avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Activitate MirceaH83

Activitate MirceaH83

Buna ziua,

as avea o intrebare daca imi permiteti. Sa facut o casa in 2008 cu autorizatie de construire, proiect si toate documentele necesare.

Imobilul este facut (termoizolatie in exterior, tencuit in interior, fereste si usi in exterior - mai putin usi de garaj, fara usi in interior, fara gard, fara balustrada la balcoane, fara racordare la gaz si energie electrica, cu sistem de canalizare si alimentare apa fara contor).

Din 2011 ni sa alocat un numar si platim impozit pentru casa (e inscris in CF). Am dori sa il vindem pentru ca nu mai avem bani sa il terminam.

Inspectoratul teritorial in construcii a verificat primele faze dar nu intreaga cladire. Proces verbal de receptie la terminarea lucrarilor nu exista, pentru ca nu a fost terminat.

Pe cei de la Inspectia in constructii o sa ii chemam sa verifice, ce au de verificat si o sa ii platim. O sa obtinem si Certificatul Energetic.

Intrebarea ar fi: daca nu putem sa terminam imobilul si nu obtinem procesul verbal de receptie se mai poate vinde imobilul?

Care ar fi solutia?

Va multumesc anticipat pentru orice informatie sau idee.

Va doresc o zi buna.
Buna ziua,

as avea cateva intrebari daca imi permiteti.

In 2015 a existat un contract de subantrepriza intre doua firme (subantreprenor si antreprenor general) pentru realizarea unor lucrari pentru un beneficiar. Toate lucrarile, aprovizionarile cu materiale, testarea lucrarilor, predarea lucrarilor in bune conditii de functionare - au fost realizate de catre subantreprenor. Mentionam ca antreprenorul general a avut doar un rol de intermediar pentru plata adica a incasat sumele de la beneficiar care trebuiau virate in conturile subantreprenorului (minus 2% comisionul antreprenorului general - cu tot cu TVA).

Lucrarile s-au executat conform contractului (nu au existat probleme nici dupa terminarea perioadei de garantie). S-au efectuat toate platile catre antreprenorul general (ultimele plati s-au efectuat in 2017). Antreprenorul general a retinut 4.17% din suma pe care trebuia sa o vireze in conturile subantreprenorului (motivatia dansilor a fost ca sumele reprezinta diferite cheltuieli suplimentare cu TVA si impozit pe profit).

Din greseala subantreprenorul a facut facturile catre antreprenorul general cu 2% mai mari decat suma pe care antreprenorul general ar fi trebuit sa o plateasca (nu sa scazut din facturi comisionul de 2%). Antreprenorul general a semnat toate facturile si nu a comunicat subantreprenorului acesta greseala. La sfarsitul anului 2018 subantreprenorul a observat aceasta problema si a instiintat antreprenorul general. Subantreprenorul a platit TVA pe intreaga suma pentru care a facut facturi (si pentru cei 2% facturati in plus).

Subantreprenorul a propus antreprenorului general sa le faca o factura storno pentru suma cu care sa facturat mai mult, adica cei 2%, iar antreprenorul general sa vireze subantreprenorului suma ramasa din cei 4.17% adica 2.17%.

Antreprenorul general sustine ca nu e bine daca subantreprenorul face factura storno. Antreprenorul general pretinde ca pentru suma de 2% cu cat s-au facut facturi mai mari de catre subantreprenor a trebuit sa plateasca o anumita suma (in jur de 1% din suma totala care trebuia platita) pentru diferenta de TVA si impozit pe profit. Astfel ar urma sa vireze numai 1.17% (4.17% - 2% - 1%) din cei 2.17% solicitati de catre subantreprenor.

Totodata antreprenorul general solicita subantreprenorului sa ii faca o factura pe suma ramasa de plata adica 2.17% (4.17% - 2%) astfel incat sa ii poata plati cei 1.17%. Acest lucru deja e prea depasit, ceea ce nu prea se intelege. S-au facut facturi in plus pe cei 2% si se mai cer facturi in plus.

Intrebarile sunt:
1. se poate face o factura storno pe acea suma de 2% cu cat au fost mai mari facturile facute de subantreprenor?
2. "daca se face o factura (cu TVA 19%) cu valoare negativa atunci antreprenorul general chiar daca a platit impozit pe profit in 2017 va plati mai putin in 2019" - afirmatia e corecta?
3. in cazul in care raspunsul la prima intrebare este afirmativa, antreprenorul general are dreptul sa refuze solutia facturii storno?
4. ce alte solutii ar fi pentru a rezolva divergentele in mod amiabil astfel incat sa nu se ajunga la actiuni in judecata?
5. cum sa platit diferenta de TVA de catre antreprenorul general daca subantreprenorul a platit TVA si pentru cei 2% facturati in plus?

In acelas timp pe baza contractului de subantrepriza, subantreprenorul intentioneaza sa actioneze in judecata antreprenorul general datorita faptului ca acesta nu a respectat contractul si nu a virat sumele restante in 5 zile de la data la care i-au fost virate sumele de catre beneficiar. In contract a fost precizat faptul ca pentru fiecare zi de intarziere se vor plati 0.12%. Astfel din 2017 s-au adunat 600 de zile intarziere.

Intrebarea ar fi:
6. cat de lunga este procedura de judecata a unui astfel de caz?

Va multumesc anticipat, pentru rabdarea de a citi atat de multe explicatii si intrebari.

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns.
Răspuns la discuția Intrebare despre copii.
Buna ziua,

va multumesc pentru amabilitatea de a raspunde la intrebare. Aici e problema, nu exista cadru legal. Nu mi-ar placea sa imi risc libertatea. Daca ar fi vorba de o amenda, nu ar fi nici o problema.

In proiectul de lege este scris ca pot sa apeleze la mama surogat numai femeile care au fost diagnosticate cu infertilitate.

Oricum o sa contactez cativa deputati si senatori (sau poate toti) sa vad daca se poate face ceva. O sa ma mai documentez in ceea ce priveste riscurile (as putea pur si simplu sa platesc pe cineva pentru serviciile respective, dar in ziua de azi nu poti avea incredere in oameni ca isi vor respecta cuvantul. As fi mult mai linistit daca s-ar putea face un contract, sa nu ma trezesc la final ca ma santajeaza - adica pur si simplu nu va renunta la dreptul asupra copiilor pentru ca nu vrea sau eventual ca vrea de 2-3 ori mai multi bani).

Va multumesc inca o data pentru raspunsul constructiv.

Astept si alte pareri, idei constructive.

Va doresc o zi buna.
Răspuns la discuția Intrebare despre copii.
Buna ziua,

va multumesc pentru raspuns. Raspunsul a fost foarte scurt si daca nu va deranjez as vrea sa fie mai constructiv. Nu exista cadru legislativ? OK, hai sa o initiem. Ce s-ar putea face in acest sens? O sa aduc aceasta problema in media. O sa contactez persoanele care au puterea de a decide in tara asta (adica parlamentari).

Aici nu e vorba numai de mine ci e vorba de mii de persoane din Romania. Cupluri care nu pot sa aiba copii, femei, barbati care nu vor sa intre intr-o anumita relatie ca sa aiba urmasi.

Ar trebui sa existe cateva legi clare. Orice persoana de sex feminin cine ar vrea sa fie o mama surogat sa o poata face, dar numai o singura data. Cine vrea sa devina donator de sperma sa o poata face o singura data.

Acum ar putea spune cineva ca nu e etic. Parintii isi bat si maltrateaza copii - e etic? Cupluri se despart iar copii sufera - e etic? Parinti isi abandoneaza copilul nou nascut in maternitate pentru ca nu au nevoie de ei - e etic? Parintii consuma bauturi alcoolice iar copii sufera de foame - e etic? etc.

Hai sa fim seriosi. De ce nu e etic ca o persoana sa isi doreasca un copil? De ce nu e etic ca o persoana de sex feminin sa dea viata unui copil pentru altcineva (normal ca nu poate sa isi dea 1 an din viata pentru nimic - de aceea ar exista compensatii banesti)? De ce nu e etic ca o persoana de sex masculin sa fie donator in favoarea unor cupluri si persoane de sex feminin cine vor sa aiba un copil.

Eu vreau numai cateva idei de la persoane care au studii de specialitate, stiu legile si ce s-ar putea face.

Va multumesc pentru amabilitatea de a raspunde?

O zi buna va doresc.
Buna ziua,

as avea si eu o intrebare daca imi permiteti. As vrea pe cat se poate sa ramanem la partea juridica a intrebarii fara sa trecem pe partea personala.

Intrebarea ar fi: As vrea 1-2 copii. In cazul in care gasesc o persoana de sex feminin (sunt in proces de cautare), cine ar fi dispusa contra cost sa aduca la viata 1-2 copii, exista posibilitatea din punct de vedere juridic sa intocmim un act pe baza caruia fiecare din cele doua parti sa isi respecte angajamentele? Ambele parti ar avea drepturi si obligatii.

Eu din partea mea as pune la dispozitie suma pentru serviciile persoanei respective (in jur de 100 mii de Euro - bani depusi intr-un cont anume), sumele necesare pentru analize genetice (acestea ar fi decisive pentru selectarea persoanei potrivite); alte analize specifice; inseminare artificiala; consultatii medicale periodice; o suma lunara pentru a avea o alimentatie adecvata; inchirierea unui imobil; angajarea unor persoane cine sa o ajute in perioadele avansate ale sarcinii.

Persoana respectiva ar trebui sa se conformeze unor obligatii pe cat de simple pe atat de normale. Sa se tina de un plan de alimentatie bine stabilita; sa nu fumeze; sa nu bea; sa nu aibe relatii cu alte persoane (pe timpul sarcinii); deci sa aiba o conduita normala.

Contractul ar trebui sa contina toate drepturile si obligatiile ambelor parti. Pe langa drepturi si obligatii ar trebui sa fie mentionat ca, dupa nasterea copiilor persoana respectiva: "de buna voie si nesilita de nimeni se obliga sa renunte la orice drept asupra copiilor".

Eu personal nu cred ca un astfel de contract nu s-ar putea realiza. Ce alte solutii asemanatoare ar mai exista.

In cazul in care nu se va putea intocmi un astfel de contract atunci o sa incerc intr-o alta tara.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.

Va doresc o zi buna.
Unde locuiesc acum sa facut cu banii proprietarilor si in cazul imobilului unde am garsoniera tot cu banii proprietarilor.
Buna ziua,

va multumesc pentru raspunsuri. Totusi ceva nu e clar.
1. In cazul imobilului in care locuiesc acum a fost adunare generala, sa hotarat modernizarea energetica a imobilului si totusi au fost persoane care au zis ca nu vor si nu l-au facut. Daca s-a hotarat de majoritate ca se doresc aceste lucrari cum se poate ca unii au avut optiunea de a renunta. De ce in cazul imobilului unde am garsoniera nu se pote? Tine numai de cum sa hotarat in cadrul adunarii generale, sa fie obligatoriu sau nu? Cum se poate ca in cazul a doua asociatii de proprietari care se bazeaza pe aceeasi lege sa fie doua rezultate diferite.

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua,

as avea cateva intrebari daca imi permiteti. Am o garsoniera mostenita de la bunici. Momentan nu locuieste nimeni in garsoniera respective pana cand va fi renovat (cel mai probabil anul viitor). Administratorul asociatiei de proprietari a inceput sa stranga bani pentru izolarea termica a imobilului. Cate 400 RON timp de trei luni adica 1200 RON in total. Banii nu au fost colectati separat ci ca si fond de reparatii. Ne-a comunicat ca incepand din luna a patra o sa aplice si penalizari pentru cei care nu au platit. Tin sa mentionez ca inca nu sa inceput lucrarea.

Prima intrebare ar fi: sunt obligat sa izolez garsoniera sau nu? Imobilul unde locuiesc momentan a fost izolat anul acesta (si eu mi-am izolat apartamentul). In cazul acestui imobil au fost cateva persoane care nu au dorit sa isi izoleze termic apartamentele si nu a venit nimeni sa ii oblige. Deci e obligatoriu sau fiecare administrator face cum vrea?

A doua intrebare: administratorul are voie sa aplice penalizari aleatoriu, incepand din luna din carea vrea dansul si pe suma pe care vrea dansul? Nu mi se pare corect. Si eu cand execut o lucrare nu primesc toti banii ci numai o parte ca si avans si numai dupa terminarea, verificarea si acceptarea lucrarilor primesc restul de bani, penalizari fiind aplicate conform contractului, numai dupa vreo 30 de zile de la data emiterii unei facturi. Presupun ca nu prea ar avea voie sa aplice penalizari pe o suma de bani pentru care inca nu sa facut nici o lucrare. Poate as reusi sa fac rost de 600 RON sa platesc un avans si restul cand se termina lucrarea (cel mai probabil la sfarsitul anului sau anul viitor), dar in cazul in care o sa imi puna penalizari si pe cei 600 RON restanta atunci iarasi o sa ajungem la o suma mult mai mare.

Va multumesc anticipat pentru orice raspuns care ar putea sa ma ajute sa inteleg care e mecanismul, ce ar trebui sa fac.