avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Activitate intrebarejuridica

Activitate intrebarejuridica

Buna ziua.
As dori sa stiu ce fel de declaratie notariala trebuie sa dea un cetatean strain pentru a putea sa se inscrie la o scoala de soferi in Romania in vederea obtinerii permisului de conducere romanesc, desi el are un permis de conducere strain? Precizez ca nu il poate preschimba , fiind emis de una din tarile nesemnatare. Oricum el vrea sa faca scoala din nou. Legea prevede : " în cazul cetățenilor străini, declarație notarială din care să rezulte că nu posedă un alt permis de conducere național eliberat de o autoritate străină sau că dreptul de a conduce nu a fost suspendat, retras ori anulat." Ar fi in regula sa declare ca are un permis national eliberat de o autoritate straina dar dreptul de a conduce nu a fost suspendat, retras ori anulat ?
Sau se impune ca regula sa nu detina permis strain/ sa declare ca nu detine un permis national eliberat de o autoritate straina, (desi nerecunoscut aici, are un alt permis strain )pentru a putea sa urmeze o scoala de soferi in Romania si a obtine un permis romanesc ?
Va multumesc
Buna ziua.
As dori sa stiu daca intr-o cauza penala, ajunsa in fata judecatorului de camera preliminara, stadiu-fond, obiectul confirmare renuntare urmarire penala-fapta prevazuta de art 193-lovirea sau alte violente , prezenta suspectului/inculpatului este obligatorie ? Pe citatie scrie ca nu este obligatorie prezenta, daca nu cumva
este o eroare?!
Multumesc
Buna seara.
Stiu ca s-a mai discutat pe aceasta tema si am vazut ca sunt persoane care sustin ca nu este obligatorie inscrierea consilierilor juridici in Colegiul aferent.As dori sa intreb care este temeiul acestor sustineri.
Din Legea nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, codul deontologic si Statut : " Exercitarea activităţilor specifice profesiei de consilier juridic: consultanţă, asistenţă, reprezentare juridică, avizare pentru legalitate şi contrasemnare de acte juridice de către persoane neautorizate prin nerespectarea condiţiilor prevăzute de lege şi de prezentul statut reprezintă exercitare fără drept a profesiei de consilier juridic şi se sancţionează conform legii penale, " reiese ca nerespectarea conditiilor prevazute de lege si de statut-printre care e prevazuta si inscrierea in Colegii-atrage dupa sine savarsirea exercitarii fara drept a profesiei de consilier juridic?!

De altfel, cum se poate dobandi statutul de consilier juridic definitiv daca nu initial, prin inscrierea in Colegiul Consilierilor Juridic si ulterior examinarea in acest sens ? Or, se dobandeste automat prin trecerea termenului de 2 ani de stagiu/vechime ? De asemenea, este obligatorie desfasurarea activitatii in cei 2 ani, sub indrumarea unui consilier juridic indrumator ?
In concret, sunt angajat in cadrul unui srl ca si consilier juridic de mai mult de 2 ani si as dori sa stiu daca:in situatia in care m-as hotara sa ma inscriu in cadrul Colegiului(in conditiile in care este necesar) daca se recunosc cei 2 ani de vechime sau termenul de 2 ani de stagiu, presupune obligatoriu desfasurarea activitatii sub indrumarea unui consilier juridic indrumator si curge de la inscrierea in Colegiu si respectiv, gasirea unui consilier juridic indrumator ?
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si raspunsuri.
Buna ziua.
As dori sa stiu daca exista vreo posibilitate (prevedere legala in acest sens) de a atesta vechimea dobandita prin munca in strainatate, la acest moment, nu in vederea si la momentul pensionarii, ci in vederea atestarii vechimii totale in activitate pana la acest moment, necesara/in vederea angajarii.
Mai exact, una din conditiile cerute pentru inscrierea la un concurs pentru ocuparea unui anumit post vacant (in Romania ) este o anumita perioada de vechime in activitate (atestata prin carnetul de munca sau adeverinte care atesta vechimea in munca), pe care eu nu o intrunesc la acest moment, decat daca as avea posibilitatea cumularii perioadei de activitate din Romania cu cea din strainatate, sens in care ar fi necesara inregistrarea, daca este posibil, si a perioadei de munca din strainatate in baza de date si atestarea acesteia ca vechime in activitate.
Stiu ca Codul muncii se aplica contractelor incheiate pentru munca prestata in Romania/angajator roman, iar regulamentul european prevede recunoasterea muncii prestate in strainatate in vederea stabilirii pensiei, insa speta mea este diferita si ma intrebam daca exista vreo prevedere europeana in acest sens .

Va multumesc.
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie privind intoarcerea executarii silite : se mai poate solicita in faza apelului a contestației la executare , respectiv până la pronunțarea in apel , daca nu a fost cerută inițial prin contestația la executare ?multumesc.
Răspuns la discuția evenimente SSM
Mulțumesc
Discuție evenimente SSM
Buna ziua.As dori sa stiu: 1. daca intra in categoria evenimentelor care trebuie comunicate de catre angajator, de indata , ITM-ului, urmatoarea stare de fapt :in situatia unui accident rutier care s-a petrecut , in conditiile in care salariatul a parasit locul de munca,fara acord, in timpul pauzei (in care nu avea voie sa paraseasca sediul), pentru a merge sa consume alcool, iar la intoarcere, a fost lovit de o masina, accidentul nefiind unul grav.(alcool constatat de catre politie 0,5 % )
Art. 5 lit. f din Legea 319/2006 defineste evenimentul : eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaŃia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulaŃie, în condiŃiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boala profesională sau legată de profesiune;
Tinand seama de definirea evenimentului , care include si un accident de circulatie in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, fara alte precizari, ar intra sub incidenta textului de lege situatia relatata ?
2.Care este sanctiunea pentru necomunicarea unui eveniment de catre angajator, de indata, in situatia in care situatia relatata ar fi trebuit comunicata ITM si nu s-a comunicat, in ziua incidentului ?
Răspuns la discuția partaj creditor
Mulțumesc.
Discuție partaj creditor
Partajul cerut de creditor este scutit de taxa de timbru ?
va multumesc pentru raspunsul prompt. trebuie sa astepte sa termine de achitat intreaga suma sau se poate indrepta impotriva debitorului , de pe acum ? proprirea pe venit a inceput abia acum doua luni.