As aprecia mult daca m-ati putea ajuta cu o speta.
Achizitionez un teren si contractez un dezvoltator sa-mi construiasca o casa. Daca ma decid sa o vand la stadiul semifinisat fara a fi locuit in ea (evident) va trebui sa platesc TVA de 19%?
Am gasit acest raspuns ANAF din 2008, dar nu stiu daca mai este actual si imi este neclar cum pot sa demonstrez ca am construit-o cu scop de locuinta personala. De asemenea daca voi mai avea tranzactii imobiliare in urmatorii ani, pot fi obligat sa platesc retroactiv TVA pe speta de mai sus?
[ link extern ]
"Trebuie avut în vedere ca la pct. 66 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, se prevede că activitatea economică se consideră ca fiind începută din momentul în care o persoană intenţionează să efectueze o astfel de activitate, iar intenţia persoanei trebuie apreciată în baza elementelor obiective ca, de exemplu, faptul că aceasta începe să angajeze costuri şi/sau să facă investiţii pregătitoare necesare pentru iniţierea unei activităţi economice."
Multumesc frumos!