astfel de centre i se plateste o indemnizatie echivalenta cu salariul net al asistentului social debutant.
Cunoasteti vre-o prevedere legala care sa reglementeze si situatia in care asistentul personal este in concediu medical?
Exista un proiectul de lege care prevede modificarea la optiunea 2 ani a cuantumului icc (acordata cf Oug 111/2010). Stiti daca a trecut de camera deputatilor? Multumesc frumos.