Nu a existat niciodată un mandat în baza căruia acest angajat să poată semna în numele directorului și această atribuție nu este stipulată nici în fișa postului. În ceea ce privește faptul că a venit din concediu, a fost o pură întâmplare că se afla la serviciu în acea zi, deoarece el a fost prezent doar 30 de minute, după care a părăsit locația. La toate acestea se adaugă faptul că documentul în cauză fusese transmis cu 14 zile înainte, semnat de către director. Angajatul care a semnat documentul și se ocupă cu calculul solicitării fondurilor necesare unității a considerat că nu este necesar să-l înștiințeze pe director că a greșit la calcul și a hotărât să-și îndrepte singur eroarea prin semnarea documentului în cauză.
Buna ziua,
In cate zile trebuie eliberate adeverintele de catre un fost angajator , in cazul meu din sistemul de invatamant, de la data solicitarii ( 12.12.2016)?
Va multumesc!
Buna ziua!
Am si eu niste nelamuriri, poate ma puteti ajuta.
1. Dezbaterea succesiuni se face doar la domiciliul stabil din CI sau se poate face si la domiciliul de resedinta unde cel in cauza a decedat?
2. Daca nu se stie adresa actuala a unuia dintre mostenitori, ci se stie doar o adresa mai veche, cum se procedeaza?
3. In cazul in care unul din mostenitori nu se prezinta dupa ce a fost citat legal, se incheie succesiunea sau trebuie mers in instanta?
Va multumesc pentru ajutorul acordat!:)
Va multumesc de raspuns. Partea cu ajutorul de deces am inteles-o, care tine de Casa de pensii.
Dvs. ati scris mai sus ca ajutorul de deces si cel de inmormantare se pot cumula de persoana indreptatita. Eu lucrez in invatamant si conform contractului colectiv de munca si m-am adresat angajatorului (scolii) pentru acel ajutor de inmormantare care se da din veniturile angajatorului, iar scoala mi-a raspuns cu totul altceva si anume a vorbit in adresa de ajutorul de deces. In adresa nu specifica nimic din ce am cerut eu conform contractului colectiv de munca (art.36, alin. 2 , lit. d,) in vigoare din invatamantul preuniversitar.
Mai este ceva de facut?
Buna seara!
Dupa exact 30 zile de la depunerea cererii de solicitare a ajutorului de inmormantare de la angajator ( scoala) am primit un raspuns.
In acest raspuns sunt metionate o serie de legi si articole ( legea 340_2015, art 16, lit. b), legea 263_2010, art 126, alin 3, art 125 alin 3, art 129, alin 1, lit c , directorul scolii si administratorul financiar contabil concluzioneaza cu urmatorul aliniat:
*Avand in vedere ca la data decesului, sotul dumneavoastra era pensionar, va incadrati la pct. 2 ( din adresa legea 263_2010, art 126, alin 3, art 125 alin 3) din prezenta adresa, drept pentru care va rugam sa va adresati catre casa teritoriala de pensii Dolj, in vederea solutionarii favorabile a solicitari dvs.
Mentionam ca potrivit art. 129 alin.1, lit. a) din legea nr. 263_2010 privind sistemul unitar de pensii publice , cu modificarile si completarile ulterioare, ajutorul de deces se achita de catre angajator, in cazul decesului unui membru de familie al asiguratului, dar la jumatate din cuantumului prevazut la art. 125 alin. 3, ceea ce ar fi in defavoarea dumneavoastra.*
Eu nu mai inteleg nimic. Din aceste ultime randuri din adresa eu inteleg ca angajatorul ar trebui sa plateasca acest ajutor daca mi-a decedat sotul , dar daca ma adresez casei de pensii voi primi mai multi bani caci era pensionar? Si atunci ce rol mai are CCM-ul?
Va rog sa ma lamuriti si pe mine.
Va multumesc anticipat!