Doresc sa cumpar o casa nou construita ce se afla pe un lot de teren (S=167mp) ce provine din lotizarea un teren de 5000mp. Titlul de proprietate pentru cei 5000mp este eliberat prin lega 18/1991 - prin constituirea(!) dreptului de proprietate. Nota: titlul de proprietate este eliberat in iunie 1993. Terenul se afla pe raza orasului Pantelimon, Ilfov.
Doresc sa cumpar aceasta casa prin credit ipotecar. Prima banca la care am aplicat mi-a respins dosarul invocand faptul ca oricand poate sa vina un fost proprietar care sa ceara restituirea terenului in cauza, deci implicit a parcelei de teren unde se afla casa pe care eu vreau sa o cumpar. De aceea, zic cei de la banca, nu se poate ipoteca terenul; banca nu isi asuma acest risc!
Trebuie mentionat ca toate celelalte acte ale imobilului si ale terenului sunt in regula. Exista cadastru si intabulare pe teren, lotizarea terenului, exista certificat de urbanism, contract de vanzare-cumparare pentru un lot din teren (pe care se afla constructia), autorizatie de constructie etc.
Va rog din suflet sa imi spune-ti daca v-ati mai confruntat cu un astfel de caz.
In cazul in care gasesc o banca care sa accepte ipotecarea terenului ce risc exista ca o eventuala revendicare sa fie castigata in instanta de fostul proprietar acum, la 14 ani de la eliberarea titlului de proprietate?
Ipotetic vorbind, ce se poate intampla daca apare un proprietar de drept care revendica si castiga dreptului asupra terenului? (tinand cont de faptul ca pe teren exista o constructie in momentul de fata). Se aplica principiul uzucapiunii in acest caz?
In prezent pe cei 5000mp in cauza se afla mai multe case.
nulitatea absoluta nu se prescrie, uzucapiunea dupa 30 de ani...... nu stiu dar voi puteti solicita avand in vedere ca ati construit ca acel presupus cineva/proprietar sa obtina daca va castiga echivalentul nu bunul in natura deoarece constructiile sunt ale altoara..... si dreptul de suferficie..... dr vostru de a utiliza cladirea cat timp exista.....astea toate ipotetice ca si problema ta dealtfel.....banca isi asuma riscul sau nu...... dar sa ia ipoteca pe casa nu pe teren!!!!
De ce nulitate absoluta? Ca reconstituirea s-a facut cu respectarea formelor legale, nu aveau a sti ca existase un proprietar pe acel teren, atata timp cat acesta nu revendicase...
Si apoi se poate aplica, spun eu, uzucapiunea mica, totusi oamenii au un titlu care este in regula, au intabulat etc...
Nu cred sa va poata lua cineva terenul, trebuie insa vazute actele, dar banca e normal sa nu se bage, pentru ca, in eventualitatea unui litigiu, chiar dc dv. veti petrece cativa anisori prin instante sa va aparati dreptul, banca nu e interesata de aceste complicatii, costul creditului nu cuprinde si aceste aspecte. Economic nu e avantajos pentru ei, chiar daca veti castiga.
Incercati cu o asigurare a terenului privitor la riscul revendicarii.
Eu fara credit ipotecar nu pot cumpara acel imobil + terenul aferent.
Nu imi este foarte clar ce rol are asigurarea impotriva revendicarii... Va referiti sa propun bancii sa facem si asigurare pentru riscul de revendicare?
Exact. Mai mult, va ajuta si pe dv. dupa ce platiti banca. In caz de revendicare incasati banii. Vanzatorul, in cazul in care nu ati terminat de platit banca si prima de asig se duce la aceasta, va ramane fata de dv. responsabil pentru evictiune.
Este insa destul de dificil sa faceti o astfel de asig, trebuie sa vedeti daca este avantajos (pretul ei nu este de neluat in seama) si trebuie sa aveti reprezentant care sa cunoasca domeniul, altfel cei de la asig vor stabili sume mari de plata. Dar este o varianta de luat in calcul.
Vinzare teren
morosanucarmen
Eu am Titlul de Propietate eliberat in 1991pentru suprafata de 1 ha (o ruda de-a mea s-a ocupat de obtinerea acestui titlu pentru ca eu nu eram in tara). In ... (vezi toată discuția)