avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Activitate Isabela68

Activitate Isabela68

Răspuns la discuția Onorariul expertilor
Depinde ce s-a scris in actiunea de partaj. Dvs. ati facut o evaluare initiala si ati indicat niste sume pentru imobil si pentru aparatura medicala. Daca paratea adversa nu este de acord cu sumele propuse de dvs. si le contesta, atunci cere expertiza. Dvs. in mod normal nu ati avea de ce sa cereti, din moment ce sunteti reclamanta si ati evaluat deja bunurile (daca le-ati evaluat prin cererea de partaj !). Instanta insa, dupa cum considera, va putea sa oblige ambele parti sa plateasca in solidar onorariul de expert, chiar si atunci cand numai o parte cere iar cealalta se opune ...la expertiza sau plata in solidar. Totul depinde de cum pune si av. dvs. problema. Onorariul expertilor poate varia intre 500 si 1000 Ron (care poate fi majorat de instanta, daca expertul formuleaza cerere ulterior). Sper ca v-am raspuns nelamuririlor dvs., pe care, dealtfel, ar fi trebuit sa vi le lamureasca avocatul pe care-l platiti!:)
Răspuns la discuția Onorariul expertilor
Imi pare rau sa va dezamagesc dar daca maine abia se desemneaza expertul, in niciun caz nu se termina procesul dvs. ! In opinia mea, pentru imobil va trebuie un expert tehnic evaluator in constructii, care sa stabileasca valoarea de piata a acestuia. Cred ca tot el ar putea sa evalueze si aparatura medicala.
Multumesc mult !
Stie cineva ce sanctiuni sunt prevazute in cazul lipsei acestui registru? si unde pot gasi in legislatie aceste dispozitii sanctionatorii?
Multumesc !
Răspuns la discuția penalitati peste 50%
Va angajati de urgenta avocat ! Trebuie sa depuneti intampinare, prin care arati punctul dvs, de vedere. Daca nu va puteti permite sa angajati avocat si dovediti ca nu aveti venituri, faceti o cerere in fata instantei de judecata si aratati ca doriti sa va fie desemnat avocat din oficiu, intrucat nu dispuneti de venituri.
Va trebui sa cereti efectuarea unei expertize, pentru a vedea daca penalitatile si contributia la fondul de rulment pe care vi le-au calculat sunt corecte!
Răspuns la discuția parte in expertiza
oliviav a scris:

Nu e vorba de avantaje sau dezavantaje, aveti dreptul sa solicitati un expert consilier sau expert parte daca aveti convingerea ca expertul desemnat nu este impartial.
Onorariul expertului parte sau consilier il va achita doar partea care il propune.


Expert "parte" sau "consilier" este unul si acelasi lucru. Cat despre achitarea onorariului expertului consilier este de la sine inteles ca partea care l-a propus ii va achita si onorariul.
Intrebarea era despre achitarea onorariului expertului desemnat in cuantum de 1/2 fiecare, ceea ce este altceva.:)
Trebuie sa faceti cerere de restituire indicand dosarul pe care l-ati avut , obiectul , partile (pe care o depuneti la registratura) si sa mentionati ca intrucat nu s-a mai efectuat raportul de expertiza datorita imprejurarii ca litigiul s-a solutionat prin incheierea unei tranzactii, doriti sa vi se restituie taxa achitata in acest sens.
Răspuns la discuția parte in expertiza
Din punct de vedere legal nu exista avantaje sau dezavantaje, in functie de cine plateste expertiza. Expertul este un tert in proces, desemnat de instanta prin tragere la sorti, drept urmare acesta are obligatia legala sa fie impartial cu prilejul intocmirii raportului de expertiza, indiferent cine plateste. Pentru a nu avea insa surprize neplacute, la desemnarea expertului de catre instanta trebuia sa cereti incuviintarea unui expert parte, care sa supravegheze desfasurarea expertizei, iar in cazul in care nu sunteti de acord cu concluziile expertului desemnat, sa semneze pe acelasi raport cu obiectiuni, fie sa intocmeasca obiectiunile separat. Daca nu ati facut acest lucru la termenul cand s-a incuviintat expertul, incercati sa formulati cerere in acest sens la primul termen pe care-l aveti !
freeelis a scris:

Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, nu şi din oficiu, însă înainte de închiderea dezbaterilor instanţa trebuie să atragă atenţia părţilor asupra dreptului pe care îl au de a cere cheltuieli de judecată. În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .
În cazul în care instanţa a omis să se pronunţe cu privire la cheltuielile de judecată solicitate, partea se poate plânge şi pe calea apelului sau a recursului ori a revizuirii întemeiate pe art.322 pct.2 C.proc.civ.
Dacă cererea privind cheltuielile de judecată a fost respinsă, partea le poate solicita prin intermediul apelului sau a recursului, însă nu pe cale separată, deoarece s-ar opune autoritatea de lucru judecat, decurgând din hotărârea de respingere a cererii.


Pentru acordarea cheltuielilor de judecata pe care le-ai cerut dar instanta a omis sa se pronunte cu privire la ele, poti face si cerere de completare dispozitiv.:)
:) Multumesc !