avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Activitate Mari1974

Activitate Mari1974

Buna ziua,
In cate zile trebuie eliberate adeverintele de catre un fost angajator , in cazul meu din sistemul de invatamant, de la data solicitarii ( 12.12.2016)?
Va multumesc!
Discuție Succesiune
Buna ziua!
Am si eu niste nelamuriri, poate ma puteti ajuta.
1. Dezbaterea succesiuni se face doar la domiciliul stabil din CI sau se poate face si la domiciliul de resedinta unde cel in cauza a decedat?
2. Daca nu se stie adresa actuala a unuia dintre mostenitori, ci se stie doar o adresa mai veche, cum se procedeaza?
3. In cazul in care unul din mostenitori nu se prezinta dupa ce a fost citat legal, se incheie succesiunea sau trebuie mers in instanta?
Va multumesc pentru ajutorul acordat!:)
Va multumesc de raspuns. Partea cu ajutorul de deces am inteles-o, care tine de Casa de pensii.
Dvs. ati scris mai sus ca ajutorul de deces si cel de inmormantare se pot cumula de persoana indreptatita. Eu lucrez in invatamant si conform contractului colectiv de munca si m-am adresat angajatorului (scolii) pentru acel ajutor de inmormantare care se da din veniturile angajatorului, iar scoala mi-a raspuns cu totul altceva si anume a vorbit in adresa de ajutorul de deces. In adresa nu specifica nimic din ce am cerut eu conform contractului colectiv de munca (art.36, alin. 2 , lit. d,) in vigoare din invatamantul preuniversitar.
Mai este ceva de facut?
Buna seara!
Dupa exact 30 zile de la depunerea cererii de solicitare a ajutorului de inmormantare de la angajator ( scoala) am primit un raspuns.
In acest raspuns sunt metionate o serie de legi si articole ( legea 340_2015, art 16, lit. b), legea 263_2010, art 126, alin 3, art 125 alin 3, art 129, alin 1, lit c , directorul scolii si administratorul financiar contabil concluzioneaza cu urmatorul aliniat:
*Avand in vedere ca la data decesului, sotul dumneavoastra era pensionar, va incadrati la pct. 2 ( din adresa legea 263_2010, art 126, alin 3, art 125 alin 3) din prezenta adresa, drept pentru care va rugam sa va adresati catre casa teritoriala de pensii Dolj, in vederea solutionarii favorabile a solicitari dvs.
Mentionam ca potrivit art. 129 alin.1, lit. a) din legea nr. 263_2010 privind sistemul unitar de pensii publice , cu modificarile si completarile ulterioare, ajutorul de deces se achita de catre angajator, in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului, dar la jumatate din cuantumului prevazut la art. 125 alin. 3, ceea ce ar fi in defavoarea dumneavoastra.*
Eu nu mai inteleg nimic. Din aceste ultime randuri din adresa eu inteleg ca angajatorul ar trebui sa plateasca acest ajutor daca mi-a decedat sotul , dar daca ma adresez casei de pensii voi primi mai multi bani caci era pensionar? Si atunci ce rol mai are CCM-ul?
Va rog sa ma lamuriti si pe mine.
Va multumesc anticipat!
Răspuns la discuția Pensie urmas minor
Va multumesc mult! Se pare ca decizia a venit mai devreme, nici nu au depasit 30 de zile. O zi buna!
=D>
Care este diferenţa între ajutorul de deces şi ajutorul de înmormântare şi cum se calculează?
Pot fi solicitate amandoua?
In invatamant se acorda?
Imi puteti spune si mie cat cam cat dureaza sa se emita decizia si apoi plata in cazul pensiei de urmas pentru minor?
Buna ziua,
Am si eu nevoie de un ajutor caci nu stiu ce este cel mai indicat sa fac in cazul in care sotul meu v-a deceda fiind depistat cu cancer de peste un an de zile , iar in ultima perioada lucrurile s-au agravat. Suntem casatoriti din anul 2009 si avem impreuna un fiu de 7 ani, dar inainte de 2009 incepand cu luna iunie 1998 am trait impreuna.O parte din bunurile detinute acum le-am cumparat in perioada 1998-2009. In aceeasi perioada i s-a finalizat atat procesul de partaj succesoral cu fiul din prima casatorie, cat si partajul bunuri comune cu fosta sotie. In urma partajului succesoral a incasat o suma de aproximativ 20 000 lei, iar in urma partajului de bunuri comune a castigat un apartament si un autoturism bunuri pentru care fosta sotie a trebuit sa fie despagubita cu suma de aproximativ 36 000 lei.In urma partajului succesoral fiul sau din prima casatorie dupa un proces destul de urat si cu multe marturii notariale:( mincinoase si mai ales in baza unui act notarial de intretinere ( nu si de vanzare -cumparare):( a gastigat casa parinteasca a parintilor sotului meu fara sa se tina cont de rezerva succesorala la care avea dreptul ca unic fiu. Suma de 20.000 lei a primit-o ca despagubire caci reusise sa faca taxa succesorala dupa tata care decedase in 1992 inaintea mamei sale decedata in 2001.
Ce trebuie sa fac ca fiul sau din prima casatorie sa nu mai aiba drept acum la desesul sotului meu , caci si in cazul soacrei mele eu am ingrijit-o si ulterior am aflat in marturiile mincinoase notariale ca o femeie era angajata de fiul sotului meu sa aiba grija de soacara mea. Nu este rautate , dar nu mai vraeau sa ajung in instante unde fiecare interpreteaza legea dupa bunul plac , mai ales la Craiova si Timisoara. Am stive de dosare cu acel proces succesoral, dar nimeni nu a luat in calcul nimic, de aceea vreau sa stiu ce pot face sa asigur locuinta pentru fiul nostru de 7 ani. Nu vreau sa distrug copilaria fiului meu cu procese inutile in cazul in care exista cale legala de a rezolva problema inainte.

Va multumesc anticipat!