avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare / vânzare cotă-parte din moștenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare / vânzare cotă-parte din moștenire

Situația este următoarea: doi frați sunt unicii moștenitori ai mamei lor. Ambii au copii adulți. Cei doi frați sunt în relații bune. Moștenirea urmează să fie un apartament. Copiii Fratelui 1 vor să cumpere partea Fratelui 2. Cum e mai simplu și mai ieftin? E posibil ca Fratele 2 să cedeze pur și simplu partea sa de moștenire nepoților săi (copiii Fratelui 1) contra unui preț stabilit de comun acord? Se consideră vânzare și e impozitată ca atare (3%)? Sau trebuie întâi trecut apartamentul pe numele ambilor frați, ca mai apoi să fie făcută vânzarea?
Ultima modificare: Luni, 1 Ianuarie 2024
SpF2016, utilizator
Cel mai recent răspuns: SpF2016 , utilizator 23:15, 7 Ianuarie 2024
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai cum sa se considere altfel decat vanzare ? trecerea unei proprietati din mana unuia in cea a altuia contra unui pret se numeste vanzare . Doar ca , atata vreme cat nu este dezbatuta succesiunea si dvs. nu sunteti proprietar , nu prea aveti ce vinde ... Solutia ar fi ca dvs. sa declarati ca nu acceptati succesiunea ( atentie , neacceptarea inseamna ca se renunta la tot , la orice bun din acea mostenire ) , si atunci fratele devine unic mostenitor , iar el poate dona copiilor sai apartamentul . Cum ati putea intra dvs. in posesia banilor de la nepotii de frate , va fi o problema , pentru ca nu se poate face decat prin banca , iar la sume mari trebuie justificata plata ... Cel mai bun act , care nu produce batai de cap si compromisuri , ar fi cel care reflecta realitatea , chiar daca costa ceva ...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca fratele 2 sa vândă, întâi trebuie sa fie proprietar
Iar proprietar devine după dezbaterea succesiunii, obținerea certificatului de moștenitor de la notar, întocmirea documentației cadastrale pentru imobil/imobilele respective și intabularea certificatului de moștenitor.
Juridic nu exista operațiunea de "cedare".
Tocmai pentru ca "cedarea" poate însemna n lucruri.
Ceea ce doriți dvs se numește vânzare și da, va fi impozitat ca atare.
Eu am fost recent in aceasta situatie.Bun mostenit - un teren intravilan. Succesiune dezbatuta in 2009. 3 coproprietari. In 2023 am convenit de comun acord ca eu sa raman singurul proprietar pe teren. Am mers la notar si ei au renuntat la cotele lor in schimbul unei SULTE. Pe care eu am platit-o catre fiecare dintre ei, Iar apoi terenul a avut un singur proprietar, cota 1/1. End of story.
Faceti partaj cu fratele si apoi el face ce vrea cu casa, daca vrea sa i-o dea fiului, trebuie lui.
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune laur81 laur81 in cazul in care ultimul bunic din partea tatalui moare, eu, ca nepot, pot mosteni direct apartamentul fara ca tatal meu (unicul fiu) sa mai tb sa faca ... (vezi toată discuția)
Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Mostenire parveronica parveronica suntem mai multi frati si vrem sa vindem, cu exceptia unui frate, mostenirea de pe urma ambilor parinti...Avem deja client.Fratele care nu vrea vanzarea este ... (vezi toată discuția)