avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Activitate tierry

Activitate tierry

Răspuns la discuția Impozit programatori
Buna ziua,

Am o nelamurire vav de aceasta scutire. Pana acum 1 luna aveam sa zicem salariul net 1800 lei. Cei de la firma mi-au depus actele pentru scutire de impozit, dupa care am primit netul+diferenta de impozit (deci undeva la 2100 lei), fara sa creasca brutul.

Acum mi-au facut o marire de salar de 2500 net, insa brutul l-au trecut corespunzator unui salar de 2100, incluzand practic diferenta de impozit de 4 mil. in salariul net. Nu mi se pare corect, intrucat daca legea nu se va mai aplica candva, vor ramane practic cu un salar de 2100 si nu de 2500.

Cum e corect? Diferenta de la impozit sa se treaca in contul salariului net si brutul sa fie astfel mai mic? Sau netul e net si diferenta de impozit se plateste separat? Cine plateste aceasta diferenta? Angajatorul sau statul?

Ce se intampla daca intri in CIC? Mai primesti aceasta scutire de impozit?

Multumesc anticipat.
Răspuns la discuția drepturi asociat SRL
Scuze ca intervin, insa cam aceeasi problema o am si eu. Sunt asociat cu 25% intr-o firma unde sotul are tot 25% si e administrator, iar ceilalti 50% sunt ai celui de-al doilea administrator. Intrebarea mea: este normal ca eu sa nu stiu ce se petrece in firma aia, cei doi administratori factureaza tot, gestioneaza contracte, scot bani din banca fara stirea mea, etc? Ce drepturi am eu in calitate de asociat la firma respectiva? Este obligatoriu sa mi se aduca la cunostinta toate actiunile intreprinse de ei sau nu? Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Protect, dar ce spui de firmele alea de la care spui tu ca mancam o paine, care desi ai o facultate in spate (de IT, deci nu oricare), iti trec minim pe economie pe CM, te pun sa speli pe jos si sa freci WC-ul pt. ca fac economie la 30 lei cat ar costa o femeie de servici, care te tin in frig pt. ca fac economie la caldura si care te cheama sambata la servici pentru ca trebuie sa recuperezi pauza de masa pe care ti-o iei in timpul saptamanii si cele 5 minute cand te duci la WC?
Asta cum ti se pare? Asta a fost cazul meu....Deci merita intr-adevar toata stima si respectul firma asta nu??
Oricum, subiectul nu mai prezinta interes de acum, intrucat am plecat de la firma aceea imediat. Am mai tinut legatura cu o singura colega care a ramas acolo si am inteles ca aceleasi sicane le-a facut la fiecare angajat, i-a dat afara, vorbeau urat cu ei, ba mai mult cand au cerut respectivii o adeverinta ca lucrasera acolo, au descoperit ca nici macar nu aveau contract de munca..Niste nesimtiti ce mai...oameni care au ajuns "manageri" peste noapte desi pana mai ieri erau strungari...Mi-e greata efectiv.

Si ca sa revin la subiect, e intr-adevar o ilegalitate ce au facut ei. Citez din Codul Muncii (poate mai intereseaza si pe altcineva subiectul si sa stie exact cum sa puna problema):

Art. 40 [principalele drepturi si obligatii ale angajatorului]
[ link extern ]

Textul art. 40 alin. (2) lit. i) din Codul muncii, instituind obligatia
angajatorului de a asigura protectia datelor cu caracter personal ale
salariatului, este defectuos redactat, scotand in evidenta o
inadmisibila omisiune a legiuitorului. Astfel, redactarea textului conduce la
concluzia ca angajatorul, cu rezerva pastrarii confidentialitatii, ar
putea sa obtina orice fel de date legate de viata personala a salariatului,
ceea ce nu poate fi acceptat.

Angajatorul poate, fara a fi limitat de vreo norma legala, insa
respectand viata privata a salariatului, sa restranga drastic accesul
salariatului la internet, inclusiv sa impuna conditii pentru utilizarea
internetului in alte scopuri decat cele profesionale. De ex. angajatorul poate
interzice utilizarea anumitor site-uri, utilizarea chat-ului,
conectarea la forumuri, descarcarea de softuri, accesarea e-mailului personal
de pe servere de hosting gratuite. Angajatorul poate, de asemenea, sa
efectueze un control post factum al modalitatii de utilizare a
internetului, la nivelul global, de unitate sau de compartiment, fara a
monitoriza reteaua la nivel de salariat. Perioada pastrarii datelor obtinute din
monitorizare trebuie sa fie mentionata in cuprinsul regulamentului
intern sau al contractului colectiv de munca, fiind rezonabila o perioada
de 6 luni, care coincide concomitent cu termenul limita in care poate
fi angajata raspunderea disciplinara a salariatului.

In ceea ce priveste controlul e-mail-urilor salariatului, jurisprudenta
franceza a aratat ca angajatorul nu este indreptatit sa acceseze
e-mail-urile personale ale salariatului, daca are cunostinta despre acest
caracter al lor, chiar daca primirea/trimiterea e-mail-urilor in cauza
s-a realizat prin intermediul unui calculator de serviciu. Accesarea de
catre angajator a e-mail-urilor personale nu este permisa chiar daca se
interzice expres prin regulamentul intern utilizarea in scopuri
personale a e-mail-ului profesional. De asemenea, angajatorul este obligat sa
se abtina de la accesarea e-mail-urilor care contin o indicatie
speciala din care rezulta caracterul personal al acestora.

Jurisprudenta franceza a consfintit obligatia salariatului care
absenteaza de a pune la dispozitia angajatorului toate datele si materialele,
inclusiv electronice, pentru continuarea activitatii. Angajatorul este
indreptatit sa acceseze datele electronice ale salariatului absent, dar
numai cu informarea prealabila a acestuia, chiar daca suportul datelor
este proprietatea angajatorului. In acest fel, salariatul va putea sa
ia toate masurile pentru a-si proteja spatiul privat de patrunderea
angajatorului, fiind firesc sa se recunoasca dreptul acestuia de a folosi
in interes personal o parte rezonabila din suportul fizic - hard
drive-ul - ce apartine angajatorului.

Numai bine!
Răspuns la discuția Adeverinta vechime
Ups..n am inteles nimic. Deci ma intereseaza ca firma de la care am plecat sa imi dea o adeverinta de vechime pur si simplu. La noul loc de munca dna de acolo a zis ca imi va rezolva ea situatia cu aceste adeverinte (le va inregistra ea sau ceva de genul), si ulterior va completa carnetul de munca pe care il deschide acum al aceasta firma.
Se poate asa ceva? Sau cum altfel sa rezolva situatia? Deci am 3 CIM uri si acum vor sa imi faca aici CM. Cum pot inreg celelalte CIM uri in CM?
Firma la care am lucrat imi poate elibera o adeverinta de vechime tip, fara a fi inreg la ITM? La locul de munca actual vor sa imi deschida CM, dar intrucat la celelalte locuri de munca nu am avut decat CIM, tb sa imi completeze in carnet retroactiv, si mi-au zis sa le aduc adeverintele astea. De la celelalte joburi am adeverinta de vechime neinregistrata la ITM, insa de la ultimul job imi tot spune ca nu mi o poate da neinreg. la ITM si ca mai dureaza (desi eu trecut 3 sapt de cand am plecat de la ei) ca contabila nu merge in fiecare zi la ITM!!!
Pai doar am semnat-o...ideea e ca am intrebat la ITM si acolo figurez ca inca sunt angajata la firma respectiva..au zis ca nu apare nici o decizie de incetare..deci probabil nu a adus contabila la ITM pentru a fi vizata. Deci deocamdata ctr meu de munca nu apare ca fiind incheiat. Oricum bine ca imi pot face contract in partea cealalta!
Mersi mult pt raspuns!
Ce se intampla daca firma de la care am plecat cu acordul partilor, incepand cu data de 11.04 nu a depus inca decizia la ITM (stiu ca tb. depusa in 5 zile de la semnare)? Mi se poate face contract de munca la noul servici?
Răspuns la discuția Avertisment scris
Ce inseamna cercetare disciplinara?? Faza a fost asa...avea progr instal de spy pe calc la noi si vedeau ce faceam. In mom. in care au inceput sa ne impuna anum cond., am inceput si eu sa comentez: ca nu mi conv salariul, ca nu am semnat nici un stat de plata de 1 an de cand lucr. acolo, ca nu e normal sa ma puna sa spal WC-ul etc. Cred ca s-au simtit amenintati si ce au zis, lasa ca o aranjam noi. Si asa au zis la sedinta ca eu am stat pe net in timpul serv, ca sunt nemultumita de salar, ca am instigat colegii la nu st ce aberatii. In aceeasi situatie a fost si un coleg, mai mult pe el l-au acuzat ca a furat nu stiu ce site, ma rog, asta e alta problema.
Si asta a fost. Avertism. si respectiv PV mi au fost aratate ulterior fara martori, eram doar eu cu ea. Bine ca acolo apareau normal numele angajatilor, din care 2 n-au nici macar CIM.
Chiar asta s-a si obtinut ..o stare de tensiune in firma. In fine pentru ca eu am avut tupeul sa zic ca nu este legal ce au facut, mi-au mai dat si un avertisment scris in care au precizat, printre altele ca eu m-am revoltat impotriva acestei practici si ca mai mult am sustinut ca angajatii ar fi tb consultati in prealabil. Mai multe despre acuzatiile aduse de ei in avertismentul scris, am postat un subiect la "Probleme privind dreptul muncii". Oricum intre timp am plecat de acolo, dar ramane sub semnul intrebarii avertismentul scris pe care l-am primit si care nu stiu cum m -ar putea afecta pe viitor.