avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Activitate danaiancu

Activitate danaiancu

Buna seara. Cum fetita mea a iesit din tara cu vreo 2 zile inainte de data expirarii pasaportului, calatorind in Italia, nu a fost nicio problema.
Ca sa fiti mai sigura, sunati la politia de frontiera din localitatea prin care va iesi din tara, spuneti exact care sunt datele, destinatia etc... (Nr de telefon il gasiti pe internet).
Eu asa am facut, pentru a sti exact cum stau lucrurile.
Buna ziua,
Noi suntem cetateni romani care locuim in Italia. Dorim sa o trimitem pe fiica noastra, minora, in vacanta in Romania. Vom solicita si achita in biletul de avion si la dus, si la intors, insotitor al companiei aeriene. La intoarcere din Romania stiu ca ii trebuie procura semnata de noi in care sa specificam ca va fi acompaniata de un reprezentant etc, intrebarea este daca si la plecare trebuie sa aiba o procura din asta, unde ar trebui sa specificam numele persoanei care sa o astepte in Romania?
Si, as putea face o procura unica pentru dus-intors, date fiind costurile pe care trebuie sa le platesc aici pentru o procura? (Specific faptul ca nu reusim sa ajungem la Consulatul Roman, care este la 200 km distanta, caci ar trebui sa ne luam amandoi cate o zi libera, si nu reusim. De asta ar trebui sa platim in jur de 200 de euro o procura)
Va multumesc.
Va multumesc.
Buna ziua,
Pasaportul fiicei mele, minora, este valabil pana in 14.08.2018. Care este data maxima la care fetita pote iesi din tara cu acest pasaport? (Am auzit ca pentru a putea iesi din tara pasaportul ar trebui sa fie valabil inca cel putin o luna, sau chiar 6, si as vrea sa stiu daca e adevarat).
Va multumesc
Nu au semnat pentru primirea titlului de proprietate de 540 mp, acesta ramanand la arhiva Primariei Gr.
Din toata suprafata de 5400 mp, atat au mai ramas liberi, 540, in sensul ca nu s-a construit nimic pe ei de catre terti.
Daca lui X si lui Y i-au vandut, ceilalti si-au ridicat constructii pe terenul respectiv, prin diferite mijloace... ba chiar o a treia persoana are deja titlu de proprietate pe o parte din terenul respectiv, pe care doar el stie cum l-a obtinut.
Oricum, bunica a cerut in istanta doar recunoasterea a inca 1300 mp, pe langa cei 540 (a scazut suprafetele vandute lui X si Y si pe cea al celui de-al treilea care deja are titlu de proprietate, ca nu are rost sa mearga sa se judece sau sa faca un alt proces cu el... a zis ca sa ramana asa...). Nu a cerut demolarea cladirilor celorlalti care ocupa terenul, doar sa ii dea Primaria Gr .un alt teren intravilan, sau pretul aferent celor 1300 mp.
Este posibil?

Va multumesc.
Buna ziua,
Vin cu o intrebare, legata de o problema mai complicata, pe care nu o cunosc nici f bine. E legata de bunica mea, imobilizata la pat de 10 ani, si ai carei copii nu au timp/ reusurse/ posibilitati sa se ocupe, sa mearga la procese, tribunal. O sa incerc sa scriu cat mai scurt posibil:

Ea impreuna cu bunicul meu aveau de la tatal acestuia o suprafata de pamant de 5400 de mp, pe care o lucrau. (era pe numele strabunicului); se afla in alta localitate, Gr, situata la 10 km fata de cea unde locuiau ei (TG N).

Bunicul meu a decedat, iar inca din 1988 au facut demers la Primaria Gr sa li se dea titlul de proprietate. Cum nu au primit niciun raspuns, au mai mers frati de-ai mamei, copiii bunicii, sa ceara titlul d eproprietate. Nu au cerut numar de inregistrare, abia mai tarziu, dupa 2005 cred, au un nr de cerere si de inregistrare.
Dupa Revolutie, deja vecinii lotului respectiv de pamant au inceput sa isi ridice diferite constructii (case) pe acesta.
Intre timp, bunica a vandut, cu act de vanzare-cumparare de mana (au venit cei interesati la ea acasa, sa solicite vanzarea) la 2 sau 3 din cei care isi construisera deja acolo.
2 persoane din cele care au cumparat, X si Y, fiind vecini, s-au certat, in privinta suprafetei de pamant (asta la cativa ani dupa ce au cumparat, caci unul X, vroia sa se mai extinda). A avut loc un proces intre acestia, (X e o persoana care a avut de-a lungul anilor f multe procese, cu diferite persoane) si atunci a castigat Y. Y a solicitat Primariei Gr, ca si proba in procesul cu X, titlul de proprietate pe suprafata de pamant cumparata de el, care este de 540 mp. A obtinut acest titlu, dar era pe numele bunicii mele, nu pe al lui.
Dupa vreo cateva luni, intalnindu-se intamplator cu un frate de-al mamei, Y l-a anuntat ca a venit titlul de proprietate la Primaria Gr. Atunci au mers 2 frati de-ai mamei sa il ridice, multumiti ca dupa atatia ani le-a venit un raspuns. Dar... cand au vazut suprafata inscrisa, de 540 mp in loc de 5400 mp, i-au spus primarului ca refuza sa il ridice, pt ca nu este corect;
deja trecusera cateva luni de cand acesta fusese emis.
Cum acum X vroia mai mult pamant decat cel pe care il cumparase, venind cu diferite motive (ca l-a avut mostenire, ca a dat alt pamant in loc) a intentat proces impotriva bunicii, proces pe care X l-a pierdut, caci a mintit.
Atunci, bunica a intentat proces Prefecturii N, pentru a cere titlul de proprietate pt. suprafata de pamant care mai era diferenta, 1300 mp (dar si pentru a avea si ceilalti cumparatori un document, in caz ca X le mai intenteaza proces). Iar daca suprafata de pamant este deja locuita de alte persoane, sa li se dea alta portiune de teren intravilan.
La primul termen nu au avut avocat, a mers mama mea, dar neavand imputernicire de la bunica, nu a putut vorbi, in schimb X a venit ca intervenient in proces. Atunci mama a spus sa se incheie procesul, au platit cheltuieli de judecata si pt X, si au deschis alt proces impotriva Prefecturii N, de aceasta data cu avocat.
Dupa mai multe termene, X mereu intervenient, se pare ca or sa piarda procesul, sensinta cred ca se da pe 28 luna aceasta, motivatia fiind ca nu au depus la timp contestatie la titlul primit. Totusi, cei de la Primaria Gr nu le-au trimis acasa nicio instiintare privind primirea titlului, mai mult, au dat o copie a acestuia celuilat cumparator, Y... (si X si Y au rude in Primaria Gr, familia bunicii nu locuieste si nu are relatii acolo...).

Intrebarea mea este: este posibil ca, dupa ce a cheltuit mai bine de 25-30 milioane de lei vechi, dupa mai bine de un an de procese, ea avand o pensie de invalid, si fiind tintuita la pat de 10 ani, si pe deasupra si nevinovata si chinuita de aceste procese, ca bunica sa piarda procesul? Ce e de facut, ca sa nu piarda? Nu cumva avocata pe care au luat-o nu este competenta?
Daca are solutie sa castige, cum poate gasi un avocat competent in Neamt? (eventual Bacau).
Eu sunt indignata de cate ori o sun la telefon si o gasesc mereu necajita pe bunica (din pacate sunt in alta tara si nu pot face nimic de aici decat s-o incurajez).

Va multumesc mult pt. rabdarea de a citi,
Toate cele bune!
Va multumesc mult, asa o sa fac.
Cand stiu cum or sa se rezolva lucrurile, o sa scriu :)

Toate cele bune,
Dana
Sunteti foarte amabili, ati fost foarte promti, insa eu sunt acum iar in dilema:

Am nevoie sau nu de imputernicire si cazier ? (bunica are nevoie sau nu?)
Cum mama mea, bunica, se afla tot aici in Italia (are grija de fetita), pentru a-si face cazierul ar trebui sa mergem la consulat, sa faca ea o imputernicire pt .altcineva din tara care sa-i scoata cazierul, etc..., ceea ce e dificil pt. noi.

Asa incat am decis ca solutia alternativa e sa cumpar in plus un bilet dus-intors in aceeasi zi pentru mine, sa duc fata; asta ar insemna bani in plus, plus timpul si stresul, ca trebuie sa ajung pana seara de la Bacau la Bucuresti (la intoarcere am gasit avion de la Bucuresti, la un pret acceptabil).

Cum ma gandisem sa rezerv zilele astea biletele de avion, pana sa le platesc, stie cineva sigur daca este suficient titlul de calatorie pe care il iau de la consulat, cu fotografia fetei, si semnatura noastra a parintilor, ca suntem de acord sa plece? (de la consulat nu am primit inca un raspuns)

Va multumesc
Va multumesc frumos,
Dana
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti de ce documente am nevoie in urmatoarea situatie:

Noi locuim in Italia, unde s-a nascut si fetita noastra, in varsta de aproape 2 ani. I-am facut aici certificatul de nastere romanesc.
Vrem ca la jumatatea lunii mai s-o trimitem in tara la bunici, cu avionul, dar insotita numai de bunica ei, mama mea.
Stiu ca fetita are nevoie de foaia de drum, care se intocmeste la Consulatul Trieste. Dar, pentru a o putea trimite cu mama mea, de ce act suplimentar (imputernicire), e nevoie?

Va multumesc,
Dana