Am cateva intrebari despre o succesiune ce va trebui facuta dupa moartea bunicii mele. Mostenitorii sunt: bunicul, 2 fiice (fiecare cu un copil).
Bunurile sunt : 1 apartament 2 camere in oras si 1 casa mica la tara cu un teren. Nu sunt intabulate.
1. Daca bunicul meu are un cont doar pe numele lui la banca, intra si acesta la impartirea succesiunii?
2. Ce cote vor reveni bunicului si ce cote fiicelor ? Este corect sa presupun astfel: jumatatea aferenta bunicii mele se va imparti in 1/2 catre bunic si 1/4 pt fiecare fiica?
4. Fisele de constructie si autorizatia pentru casa de la tara nu cuprind toate camerele existente actualmente. (Acum casuta are o camera mica si o bucatarie in plus). Va fi o problema?
3. Cum pot estima costurile succesiunii? Stiu ca valoarea estimativă a unui imobil se evaluează conform ghidului privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru anul în curs ("grila notarială").
Pana acum apartinatorii puteau obtine de la CASMB aprobari pentru cei inscrisi in Programul National la Casa de Sanatate Bucuresti cu scopul de a procura medicamentele de dementa (Alzheimer etc) pentru bolnavi.
Era astazi o stire la RTV ca de acum cei cu demente vor trebui sa mearga acolo personal sau ca va trebui o imputernicire de la avocat sau notar. Acest lucru este in multe cazuri fizic imposibil.
Stiti mai multe detalii? Daca este asa.. sau ce tip de imputernicire ar fi?
Va multumesc din nou. Da, si mie mi s.a parut ciudat ca nu e mentionata clar suprafata boxei. Clarific si alte aspecte:
- bunicul niciodata nu s.a inteles cu nimeni pt folosire, din start a fost a lui si numai el a avut cheie
- da, contractul e vechi si cu formulari proaste, din aceasta cauza am si cerut aici alte opinii
- de garaje si alte anexe scrie doar in paranteza, iar ce scrie lista chiar avem "baie,hol,debara,boxa"
- nu e vreo schita pt debara, dar ce ma deranjeaza cel mai mult este ca nu e mentionata clar marimea ei. Si aici va dau un exemplu de ce. Eu am cumparat acu 2 ani o garsoniere si am scris in contract ca detin in mansarda o boxa dar e specificat clar nr de metri patrati desi aceasta nu are schita niciunde si nu e inclusa in nr total de metri patrati ai garsonierei.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri. Contractul este insotit de o schita doar pentru apartament, nu si pt boxa. In schita nu este mentionata suprafata boxei.
Inca nu am facut cadastru. Se poate daca aduc dovada de la Cartea funciara, cadastristul sa faca schita completa? Adica sa adauge la cea initiala?
Bunicii mei sunt proprietarii unui apartament la parter intr-un bloc din Bucuresti, construit in anii 80, ei sunt primii proprietari (fiind initial chiriasi la stat). Inca de la inceput li s-a alocat o boxa la subsol (o camera cu cheie, de aprox 9 m patrati), despre care mereu s-a stiut ca este a lor (are nr 1 ca si apartamentul si este exact sub dormitorul apartamentului). La parter nefiind balcon, au cumparat cu tot cu boxa. La subsol mentionez ca mai exista (pe langa camerele mari ai proprietarilor de la parter) si alte camarute mai mici fara cheie, care sunt proprietate comuna.
Pana acum cativa ani doar bunicul meu a folosit aceasta incapare si a avut cheie de la ea, pana cand a fost rugat de un vecin de la un etaj superior sa o imparta (si de atunci si acel vecin are cheie si are acolo lucruri).
Eu acum doresc sa eliberez tot de acolo si sa fac curat. Dar vecinul refuza sa elibereze si zice ca e o proprietate comuna. Acest lucru ma ingrijoreaza mai ales ca in cativa ani, vom dori sa vindem.
Va redau ce scrie in contractul de proprietate din 1992:
"Locuinta ce se vinde .. este compusa din 2 camere de locuit cu suprafata utila de 50,83 mp si cota indiviza de 2.35% din suprafata de folosinta comuna a imobilului.
Odata cu locuinta se vand si urmatoarele (dependinte, anexe gospodaresti, garaje si instalatii aferente) bucatarie, baie, hol, debara, boxa.
Se atribuie cumparatorului in folosinta pe durata existentei constructiei terenul aferent locuintei suprafata de 9,52 mp, respectiv in cota indivita de 2.35 % din teren, potrivit deciziei.. "
Desigur ca sunt convinsa ca in contractul vecinului nu scrie ca el detine o boxa.
In contractul bunicilor mei scrie acest lucru.
Intrebarea este daca e formulat indeajuns de clar sau de fapt ambiguitatea si faptul ca e incomplet in contract ne vor face sa renuntam la aceasta incapere?