Nu e vorba de avantaje sau dezavantaje, aveti dreptul sa solicitati un expert consilier sau expert parte daca aveti convingerea ca expertul desemnat nu este impartial.
Onorariul expertului parte sau consilier il va achita doar partea care il propune.
Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, nu şi din oficiu, însă înainte de închiderea dezbaterilor instanţa trebuie să atragă atenţia părţilor asupra dreptului pe care îl au de a cere cheltuieli de judecată. În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .
În cazul în care instanţa a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea apelului sau a recursului ori a revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ.
Dacă cererea privind cheltuielile de judecată a fost respinsă, partea le poate solicita prin intermediul apelului sau a recursului, însă nu pe cale separată, deoarece s-ar opune autoritatea de lucru judecat, decurgând din hotărârea de respingere a cererii.