După 2 ani consecutivi de plată la sistem real, o PFA poate să treacă la normă de venit chiar dacă în anul anterior a depășit pragul de 25,000 EUR? Nu găsesc informația asta nicăieri, peste tot se scrie doar de trecerea de la normă la real.
Anul trecut am făcut niște renovări la apartamentul dat în chirie. Nu găsesc nicăieri o listă concretă de cheltuieli care pot fi deduse din venit la calculul impozitului, precum și ce dovezi trebuie. Găsesc doar fraze de genul ”cheltuieli cu amenajarea”, ceea ce e destul de vag, fără exemple concrete.
Am, de exemplu, bonuri fiscale pentru diverse materiale (parchet, vopsele, uși de interior, calorifere, chiuvetă de bucătărie etc.). Lucrările le-am făcut personal, nu cu firme. Aceste îmbunătățiri au dus la creșterea valorii chiriei (cum se poate dovedi și din contracte: în vară a plecat un chiriaș și a venit altul care plătește cu aproximativ 15% mai mult). Se pot deduce aceste cheltuieli, și sunt suficiente bonurile pe care le-am păstrat?
Să zicem că voi avea așa:
- chirie 30 000 lei
- dobanzi 10 000 lei
Total: 40 000 lei (=12,1 salarii minime)
La chirie se aplică cote forfetare de 20% (=6000), deci impozitul ar fi 2400 lei (30 000 x 80% x 10%). Deci care este plafonul pentru CASS? Suma totală (=40 000) sau se scad cotele forfetare (= 34 000)?
În cazul dobânzilor, impozitul se reține la sursă (de către bancă) și eu primesc în cont doar 9 000. Deci pentru plafonul CASS se iau în calcul 10 000 sau 9 000?
Când suma este între două plafoane, se va plăti CASS 10% din baza de calcul? Sau se va plăti raportat la plafonul care a fost depășit?
Știu că s-a mai discutat, prin toamnă părea clar, dar după ultima ordonanță din decembrie iar nu mai înțeleg cât voi datora pentru 2024.
Preconizez venituri din PFA peste 60 de salarii minime. Din chirie și dobânzi să zicem cam 8 salarii minime. Va trebui să plătesc CASS la 60 de salarii, sau la 60+8?
Nu se poate. Am avut si eu o situatie asemanatoare si am intrebat in scris la ANAF daca pot sa rectific pana la sfarsitul anului. Mi s-a raspuns ca odata bifata optiunea "real" trebuie sa raman minim 2 ani pe sistem real. O greseala scumpa...
Situația este următoarea: doi frați sunt unicii moștenitori ai mamei lor. Ambii au copii adulți. Cei doi frați sunt în relații bune. Moștenirea urmează să fie un apartament. Copiii Fratelui 1 vor să cumpere partea Fratelui 2. Cum e mai simplu și mai ieftin? E posibil ca Fratele 2 să cedeze pur și simplu partea sa de moștenire nepoților săi (copiii Fratelui 1) contra unui preț stabilit de comun acord? Se consideră vânzare și e impozitată ca atare (3%)? Sau trebuie întâi trecut apartamentul pe numele ambilor frați, ca mai apoi să fie făcută vânzarea?
Am trecut in Declaratia Unica impunere in sistem real (din vina mea - am inteles gresit ca trebuie inca din 2023 trecut la sistem real pentru venituri peste 25 0000 EUR, cand de fapt e doar din 2024). Avand in vedere ca anul inca nu s-a incheiat, chiar trebuie sa astept 2 ani pentru a reveni la norma de venit? Nu pot sa depun o declaratie rectificativa in acest sens?