avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Activitate loricazacu

Activitate loricazacu

Buna ziua,
O societate din Romania care are obiect de activitate transportul international de bunuri, acorda lunar soferilor o indemnizatie specifica detasarii transnationale (diurna) in mod diferentiat in functie de criterii precum: vechimea in cadrul firmei, intereseul manifestat fata de indeplinirea obiectivelor firmei, km. parcursi, consumul de combustibil, etc...
Acordarea indemnizatiei specifice detasarii transnationale in mod diferentiat in fuctie de criteriile mai sus mentionate, reprezinta dicriminare in acceptiunea art.5, din Legea 53/2003 privind Codul Muncii? Dar in acceptiunea altor reglementari la nivel national si international?
Răspuns la discuția Confiscare documente contabile
multumesc mult!
Buna seara,
Suntem o SC care isi desfasoara activitatea in spatiul inchiriat de la o alta SC in baza unui contract de inchiriere incheiat pe o perioada de 3 luni. In contractul de inchiriere este specificat faptul ca daca nu se elibereaza spatiul la sfarsitul perioadei de inchiriere, proprietarul are dreptul sa sechestreze toate bunurile si marfa apartinand societatii noastre.
In momentul de fata, proprietarul nu ne da voie sa intram in spatiu ca sa ne luam documentele contabile si bunurile firmei, pe motiv ca nu am parasit spatiul la durata de expirare a contractului de inchiriere.
Este legala aceasta clauza din contract?
Are dreptul sa puna sechestru pe bunurile apartinand altei SC?
Eu trebuie sa imi recuperez actele contabile si bunuril;e firmei.
Va rog sa ma ajutati cu niste solutii legale.
Poate interveni politia in acest caz?
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in legatura cu urmatoarea speta:
In data N soldul cu care inchei registrul de casa este de 10.005 lei. 10.000 lei vor fi depusi la banca in ziua N+1 iar 5 lei vor ramane in casieria unitatii pentru a se da rest clientilor.
In ziua N+1 in casa de marcat sunt inregistrate incasari din vanzari in valoare de 2000 lei. Tot in ziua N+1 asociatul retrage suma de 1500 lei pentru care intocmesc dispozitie de plata si o inregistrez in registrul de casa.
Asadar, la sfarsitul zilei N+1 registrul de casa va avea urmatorul sold: 10.0005 (Sold initial) - 10.000 (depuneri numerar banca) + 2000 (incasari din vanzari) - 1500 (retrageri asociat) = 505 lei, din care 5 lei- rest clienti
Intrebare:
1. Ce suma trebuie sa marchez in casa de marcat la sfarsitul zilei N+1: 505 lei sau 5 lei?
2. Dispozitie de plata catre asociat in valoare de 1500 lei trebuie marcata si ea in casa de marcat?
Mentionez ca persoana care marcheaza in casa de marcat face plati la furnizori si intocmeste si registrul de casa.
Răspuns la discuția Diurne acordate soferilor de tir
Pentru a fi in perfecta legalitate si a nu exista riscul ca organele de control sa imi reconsidere diurnele externe ca fiind venituri salariale, m-am gandit ca in contractul de munca al soferilor, la rubrica "Locul de munca" sa se stipuleze ca acestia vor cursa numai in interiorul Romaniei, beneficiind de o clauza de mobilitate in procent de 10% din salariul de incadrare. Datorita acestui fapt, in momentul in care efectueaza curse externe voi considera ca acestia isi modifica locul de munca, adica vor fi salariati delegati, ceea ce imi va permite acordarea de diurne externe in valoare de 60 euro/zi.
Avand in vedere prevederile art 7 indice 1 din Legea 344/2006 actualizata coroborat cu art 43 din Legea 53/2003-Codul muncii va rog sa imi spuneti daca solutia la care m-am gandit este legala si daca imi anuleaza riscurile ca aceste diurne sa fie reconsiderate venituri salariale.
De asemenea, am rugamintea sa imi oferiti si dvs. o solutie.
Multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Diurne acordate soferilor de tir
Din cate am inteles din Legea 344/2006 acordarea diurnelor externe este perfect legala.
Nu vad precizat nimic de acordarea diurnelor interne. In acest caz, diurnele interne acordate soferilor trebuie impozitate cu contributii sociale?
Va multumesc foarte mult!
Buna ziua,
Firma de transport acorda diurna soferilor in valoare de 30 lei/zi (diurna interna) si 60 euro/zi diurna externa.
Totul mi s-a parut in regula pana cand pe net a aparut urmatoarea speta:
Se poate acorda diurna soferilor ?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, sa vedem ce prevede legislatia in vigoare despre acest subiect.
Codul muncii
Art. 43. Delegarea
Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.
Art. 44. Durata delegarii
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Delegarea presupune astfel modificarea locului in care se desfasoara munca, celelalte elemente ale contractului de munca ramanand nemodificate.
Asadar, Codul muncii nu exclude explicit dreptul soferilor de a primi indemnizatia de delegare insa mentioneaza asa cum am aratat mai sus ca trebuie sa se produca o modificare temporara a locului muncii.
Insa in cazul soferilor contractul de munca prevede ca acestia nu isi desfasoara activitatea numai la sediul fix ci si pe teren, ca o exercitare obisnuita a activitatii curente.
Astfel, pentru aceasta categorie de angajati se poate concluziona ca plecarea pe un anumit traseu nu este o delegare ci doar o desfasurare normal a activitatii lor, asa cum prevede CIM.
Prin urmare, nefiind respectate prevederile art. 43 din Codul muncii, acestia nu pot beneficia de diurna deductibila.
Angajatorii daca doresc pot insa sa le acorde soferilor anumite indemnizatii numai ca acestea vor fi considerate avantaj in natura si impozitate la fel ca si salariile (impozit si contributii sociale obligatorii).
Avand in vedere speta de mai sus, va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste legalitatea acordarii diurnei precum si cu o solutie ca aceste diurne sa nu poata fi considerate venituri salariale.
Multumesc!