Buna ziua! M-am interesat azi la Casa de Pensii locala din judetul meu, daca pot lua pensie de urmas dupa tatal meu, i-am spus ca iau indemnizatie de handicap de la varsta de 21 de ani, dar bolnava stiu ca sunt din copilarie. Mi s-a spus ca pot lua pensie de urmas, doar daca fac dovada ca am fost bolnava de la varsta de 16 ani. Da, dar acum trebuie sa umblu, in localitatea unde sunt nascuta, care este f..departe de mine, stiu ca am fost bolnava de mica, am stat in spital 2 luni jumatate, asta o stiu de la mama. E de umblat.... Daca nu, poate mai umblu iar pentru pensia de invaliditate, da, am auzit si eu ca imi trebuie un stagiu de cotizare. Altfel, raman cu o indemnizatie infima, de 375 lei.
Buna ziua! La varsta de 21 de ani m-am incadrat in grad de handicap, dar la data aceea nu urmam nici o forma de invatamant. Conform legii 263/2010, art. 84, lit. C, actualizata in 2018, care spune ca: urmasul cu handicap poate primi pensie de urmas, pe toata durata invaliditatii, daca acesta s-a ivit, la cazurile a sau b, adica la 16 ani, sau la 26 de ani, daca urma o forma de invatamant, La mine s-a ivit la 21 de ani, dar nu urmam nici o forma de invatamant. Boala mea se manifesta inca din copilarie. /Si da, e adevarat ca nu mi s-a dat pensie de invaliditate, cred ca stie toata lumea cum funct. lucrurile pe acolo.....
Buna ziua! Mai am dreptul sa iau pensie de urmas, dupa tatal meu, daca a murit in urma cu 16 ani, iar eu am handicap 2 permanent,(aveam handicap si cand a murit tatal meu)? Am 43 de ani, dar am citit ca s-au modificat legile, persoana cu handicap permament poate primi pensie de urmas, indiferent de varsta?..... Tatal meu era pensionar, cand a murit, iar mama mea primeste pensie de urmas deja. Vreau sa stiu ce trebuie sa fac? Nu am pensie de invaliditate, mi s-a respins dosarul, am doar o indemnizatie de handicap de 375 lei. Nu ma pot angaja, deoarece mi se spune ca nu am drept de munca......:( Va rog sa imi raspundeti!
Buna-ziua! Sunt mama unui copil minor in varsta de 10 ani in grija mea si de cand s-a nacut, a stat numai la mine, in casa mamei mele. In urma unui concubinaj de 1 an, am ramas insarcinata cu un copil. Fostul concubin nu a recunoscut copilul, asa ca i-am dovedit paternitatea in instanta, cu test Adn si doi martori, toata procedura. In urma procesului, instanta a constatat ca paratul este tatal minorului, a schimbat numele minorului, de pe numele meu l_a trecut pe numele tatalui. In fine, l_a obligat si la pensie alimentara si l_-a obligat sa plateasca testul Adn catre stat. Copilul a ramas in grija mea incontinuare pana la majorat, tatal lui necerand in instanta nici drept de vizita, totusi l_a vizitat cand a dorit, eu neingradindu_i acest drept niciodata! Problema este ca pe hotararea paternitatii nu scrie copilul sa ramana in custodia mamei pana la majorat. Copilul este pe numele tatalui in certificat. Am o prietena in strainatate care doreste sa ii trimit copilul meu in vacanta cu avionul o saptamana, cu o stewardesa. Intrebarea mea este daca am nevoie de aprobarea tatalui minorului, procura de la notar ptr. a_l scoate in afara tarii sau nu? Eu sunt reprezentantul legal al minorului in instanta si asta scrie si pe hotarare. Va rog sa imi raspundeti! Multumesc! Cu respect!
Nu am fost, pentru ca nu am fost citata de nimeni si nu am pe cine sa intreb? Daca m_as duce nechemata, credeti ca m_ar baga cineva in seama, sa imi dea vreo explicatie?.. Nu cred, sunt o persoana insignifianta si nu am nici putere financiara, avocat, etc..
Momentan nu stiu ce s_a mai intamplat cu dosarul. Pe net scrie la dosarul meu ca instanta admite actiunea Parchetului si Ordonanta domnului Prim_Procuror, iar mai jos scrie tip solutie incheiere dezinvestire? Adica nu l_a trimis in judecata si dosarul s_a intors inapoi la Parchet. Multumesc!
Multumesc tuturor care mi_ati raspuns binevoitor! Cred ca este angajat cu carte de munca, deoarece a declarat ca are un salariu de 750 lei. plus ca asa mi_a spus si un cunoscut de al sau, eu afland ca lucreaza de la acest barbat. Apoi m_am interesat la primaria de unde primea inainte ajutor social, iar asistenta sociala mi_a confirmat ca nu mai ia ajutor social din martie 2015, deoarece tatal minorului s_a angajat. O zi buna tuturor!
Cunosc ca lucreaza, din declaratia lui in fata organelor de politie. Si stiu si unde,. plus ca a recunoscut ca lucreaza si in fata instantei penale, dar da si el cat poate, asa a declarat in fata judecatorului. La data cand a fost pronuntata sentinta, acum 2 ani nu era angajat, avea un ajutor social.Dar de un an de zile s_a angajat. dar nu a fost trimis in judecata, desi procurorul a cerut sa fie trimis in judecata, instanta a decis! Si hotararea este definitiva, nu mi s_a dat drept de apel, fara sa fie dovedit de ce nu isi respecta hotararea judecatoreasca! A ramas urmarit penal si dosarul a fost trimis inapoi la Parchet. Multumesc!
Buna_ziua! fostul concubin nu achita pensia alimentara de 2 ani, doar partial, doar cat doreste el, desi acum 2 ani s_a stabilit pensie intretinere minor in cuantum de 130 lei. am incercat intai pe parte penala, plangere penala la Parchet, ajunsese pana la instanta penala, dar sistemul din Romania este insultator cu dreptul minorilor si vad ca este partinitor cu inculpatii si debitorii, nu l_a trimis in judecata pe parinte, fara nici un temei legal, fara sa fie anchetat, cercetat penal, fara sa se dovedeasca ce salariu are parintele, de cand lucreaza, vad ca l_a crezut pe el pe cuvant in camera preliminara!!.. asa ca am vazut ca pe penala este un sistem defectuos, m_am adresat unui executor jud. hotararea inca este executorie, adica are 2 ani de la data pronuntarii. Vreau sa stiu cum se face executarea silita a parintelui minorului, atata timp cat acesta refuza sa plateasca, cu rea_credinta? Va trebui sa fie si el de acord sa i se retina din salariu, sau va fi trimisa hotararea la financiar la locul sau de munca si i se va pune proprire pe salariu? Are dreptul sa se opuna debitorul, atata timp cat a fost obligat printr_o hotare judecatoreasca sa plateasca intretinere minorului suma pe minimul pe economie de acum 2 ani, de 130 lei? Va multumesc! Cu respect!
Mai pot face apel ? Si in cat timp ?