avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Activitate raluk_b

Activitate raluk_b

Buna ziua,

As dori sa imi spuneti ce acte imi trebuie si cum se va calcula cuantumul veniturilor in concediul prenatal daca in ultimele 12 luni am avut venituri pe PFA pana in 8 oct. 2010 cand am suspendat PFA-ul, iar de la 1 oct. 2010 am contract de munca. Mentionez ca intentionez sa intru in concediu prenatal incepand cu data de 17 ianuarie 2011.

Am inteles ca trebuie sa aduc adeverinta de concediu medical la angajator, dar neavand 6 luni la actualul angajator trebuie sa aduc in acelas timp si chitantele cu plata anterioara a contributie la CASMB pentru concedii medicale?

Multumesc frumos!
Răspuns la discuția Concediu prenatal - pasi
Buna ziua,

Aceeasi intrebare, cum se va calcula cuantumul veniturilor in concediul prenatal daca in ultimele 12 luni am avut venituri pe PFA pana in 8 oct. 2010 cand am suspendat PFA-ul, iar de la 1 oct. 2010 am contract de munca. Mentionez ca intentionez sa intru in concediu prenatal incepand cu data de 17 ianuarie 2011.

Am inteles ca trebuie sa aduc adeverinta de concediu medical la angajator, dar neavand 6 luni la actualul angajator trebuie sa aduc in acelas timp si chitantele cu plata anterioara a contributie la CASMB pentru concedii medicale?

Multumesc frumos!
Multumesc mult pentru raspunsuri.

Eu imi recuperez banii si reziliem contractul. Sincer am obosit sa mai incerc la alta banca (sunt deja la a doua incercare, prima banca a zis ca ei nu pun ipoteca pe terenuri ce pot fi revenndicate, deci CONSTITUIRE)...
Si oricum nu merita efortul ... sa traiesc apoi toata viata cu ideea ca ceea ce am nu este sigur si poate fi atacat in instanta?

In ceea ce priveste intrebarea cine are dreptate, e greu de apreciat. Fiecare o tine pe a lui, parerile sunt impartite.

Raluca.
Poate gasiti putin timp sa imi dati si mie un raspuns in aceasta seara...

Va multumesc,
Raluca.
Nu este vorba de reconstituire, ci de un titlu de proprietate prin CONSTITUIRE!
Terenul pentru care s-a facut constituirea a fost intabulat pentru prima data in mai 2005.

Ce spun cei de la banca (conform legii - vezi mai sus citatul) este ca acest teren nu poate fi instrainat intre vii timp de 10 ani socotiti din anul urmator inscrierii titlului de proprietate. Nestiind de existenta inscrierii titlului de proprietate in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni, nu putem decat sa concluzionam ca cei 10 ani se vor socoti incepand cu ianuarie 2006 (anul urmator datei mai 2005), toate celelalte acte devenind nule.
Acesta este raspunsul juristului bancii.

Agentia imobiliara este insa de parere ca noua nu trebuie dovada inscrierii titlului de proprietate.

Intrebarea este ce pot eu sa fac in acest moment? Pe cine sa cred?

Este valabil acel act de vanzare-cumparare din anul 2006 dintre primul proprietar al terenului si vanzatorul meu?

Aceasta este problema, va rog mult daca puteti sa imi dati un raspuns cat mai repede..
Buna ziua,

Am o problema urgenta...
Vreau sa cumpar cu credit ipotecar o casa. Aceasta casa este construita pe o bucata de teren ce provine de la un proprietar ce a primit un titlu de proprietate in anul 1993 pentru 5000mp ("prin Constituirea dreptului de proprietate"). Acest terena fost lotizat in anul 2005 si o bucata din el fost cumparata de cei de la care vreau sa achizitionez o casa si terenul aferent. Tot in anul 2005 a fost facuta si prima intabulare a terenului initial de 5000mp.

Toate actele sunt in regula, sunt facute la notar, exista cadatru si intabulare, etc. Cei de la banca mi-au cerut pentru dosarul de credit, conform citatului de la sf. acestui mesaj, dovada inscrierii in registrul de inscriptiuni si transcriptiuni a titlului de proprietate.

Problema este ca agentia imobiliara cu care am contract imi spune ca nu este nevoie de aceasta inscriere si refuza sa imi puna la dispozitie actele (probabil nu exista inscriere anterioara inscrierii in CF din anul 2005). In aceste conditii eu nu pot merge mai departe cu creditul si risc sa pierd avansul dat la antecontract daca nu dovedesc ca aveam neaparata nevoie de acele acte pentru credit si nu le-am primit de la agentie/proprietari.

Cine are dreptate in acest caz, agentia imobiliara sau juristul bancii?


"Terenurile atribuite prin constituirea dreptului de proprietate nu pot fi instrainate prin acte juridice intre vii, timp de 10 ani, socotiti de la inceputul anului urmator celui in care s-a facut inscrierea proprietatii asupra lor. Actul de instrainare incheiat cu nerespectarea acestui termen este lovit de nulitate absoluta. Constatarea nulitatii poate fi ceruta in justitie de catre primar, prefect, procuror, precum si de orice persoana interesata." (art. 32 din Legea nr. 18/1991 rep.)
Multumesc mult pentru raspunsuri.

Eu fara credit ipotecar nu pot cumpara acel imobil + terenul aferent.
Nu imi este foarte clar ce rol are asigurarea impotriva revendicarii... Va referiti sa propun bancii sa facem si asigurare pentru riscul de revendicare?
Buna ziua,

Doresc sa cumpar o casa nou construita ce se afla pe un lot de teren (S=167mp) ce provine din lotizarea un teren de 5000mp. Titlul de proprietate pentru cei 5000mp este eliberat prin lega 18/1991 - prin constituirea(!) dreptului de proprietate. Nota: titlul de proprietate este eliberat in iunie 1993. Terenul se afla pe raza orasului Pantelimon, Ilfov.

Doresc sa cumpar aceasta casa prin credit ipotecar. Prima banca la care am aplicat mi-a respins dosarul invocand faptul ca oricand poate sa vina un fost proprietar care sa ceara restituirea terenului in cauza, deci implicit a parcelei de teren unde se afla casa pe care eu vreau sa o cumpar. De aceea, zic cei de la banca, nu se poate ipoteca terenul; banca nu isi asuma acest risc!

Trebuie mentionat ca toate celelalte acte ale imobilului si ale terenului sunt in regula. Exista cadastru si intabulare pe teren, lotizarea terenului, exista certificat de urbanism, contract de vanzare-cumparare pentru un lot din teren (pe care se afla constructia), autorizatie de constructie etc.

Va rog din suflet sa imi spune-ti daca v-ati mai confruntat cu un astfel de caz.

In cazul in care gasesc o banca care sa accepte ipotecarea terenului ce risc exista ca o eventuala revendicare sa fie castigata in instanta de fostul proprietar acum, la 14 ani de la eliberarea titlului de proprietate?

Ipotetic vorbind, ce se poate intampla daca apare un proprietar de drept care revendica si castiga dreptului asupra terenului? (tinand cont de faptul ca pe teren exista o constructie in momentul de fata). Se aplica principiul uzucapiunii in acest caz?

In prezent pe cei 5000mp in cauza se afla mai multe case.